Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να έρθει στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης.

Όπως είπε ο ίδιος στόχος είναι να τοποθετηθεί το «τελευταίο σύνορο» στην αυθαίρετη δόμηση, προκειμένου να υπάρξει αποτρεπτική και αποτελεσματική καταπολέμηση της στο μέλλον με βασικό εργαλείο την «ταυτότητα κτιρίου».

Σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη έκανε ένα απολογισμό του ενός έτους που είναι αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και αναφέρθηκε στο έργο του σχετικά με την περιβαλλοντική αδειοδότηση, τη διαχείριση αποβλήτων, τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό, τα αυθαίρετα, την Τράπεζα Γης, τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, το Κτηματολόγιο, την ελεγκτική λειτουργία, τη διαχείριση υδάτων, την επιθεώρηση περιβάλλοντος και το επιχειρησιακό πρόγραμμα για το περιβάλλον (ΕΠΠΕΡΑΑ).

Σχετικά με την περιοχή της Θεσσαλονίκης ο κ. Καλαφάτης έχει προγραμματίσει την προκήρυξη δύο αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για δύο παρεμβάσεις στην παλιά παραλία και στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου.
Η πρόταση του περιλαμβάνει τη δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου πεζών κατ΄επέκταση της παλιάς παραλίας με τον σχεδιασμό ενός ελαφρού μεταλλικού «καταστρώματος», με ξύλινη επένδυση που θα συμπληρώνεται από ειδικό φωτισμό και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Η παρέμβαση θα διατηρήσει τη γραμμικότητα της χάραξης και τα ιστορικά χαρακτηριστικά της παλιάς παραλίας.

Σε ό,τι αφορά το Σέιχ Σου ο στόχος είναι η σύνδεση του περιαστικού δάσους με τον αστικό ιστό του πολεοδομικού συγκροτήματος, η διαμόρφωση περιπατητικών διαδρομών, χώρων άθλησης και αναψυχής, με περιβαλλοντική αναβάθμιση και προστασία του οικοσυστήματος. Ο κ. Καλαφάτης θέλει μέσα από ήπιες παρεμβάσεις υψηλής αισθητικής οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, που βιώνουν τις συνέπειες της οικονομικές κρίσεις κι έχουν περιορίσει τις «αποδράσεις» από την πόλη, να εντάξουν στην καθημερινή τους ζωή τον περίπατο στο Σέϊχ Σου, την αναψυχή, την άθληση, την πεζοπορία και την ποδηλατοδρομία.