Στον προσδιορισμό ενός κοινού σχεδίου δράσης για την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού πλαισίου στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, τη διατήρηση θέσεων εργασίας και την ενίσχυση πολιτικών κοινωνικής ένταξης και προστασίας προέβησαν η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη, με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε σήμερα η υπουργός στα γραφεία της Συνομοσπονδίας.

Μετά την επίσκεψη, η κα Κατσέλη δήλωσε τα εξής:

«Με τη ΓΣΕΒΕΕ προσδιορίσαμε ένα σχέδιο δράσης για τους επόμενους δύο μήνες, προκειμένου να πάρουμε τις πρωτοβουλίες για να στηρίξουμε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας όσο είναι δυνατό σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή και να έχουν μια θετική προοπτική για το 2011. Νομίζω ότι βρέθηκε ένας κοινός τόπος. Μπροστά μας έχουμε μεγάλες προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε, όπως η εξυγίανσή και η καλύτερη διαχείριση των πόρων του ΟΑΕΕ, τα προγράμματα απασχόλησης μέσω της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, τα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης του προσωπικού, η στήριξη των δομών της ΓΣΕΒΕΕ.»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, η κα Κατσέλη τόνισε ότι «η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων και η σωστή αξιοποίησή της θα είναι προς όφελος και των ταμείων και των ασφαλισμένων. Ήδη σήμερα είχα μια εκτεταμένη συζήτηση με τον Διοικητή του ΟΑΕΕ. Το ίδιο έκανα και με τον Διοικητή του ΙΚΑ».

Αναφορικά με τις τροποποιήσεις του συστήματος προσφυγής στη διαιτησία, η υπουργός υπογράμμισε ότι «η διαιτησία για εμάς είναι καταληκτικό στάδιο. Ελπίζουμε, και νομίζω ότι όλοι οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνούν, ότι δε θα χρειαστεί να πάνε ούτε στη διαιτησία. Η διαιτησία πρέπει να είναι το έσχατο μέσο. Ο στόχος όλων, και αυτή είναι και η κατεύθυνση και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, είναι να επιλύονται όσο το δυνατό συναινετικά σε προγενέστερο στάδιο οι διαφορές». «Γι’ αυτό υπάρχουν και οι αλλαγές, για να ενισχύσουμε τα μέρη να έρθουν, να κάτσουν και να συζητήσουν πριν τη μεσολάβηση», πρόσθεσε η υπουργός.

Σχετικά με το κλίμα στην αγορά η κα Κατσέλη τόνισε, απευθυνόμενη στον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ: «Πρόεδρε, νομίζω ότι θα συμφωνήσεις, ότι αυτά τα οποία σχεδιάζουμε και μπορούμε να κάνουμε μαζί, τουλάχιστον, θα αμβλύνουν τις αρνητικές συνέπειες».