Το διαχρονικό «παρών» του ΚΚΕ «και σε φάσεις ανάτασης του κινήματος, αλλά και σε δύσκολες στιγμές για τον λαό, τους εργάτες και τη νεολαία» διακήρυξε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε αποψινή του ομιλία σε εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ, στο Πάρκο Ελευθερίας με θέμα «46 χρόνια από τη δικτατορία της 21ης Απριλίου. Θυμόμαστε, Διδασκόμαστε, Αγωνιζόμαστε με το ΚΚΕ για την Λαϊκή Συμμαχία, τον λαό στην εξουσία, τον Σοσιαλισμό».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το κόμμα διδάσκεται από την πείρα για το τι σημαίνει «κόμμα ετοιμοπόλεμο και ικανό να δρα κάτω από όλες τις συνθήκες».

«Απομονώνουμε τους φυσικούς και πολιτικούς απογόνους της χούντας, τη ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, της οποίας η λατρεία για τη δικτατορία και το ναζισμό, επιβεβαιώνει ότι είναι ακραία φωνή του κεφαλαίου, ακραία φωνή του συστήματος και της πλουτοκρατίας, όπως άλλωστε ήταν και οι πολιτικοί της πρόγονοι της χούντας, αλλά και οι παλιότεροι ταγματασφαλίτες, οι συνεργάτες των Γερμανών και στη συνέχεια των Εγγλέζων και των Αμερικάνων» είπε ο κ. Κουτσούμπας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ πρόσθεσε: «Φοβάται λέει ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής ότι δεν θα τον αφήσουν να κατέβει στις εκλογές. Ποιος θα τους εμποδίσει; Αυτοί που τους θρέφουν; Που τους ανοίγουν το δρόμο για να ξερνούν το φασιστικό μίσος τους ενάντια στο λαό και τη νεολαία που αγωνίζεται;»

Ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι «αν πάρουν κάποια μέτρα για τη Χρυσή Αυγή θα το κάνουν μόνο ως άλλοθι για να επιτεθούν στο ΚΚΕ».

Αναφερόμενος στην μακρόχρονη περίοδο κοινοβουλευτικής δημοκρατίας από το 1974 ως σήμερα, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι «δεν μπορεί να κρύβει το χαρακτήρα και το περιεχόμενο της σημερινής εξουσίας, που είναι η δικτατορία των μονοπωλίων». «Σήμερα οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, έτσι όπως την γνωρίσαμε μεταπολιτευτικά έχει τελειώσει» είπε ο κ. Κουτσούμπας προσθέτοντας ότι « η αστική τάξη όλο και περισσότερο φαίνεται να μη συμβιβάζεται ακόμα και με την αστική δημοκρατία που η ίδια καθιέρωσε. Οι εξελίξεις στη χώρα μας προμηνύουν ότι η πλήρης στροφή στην αντίδραση μπορεί να αποκρυσταλλωθεί και σε νέα συνταγματική αναθεώρηση».

«Είναι ήδη έτοιμοι τέτοιοι ευρωενωσιακοί νόμοι και μηχανισμοί, προετοιμάζονται νόμοι για τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία, ενώ στρώνεται το έδαφος για περιορισμούς στη δράση και λειτουργία των κομμάτων, με το διαχωρισμό τους σε κόμματα «εντός και εκτός του συνταγματικού τόξου», με επεμβάσεις στα εσωτερικά των κομμάτων και στόχο το ΚΚΕ» πρόσθεσε.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι η επιλογή τσακίσματος του εργατικού και λαϊκού κινήματος συνδέεται αναπόσπαστα με τον περιορισμό της δράσης του ΚΚΕ και τόνισε ότι «το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποίησαν τότε για να κάνουν τη δικτατορία, ήταν ο “κομμουνιστικός κίνδυνος” », ενώ πρόσθεσε ότι «δεν την πλήρωσαν μόνο οι κομμουνιστές».
«Ήρθε και η σειρά όλων των άλλων, που άνοιξαν το δρόμο στο φασισμό. Ας το έχουν αυτό υπόψη τους ορισμένοι που υπηρετούν την σημερινή εξουσία από διάφορες θέσεις ή άλλοι που ετοιμάζονται να κυβερνήσουν, κάποιοι που αποκαλούνται και «αριστεροί», σε ποιον ανοίγουν το δρόμο όταν τους πιάνει ο αντικομουνιστικός παροξυσμός» πρόσθεσε.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η δικτατορία της 21ης Απριλίου που είχε την στήριξη των ΗΠΑ μπόρεσε να επιβληθεί γιατί δεν βρήκε «απέναντί της έναν λαό πολιτικά και ιδεολογικά προετοιμασμένο, οργανωμένο, αποφασισμένο να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του», αλλά αντίθετα η πραγματική λαϊκή δύναμη «ήταν υπονομευμένη από αυταπάτες, από την αναμονή των εκλογών που δήθεν θα έδιναν λύση σε χρονίζοντα λαϊκά προβλήματα, καθώς και από το κλίμα υποταγής και μοιρολατρίας, με την περίφημη “αστική νομιμότητα” ».

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ εξήρε την συμβολή των κομμουνιστών στον αντιδικτατορικό αγώνα και τόνισε ότι το εργατικό λαϊκό κίνημα ανδρώνεται, ανατρέπει συσχετισμούς και βάζει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, φτάνει να υπάρχει δύναμη οργανωμένη και αποφασισμένη να ηγηθεί του αγώνα».

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε ότι και το 1974 το ΚΚΕ προειδοποίησε, χωρίς να εισακουστεί, για συμβιβασμό και αλλαγή σκυτάλης «μεταξύ της χούντας, του αστικού πολιτικού κόσμου και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, κυρίως των ΗΠΑ για μετάβαση σε κοινοβουλευτική δημοκρατία».

«Άλλωστε η συσσωρευμένη λαϊκή οργή από την 7χρονη δικτατορία, από την καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και κυρίως από το γεγονός ότι η χούντα άνοιξε την πόρτα στην τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, είχαν εξαντλήσει τα όρια της χούντας και επέβαλλαν αυτή τη μετάβαση» πρόσθεσε.

«Δεν είναι αλήθεια ότι η νόμιμη δράση χαρίστηκε στο ΚΚΕ από την κυβέρνηση Καραμανλή. Αυτό το αναπαράγουν και αστοί πολιτικοί και οπορτουνιστές. Το ΚΚΕ επέβαλε τη de facto νομιμοποίηση του πολύ πιο πριν, άνοιξε γραφεία, κυκλοφόρησε νόμιμα την εφημερίδα του, τον Ριζοσπάστη» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Αναφερόμενος στο σήμερα είπε ότι ο λαός και οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα νέο γύρο αντεργατικών-αντιλαϊκών μέτρων μετά την τελευταία συμφωνία με την Τρόικα και πρόσθεσε ότι τα βάρβαρα μέτρα «δεν θα έχουν τελειωμό όσο η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει , όσο οι αντιθέσεις στην ΕΕ οξύνονται και κυρίως όσο ο λαός δε βάζει τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις, με την πάλη και τη συμμαχία του, ανακόπτοντας τη σημερινή πορεία και βάζοντας πλώρη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου».

Ο κ Κουτσούμπας χαρακτήρισε ξένη προς τα λαϊκά συμφέροντα την αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΣΥ.ΡΙΖ.Α καθώς «ανταγωνίζονται για το ποιος διαθέτει την καλύτερη συνταγή επιστροφής στην καπιταλιστική ανάπτυξη, κρύβοντας ότι αυτή θα στηριχτεί πάνω στα ερείπια των εργατικών, λαϊκών κατακτήσεων και ότι θα συνοδεύεται από υψηλά ποσοστά ανεργίας, μόνιμης φτώχειας και εξαθλίωσης για τα λαϊκά στρώματα».

Ο κ. Κουτσούμπας επέκρινε τόσο την κυβέρνηση, όσο και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α για εξωραϊσμό της ΕΕ, και πρόσθεσε ότι «εξαπατά τον λαό ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, όταν τον καλεί να στηρίξει μια κυβέρνηση «εντός τειχών» της ΕΕ και του καπιταλιστικού μονόδρομου που δήθεν, αν διαπραγματευτεί πιο δυναμικά, θα τον ανακουφίσει από τα σημερινά βάσανα».

«Αυτοί οι ψευτολεονταρισμοί δοκιμάστηκαν και στην Κύπρο και το αποτέλεσμα ήταν οδυνηρό για το λαό» πρόσθεσε και τόνισε στη συνέχεια ότι «αυτή η στρατηγική του ΣΥ.ΡΙΖ.Α τον οδηγεί να αναζητά συμμαχίες στη λαϊκή δεξιά, στο κόμμα του Καμένου και να εκθειάζει το μοντέλο διαχείρισης Ομπάμα και τα σχέδια Μάρσαλ».

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ συνέδεσε την επιχείρηση αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος με τις «εξελίξεις στην ευρωζώνη, το διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα και την ένταση της κρίσης και των αντιθέσεων» και έκανε λόγο για «δίπολο ΝΔ-ΣΥ.ΡΙΖ.Α που τους βολεύει» ενώ πρόσθεσε ότι «παράλληλα βέβαια έχουν και τις εναλλακτικές τους λύσεις, από τη Χρυσή Αυγή έως τις κυβερνήσεις συνεργασίας με άλλες φτερούγες. Στις φτερούγες θα ενταχθούν -τους αρέσει δεν τους αρέσει σήμερα- όλοι τους, από τους ΑΝ. ΕΛ, μέχρι διάφορα άλλα κόμματα που εμφανίζονται. Κάτι θα ξέρει περί όλων αυτών και ο Σόρος…».

Ταυτόχρονα χαρακτήρισε «παγίδα» τις προτάσεις «τμημάτων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και άλλων κομμάτων του οπορτουνισμού, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή η κίνηση Αλαβάνου που μιλούν για έξοδο από την Ευρωζώνη, και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα καθώς κλείνουν το μάτι σε μερίδα του κεφαλαίου που προετοιμάζεται ή καλοβλέπει μια ενδεχόμενη αποχώρηση από το ευρώ, αφού η πρόταση αυτή δεν θίγει την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, την ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος. Δεν αγγίζει δηλαδή τις αιτίες των λαϊκών προβλημάτων».

«Δεν το ομολογούν ανοιχτά, αλλά είναι πρόταση συμμετοχής σε κυβέρνηση αστικής διαχείρισης» πρόσθεσε.
«Το θέμα είναι ο λαός, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αγρότες, οι ΕΒΕ, να ακολουθήσουν δική τους στρατηγική για να απαλλαγούν από όλους αυτούς οριστικά. Η στρατηγική πρόταση του ΚΚΕ που βρίσκεται στον αντίποδα της στρατηγικής της αστικής τάξης, υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα, την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε την αναγκαιότητα να πέσουν στο κενό οι όποιες προσπάθειες διάσπασης των εργαζομένων, και υπογράμμισε ότι όσοι επικαλούνται τις παθογένειες του κρατικού τομέα -«όχι ότι δεν υπάρχουν και τέτοιες» – επιχειρούν να «ενοχοποιήσουν διάφορα συμπτώματα και λειτουργίες της καπιταλιστικής οικονομίας και του αστικού πολιτικού συστήματος, για να κρύψουν ότι η κρίση είναι γέννημα της καπιταλιστικής ανάπτυξης».
«Το κράτος αυτό δε μπορεί να αλλάξει, να γίνει φιλολαϊκό, πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων, να ανατραπεί, μαζί με την οικονομία πάνω στην οποία στηρίζεται» είπε.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Α. Μεσογείου, είπε ότι «οι μεγάλες αντιθέσεις με την Τουρκία, την Αλβανία αλλά και τη Αίγυπτο θα εκφραστούν ακόμα πιο έντονα στον ελλαδικό χώρο και της ευρύτερης περιοχής, έτσι που τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμα και πολεμική εμπλοκή αυτών και άλλων χωρών» και τόνισε ότι «η εργατική τάξη και ο λαός πρέπει να είναι ιδεολογικά, πολιτικά, κατάλληλα προετοιμασμένοι και οργανωμένοι».
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι το κόμμα με το 19ο Συνέδριό του απέκτησε νέο πρόγραμμα και πολιτικές αποφάσεις προσαρμοσμένες στις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων και πρόσθεσε ότι «προτείνουμε στο λαό και τη νεολαία, τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας, έχοντας σαν βασικά συνθήματα την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και τον αγροτικό παραγωγικό συνεταιρισμό, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την αποδέσμευση από ΕΕ και ΝΑΤΟ, τη μη συμμετοχή σε στρατιωτικο- πολιτικές επεμβάσεις, σε πόλεμο».

Ο κ. Κουτσούμπας ολοκλήρωσε την ομιλία του υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ προχωρά μπροστά βασισμένο στην πείρα των μελών του και στην νέα βάρδια του κόμματος, την ΚΝΕ και κατέληξε «δίνουμε την μάχη για την λαϊκή συμμαχία, για να έρθει ο λαός στην εξουσία, για το σοσιαλισμό, με ισχυρό ΚΚΕ».