Ανήκουστες και απολύτως καταστροφικές χαρακτηρίζει το τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ τις αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας.

Όπως αναφέρει, το κούρεμα των καταθέσεων και η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων κλόνισαν ανεπανόρθωτα την εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

«Επόμενο ήταν να υπάρξει ευρύτερη αποσταθεροποίηση, λόγω φυγής κεφαλαίων από τις χώρες του Νότου προς εκείνες του Βορρά, αλλά και συνολικά εκτός της Ευρωζώνης», συμπληρώνει.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι πέρα από την οικονομία οι αποφάσεις αυτές επέφεραν τεράστιο πλήγμα και στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, καθώς «διαμορφώθηκαν με επαίσχυντες και αντιδημοκρατικές διαδικασίες, που καταστρατηγούν κατάφορα την αρχή της ισότητας των κρατών – μελών».

«Δραματικές οι εξελίξεις στην Κύπρο»

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι οι εξελίξεις για την Κύπρο θα είναι δραματικές και προβλέπει ότι η απότομη συρρίκνωση των τραπεζών θα συμπαρασύρει τον κλάδο του τουρισμού.

Μεταξύ άλλων εκτιμάται ότι η μεγάλη μείωση των δημοσίων εσόδων και η επιβολή περιοριστικών πολιτικών υπό την ασφυκτική παρακολούθηση της τρόικας «θα παγιδέψει την κυπριακή κυβέρνηση στον φαύλο κύκλο λήψης μέτρων – ύφεσης – ελλειμμάτων – χρέους».

«Η ύφεση θα φθάσει σε διψήφιο νούμερο, ενώ αναλυτές προβλέπουν ότι το κυπριακό χρέος θα προσεγγίσει ή και θα ξεπεράσει το ελληνικό», συμπληρώνεται.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, το συνολικό κόστος θα κληθεί να το πληρώσει ο κόσμος της εργασίας, με κατακόρυφη άνοδο της ανεργίας και δραστικές μειώσεις μισθών.

«Καταλυτικές οι εξελίξεις στην Ελλάδα»

«Στην Ελλάδα οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι καταλυτικές», τονίζεται στην ανακοίνωση και συμπληρώνεται: «Στον τραπεζικό κλάδο, αναλυτές επισημαίνουν ότι θα ενταθούν τα ήδη μεγάλα προβλήματα των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, δυσχεραίνοντας τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ακόμη ότι ιδιαίτερα μεγάλος είναι ο κίνδυνος για τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, αλλά και για την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία σύμφωνα με αναλύσεις ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με συρρίκνωση του κύκλου εργασιών των κυπριακών καταστημάτων που απορρόφησε.

«Και οι εργαζόμενοι σε αυτά θα είναι οι πρώτοι, που θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος, αλλά όχι οι τελευταίοι», προσθέτει.

Η αξιωματική αντιπολίτευση παρατηρεί επίσης ότι «η παρατεταμένη ύφεση της κυπριακής οικονομίας θα προκαλέσει σημαντική μείωση των ελληνικών εξαγωγών προς την Κύπρο, που αυτή τη στιγμή ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, πλήττοντας ακόμα και υγιείς εξαγωγικές επιχειρήσεις και αυξάνοντας το εμπορικό έλλειμμα της χώρας».

«Και βέβαια», συνεχίζει, «δεν πρέπει να ξεχνάμε τη συρρίκνωση ή ακόμα και τη διακοπή της λειτουργίας πολλών από τις χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται ή έχουν την έδρα τους στην Κύπρο, ούτε τις ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρώ για ελληνικά φυσικά και νομικά πρόσωπα, που έχουν καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες».

Στην ανακοίνωση εκτιμάται τέλος πως «συνολικά, η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα θα επιδεινωθεί, με βάθεμα της ύφεσης, περισσότερα κλεισίματα επιχειρήσεων και ακόμα μεγαλύτερη άνοδο της ανεργίας».