Ανοησίες χαρακτήρισε τα περί επιστροφής στη λίρα ο πρώην πρόεδρος Δημοκρατίας Κύπρου, Γιώργος Βασιλείου σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ και στη Πόπη Τσαπανίδου.

Μάλιστα ο ίδιος τόνισε ότι όταν έκανε τις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ευρώπη ανέλυσε το οικονομικό μοντέλο και έγινε πλήρως αποδεκτό.

«Τα βασικά χαρακτηριστικά της Κύπρου πάνω στα οποία στηρίχθηκε η ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Κύπρο εξακολουθούν να ισχύουν. Η Κύπρος ήταν κέντρο για χρηματοπιστωτικές αλλαγές, συνεχής διακίνηση. Αυτό το πράγμα δεν πλήττεται. Εκείνο που πλήττεται είναι αν μπορούμε να εμπιστευόμαστε να στείλουμε λεφτά και να μην μας τα πιάσουν αύριο; Ε φυσικά και μπορούμε να εμπιστευόμαστε».

Ο ίδιος εξήγησε ότι αυτό που είπαν οι δανειστές αφορούσε τις καταθέσεις ενώ λένε ταυτόχρονα ότι θέλουν το τραπεζικό σύστημα να λειτουργήσει. «Πώς μπορεί να λειτουργήσει ένα τραπεζικό σύστημα εάν δεν μπορείς να στείλεις λεφτά; Όχι για να τα καταθέσεις αλλά για να τα διακινήσεις;» λέει χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση της Πόπης Τσαπανίδου για πόσο καιρό μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ώστε να λειτουργεί ομαλά η οικονομία ο πρώην πρόεδρος δημοκρατίας Κύπρου απάντησε: «Για όσο καιρό πιστεύει η Ε.Ε. ότι είναι απαραίτητο και όσο καιρό χρειάζεται για να ηρεμήσουν τα πνεύματα».

Στη συνέχεια τόνισε ότι χρειάζεται η βοήθεια της Ευρώπης να γίνουν έργα και να βοηθήσουν την ανάπτυξη της οικονομίας, να επιχορηγηθούν και να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Αυτό που συμφωνήθηκε για να αποδώσει χρειάζεται την πλήρη συμπαράσταση της Ευρώπης, πρέπει να οριστικοποιηθεί το θέμα του ELA (έκτακτος μηχανισμός ρευστότητας ), πρέπει να συμβάλλουν για να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Κύπρου, υπό ορισμένους όρους η Λευκωσία μπορεί και να διαφυλάξει το 50% και το 60% του τραπεζικού μοντέλου που είχε.

Ο κ. Βασιλείου πρόσθεσε ότι πρέπει να τονιστεί από την Ευρώπη ότι αυτό που έγινε στην Κύπρο δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσει η εμπιστοσύνη προς την ευρωζώνη και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ακολουθεί το σχετικό βίντεο…