Συγχαρητήρια για την εκλογή του στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας έδωσε στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους.

Συγχαρητήρια στον κ. Αναστασιάδη έδωσαν επίσης τηλεφωνικώς ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Γιάννης Τραγάκης και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Γιοάχιμ Γκάουκ διαβεβαίωσε τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο ότι η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες για έξοδο της Κύπρου από τη σοβαρή οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση.

Σε συγχαρητήριο τηλεγράφημα ο Γερμανός πρόεδρος τονίζει ότι ο κύριος Αναστασιάδης αναλαμβάνει σε μια στιγμή, κατά την οποία η Ευρώπη και η Κύπρος αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό εκφράζει την ελπίδα να υπάρξει πρόοδος στη διπλωματική διαδικασία για τερματισμό της διαίρεσης της νήσου.

Συγχαρητήρια στο νεοεκλεγέντα πρόεδρο για τη νίκη του εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς.

Η Κύπρος, αναφέρει ο κύριος Σούλτς, αντιμετωπίζει σήμερα δύσκολες προκλήσεις, σημαντικές τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικά με την ανάγκη μεταρρυθμίσεων για οικονομική βιωσιμότητα και κοινωνική συνοχή, καθώς και τις σχέσεις με την Τουρκία και την κατάσταση των δύο μερών του νησιού.