Εν μέσω διαφωνιών και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και με τρίωρη καθυστέρηση ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Παρασκευής οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Για συμφωνία των Ευρωπαίων στα 960 δισ. ευρώ για την επόμενη επταετία κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters αναφερόμενο στη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος, υπό τον όρο της ανωνυμίας, υπάρχει συμφωνία σε γενικές γραμμές στην πρόταση για τον προϋπολογισμό ύψους 960 δισ. ευρώ.

«Αισθανόμαστε αρκετά σίγουροι ότι έχουμε το πλαίσιο για μια συμφωνία», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό θα γίνει σήμερα» είπε.

Πρόκειται για τη συμβιβαστική πρόταση του Χέρμαν Βαν Ρομπάι που συζητούν από νωρίς το πρωί οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε μια προσπάθεια να βρουν λύση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, είπε ξεκάθαρα στους 27 ηγέτες ότι αν ο προϋπολογισμός είναι κάτω από 1% του κοινοτικού ΑΕΠ δηλαδή λιγότερο από 960 δισεκατομμύρια ευρώ τότε θα υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία να περάσει από το ευρωκοινοβούλιο.

Το ολονύκτιο θρίλερ διεκόπη για μια ώρα – από τις 1.30 π.μ. ως τις 2.30 π.μ. – ενώ λίγο αργότερα, ξημερώματα Παρασκευής σημειώθηκε νέα τρίωρη διακοπή, καθώς οι διαφωνίες σχετικά με το ύψος των δεσμεύσεων εντάθηκαν.

Οι εργασίες ξεκίνησαν και πάλι λίγο μετά τις 07.30 το πρωί ( ώρα Ελλάδας), όπως έγραψε και σε μήνυμά του στο twitter ο κ. Ρόμπεϊ.