Εν μέσω διαφωνιών και διχογνωμιών ξεκίνησε στις Βρυξέλλες ξεκίνησε με τρίωρη καθυστέρηση η Σύνοδος Κορυφής χωρίς, όμως, οι ευρωπαίοι ηγέτες να έχουν καταλήξει, κατά τις μεταξύ τους συναντήσεις, σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Τώρα, επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ, σχεδόν τρεις μήνες μετά το ναυάγιο της προηγούμενης Συνόδου, ενώ αναμένεται ολονύχτιο «θρίλερ», αφού οι ισχυροί της Ένωσης έχουν εκφράσει την αβεβαιότητα τους για το εάν θα μπορέσουν απόψε οι «27» να καταλήξουν σε συμφωνία.

Ενδεικτικό του δυσμενούς κλίματος είναι η τρίωρη καθυστέρηση, καθώς οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες εξελίσσονται αργά. Νωρίτερα, μάλιστα, ο πρόεδρος της Ε.Ε. είχε συνάντηση με τους κ.κ. Μέρκελ, Ολάντ, Κάμερον και Μόντι σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η Βρετανία φέρεται να εμμένει στη θέση της για μεγάλη μείωση του προϋπολογισμού.

Ωστόσο, στην πρώτη του ευρωπαϊκή εμφάνιση μετά την εξαγγελία περί δημοψηφίσματος για την θέση της χώρας του στην Ε.Ε., ο πρωθυπουργός της Βρετανίας επιχειρεί να στείλει μήνυμα στους ευρωπαίους εταίρους ότι η Βρετανία δεν επιδιώκει να προκαλέσει χάος στην Ευρώπη, ούτε προτίθεται να αποχωρήσει από αυτήν.

«Δεν είναι βέβαιο πως θα επιτευχθεί σήμερα μια συμφωνία», ανέφερε ο ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών.

Η Γερμανία θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για την επίτευξη συμφωνίας, διεμήνυσε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, καθιστώντας, ωστόσο, σαφές ότι δεν γνωρίζει «αν θα υπάρξει συμφωνία καθώς υπάρχει διάσταση απόψεων».

Πρέπει «να κάνουμε οικονομία και όχι να καταστρέψουμε την οικονομία», είπε από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.