Στα δομικά λάθη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λιγότερο στην πολιτική της Αθήνας εντοπίζει τις βασικές αιτίες της κρίσης στην Ευρωζώνη ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε άρθρο του, που δημοσιεύεται σήμερα, στη μεγάλης κυκλοφορίας γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο κ. Σημίτης επικρίνει μεταξύ άλλων και τη ρήτρα «μη διάσωσης», την πρόβλεψη δηλαδή πως μία χώρα της Ευρωζώνης δεν μπορεί να αναλάβει ευθύνη για το χρέος ενός άλλου μέλους. Η ίδια η πραγματικότητα, γράφει, πιέζει σήμερα «για αμοιβαία συνδρομή, η έκταση της οποίας δεν μπορεί να προβλέπει μόνο από νομικά κείμενα».

Ο πρώην πρωθυπουργός, επισημαίνει ακόμα ότι οι ιδρυτές της νομισματικής ένωσης λανθασμένα πίστευαν πως τα τραπεζικά ιδρύματα θα μείωναν από μόνα τους τη χρηματοδότηση κρατών της Ευρωζώνης που είχαν ήδη χρεωθεί υπερβολικά. «Η εμπιστοσύνη στη δύναμη της αγοράς να ρυθμίζει τα πάντα ήταν υπερβολικά μεγάλη», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο Κ. Σημίτης εκτιμά, τέλος, ότι η λύση στην ευρωπαϊκή κρίση μπορεί να δοθεί μόνο με μία «φυγή προς τα εμπρός», δηλαδή προς την οικοδόμηση μίας ενιαίας οικονομικής διακυβέρνησης με στενότερη πολιτική ενοποίηση.