Απευθείας στα βαθιά αναμένεται να βρεθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας με την επιστροφή του σήμερα από τη Λατινική Αμερική.

Το πρώτο θέμα με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι εξελίξεις γύρω από το θέμα της λίστας Λαγκάρντ. Εξελίξεις που για τους επιτελείς της Κουμουνδούρου είναι κομβικής σημασίας και δεν αποκλείεται να αποτελέσουν το επόμενο σκαλοπάτι της δημοσκοπικής ανόδου του κόμματος.

Επί του παρόντος η εντολή που έχει δοθεί σε όλους είναι να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και να αποφευχθούν δηλώσεις γύρω από το θέμα μέχρι να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις από τη δικαστική έρευνα.

Γι’ αυτό άλλωστε η Βουλευτής της Β΄ Αθηνών του κόμματος Ν. Βαλαβάνη έσπευσε να ανασκευάσει τις προχθεσινές της δηλώσεις για πάνω από 600 ονόματα που υπάρχουν στη δεύτερη λίστα σε σχέση με την πρώτη.

Παράλληλα με τις εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο, σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζονται και νέες συναντήσεις του Α. Τσίπρα στο εξωτερικό, αυτή τη φορά στην Ευρώπη, όπου ο Πρόεδρος του ΣΥΝ αναμένεται να θέσει μετ’ επιτάσεως θέμα συνολικής αλλαγής στην οικονομική στρατηγική της Ευρώπης απέναντι στην κρίση.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες δεν αποκλείεται το πρώτο τρίμηνο του 2013 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να ξαναπεράσει τον Ατλαντικό με προορισμό αυτή τη φορά τις ΗΠΑ, όπου οι φωνές κατά της οικονομικής πολιτικής που ασκεί κυρίως η Γερμανία στην Ευρώπη, βαίνουν αυξανόμενες.

Σε κάθε περίπτωση η επιτελείς της Κουμουνδούρου κρίνουν το ταξίδι στη Λατινική Αμερική «απολύτως επιτυχημένο» τόσο για τις επαφές που έγιναν στις δύο χώρες της Λατινικής Αμερικής, όσο για την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από την εμπειρία των δύο χωρών.

Εκείνο που θα πρέπει να κρατήσει κανείς, λένε κορυφαία στελέχη του κόμματος, είναι το γεγονός ότι κανείς δεν θεωρεί τις χώρες αυτές «πρότυπα ανάπτυξης» και «ευημερίας των λαών τους» ωστόσο και οι δύο βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα» της οικονομικής κρίσης στο παρελθόν και κατάφεραν να την ξεπεράσουν προτάσσοντας ένα μοντέλο ανάπτυξης σε σαφέστατα «αντιμνημονική» κατεύθυνση, αν επιχειρήσει κάποιος, να το συγκρίνει με τη χώρα μας.