Βίτσας: Η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί blame game για το προσφυγικό

«Στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα από 3.000 ασυνόδευτα ανήλικα»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
23:59
15/03/2019
Βίτσας: Η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί blame game για το προσφυγικό
7
loading

Η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί blame game για τη διαχείριση του προσφυγικού, ανέφερε, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην πίεση που εξακολουθεί να δέχεται η Ελλάδα και έστειλε μήνυμα ότι δεν μπορεί να κουνούν το δάχτυλο στη χώρα, εκείνοι που δεν κάνουν τίποτα για την τήρηση των συμφωνηθέντων, αναφορικά με τις επιστροφές και που αγνοούν τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα κάτω από δύσκολες συνθήκες, με βοήθεια αναντίστοιχη του προβλήματος.

Ο κ. Βίτσας ενημέρωσε, επίσης, την εθνική αντιπροσωπεία ότι το επόμενο διάστημα θα εκκενωθεί το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο, καθώς ένα νέο κέντρο χωρητικότητας 1.200 ανθρώπων θα δημιουργηθεί στην περιοχή «Σφαγεία», 7 χιλιόμετρα από το Βαθύ.

«Θα φτιαχτεί ένα σύγχρονο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης 1.200 ανθρώπων. Αυτό σημαίνει ότι για να λειτουργήσει για 1.200 ανθρώπους, θα έχουν προηγουμένως απομακρυνθεί 2.800, από αυτούς που είναι τώρα εκεί, συν αυτοί που θα έρθουν ή θα επιστραφούν», είπε ο Δημήτρης Βίτσας.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ενημέρωσε σχετικά στη Βουλή, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος κατήγγειλε τις συνθήκες στον χώρο φιλοξενίας προσφύγων - μεταναστών στη Σάμο όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το νέο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης θα βρίσκεται 7 χιλιόμετρα από το Βαθύ, θα είναι σαφώς μικρότερο, θα έχει προστατευτικά μέτρα για να μην υπάρχει ανησυχία για τους κατοίκους της περιοχής. Εκείνοι που βρίσκονται σήμερα στο υφιστάμενο κέντρο είτε θα κριθούν ευάλωτοι και θα περάσουν στην ενδοχώρα, είτε θα επιστραφούν.

Ο Δημήτρης Βίτσας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα των επιστροφών. «Επιμένετε από τη ΝΔ και επιμένουν και ορισμένα διευθυντικά στελέχη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μα, την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, κανείς από αυτούς -και εσείς από τη ΝΔ-, την έχετε διαβάσει;», είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και σχολίασε ότι η ΝΔ δεν αναφέρεται ποτέ στο ζήτημα της «ευαλωτότητας», διότι «εμπλέκεται στέλεχος της, σε αυτή την υπόθεση».

«Μας κουνάνε κάποιοι το δάχτυλο για το ζήτημα των επιστροφών. Μα τι επιστροφές κάνει η Γερμανία στο Αφγανιστάν, για παράδειγμα; Τίποτα. Ρωτώ: εμείς συζητάμε πως το σύστημα που έχουμε μπορεί να γίνει πιο αποδοτικό, αλλά ποιο είναι το αντίστοιχο σύστημα στην Ιταλία ή τη Μάλτα, στη Γαλλία, την Ισπανία; Δεν υπάρχουν συστήματα. Και εμείς θα καθόμαστε να υποταχθούμε σε αυτό το blame game; Μας οφείλουν οι Ευρωπαίοι για όσα κάνουμε για το Μεταναστευτικό», είπε στο σημείο αυτό ο Δημήτρης Βίτσας και πρόσθεσε ότι είναι περήφανος για τα στελέχη, με τα οποία συνεργάζεται στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ξεκαθαρίζοντας μάλιστα: «σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθώ και δεν θα ανεχθώ ότι η Ελλάδα, από προστάτιδα δύναμη της ανθρωπιάς, είναι τάχα κίνδυνος».

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις που δέχεται η διοικήτρια του hotspot της Σάμου, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υπογράμμισε ότι διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή αυξημένες ροές, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, δίνει καθημερινά μάχη και μάλιστα χωρίς καμία βοήθεια από τις τοπικές Αρχές, ιδίως την αντιπεριφέρεια της Σάμου, «η οποία κάνει ό,τι είναι δυνατό για να εμποδίσει τη λύση του προβλήματος, οργανώνει συγκεντρώσεις και ψάχνει τρόπο να μην γίνει κέντρο καινούργιο υποδοχής και ταυτοποίησης».

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Δημήτρη Καμμένου, έδωσε στοιχεία για τις εισροές. Όπως είπε, το πρώτο τρίμηνο του 2019 υπάρχει αύξηση 16%, σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2018. Είπε ακόμη ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα από 3.000 ασυνόδευτα ανήλικα. Τα 2.000 από αυτά τα παιδιά φιλοξενούνται σε δομές του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τα άλλα παιδιά είναι σε άλλες δομές και σε ξενοδοχεία. Eίπε, επίσης, ότι υπάρχει ειδικό σχέδιο φύλαξης για τα χερσαία σύνορα και τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά.

«Όσοι ασχολούνται με τη Σάμο, πρέπει πραγματικά να πάρουν το βραβείο της ανικανότητας», είχε δηλώσει νωρίτερα ο βουλευτής της ΝΔ και είχε χαρακτηρίσει «ανίκανη» τη διοικήτρια του κέντρου, τονίζοντας ότι πρέπει να δώσει μια απάντηση για το «αίσχος» στο κέντρο που διοικεί.

«Είναι αίσχος και ντροπή, αυτό που συμβαίνει εκεί», ανέφερε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και υπενθύμισε ότι πέρυσι η Περιφέρεια Β. Αιγαίου έκρινε ως υγειονομικά ακατάλληλο το hot spot της Σάμου. «Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στις πλαγιές, μένουν σε αυτοσχέδιες σκηνές χωρίς καμία υγειονομική κάλυψη και από τον Σεπτέμβριο, δεν έχει εγκατασταθεί ούτε μια καινούργια χημική τουαλέτα, δεν έχει εγκατασταθεί ούτε ένα καινούργιο κοντέινερ με ντους. Δεν έχει γίνει καμία ενέργεια εξομάλυνσης της κατάστασης. Και εσείς ως παρατηρητής, έρχεστε και μας λέτε ότι είναι μεγάλο το πρόβλημα στη Σάμο. Ευχαριστούμε πολύ. Το ξέρουμε», ανέφερε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και προειδοποίησε ότι μπαίνουμε σε περίοδο που θα αυξηθούν οι ροές, χωρίς υποδομές.

«Ποια ανθρωπιστική πολιτική μάς λέτε; Όταν στοιβάζετε 4.300 ανθρώπους σε ένα hot spot που μπορεί να διαχειριστεί 700 ανθρώπους», είπε επίσης ο βουλευτής της ΝΔ και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει κάποια στιγμή στους πολίτες της Σάμου αλλά και της υπόλοιπης χώρας και στους Ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι, με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητούν ευθύνες.

Το σκηνικό αυτό, όπως επισήμανε ο βουλευτής, διαδραματίζεται ενώ δεν υπάρχει καμία επιτάχυνση με τις υπηρεσίες ασύλου και ενώ η ΕΕ ζητάει καλύτερη διαχείριση κονδυλίων, ζητάει περισσότερες επιστροφές. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι 18.000 μπήκαν στη Λέσβο και 300 έχουν επιστρέψει στην Τουρκία. Και αυτό συμβαίνει επειδή «στην πραγματικότητα η κυβέρνηση δεν πιστεύει ότι πρέπει να επιστρέφονται».

«Θέλετε να τους πείτε παράτυπους, θέλετε να τους πείτε παράνομους ή λαθρομετανάστες; Όπως θέλετε πείτε τους. Για εμάς, αυτοί που δεν δικαιούνται να μπαίνουν στη χώρα, για εμάς πρέπει να φεύγουν. Για εσάς να μένουν. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας ιδεολογικής πολιτικής απόφασης στα νησιά και στην ενδοχώρα», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Sotiris

  Ρε Ελληνάρες είναι δυνατόν να έχουμε τόση ανοχή σ\' αυτά τα υποκείμενα ! ! !

 2. avatar Εντάξει μορφωμένα παιδιά είστε εκεί στο ΞΥΡΙΖΑ

  το εγγλέζικο το έχετε για τίποτα με πρώτο και καλύτερο τον \"ηγέτη\", αλλά δεν τα λέτε στα ελληνικά να σας καταλαβαίνουμε όλοι ή μήπως ποσώς και σας ενδιαφέρει!

 3. avatar τι κανεις εσυ ως υπουργος????

  τον τροχονομο??με ανοιχτα συνορα και να μπαινοβγαινει το καθε καθαρμα ελευθερα????εχομε συνορα γεροβιτσα?????να τα φυλαξετε......κλειστε συνορα θελομε και κλειστη ερτ...οχι αλλους γιαννουληδες αρβανιτηδες και καψωχοκεφαλους.....

 4. avatar κοκκινος φασισμος της ερτ

  χθες ο ραπανος εκανε εκπομπη με 3 κομματοσκυλα της ερτ ....και το βιτσα.....γιαννης κερνα γιαννης πινει......λιβανιζαν και οι 4 την κυβερνηση του ψευταλεξη...ουδεις αντιλογος...γελακια ποιηματακια ,,ανεση....ψεμα.....σταλινισμς......η δημοκρατια στο αποσπασμα........λαικιστες βορειοκορεατες ......

 5. avatar Θορπ.

  Παπαδιτσα έχεις καταντήσει ο Σαρλώ της πολίτικης, προκαλείς γέλωτες με τις διαπιστώσεις και διατυπώσεις που κάνεις, τα αποτελέσματα σε διαψεύδουν, έχεις κριθεί ακατάλληλος να ασκείς δημόσια διοίκηση, υπηρετείς ιδιοτελή συμφέροντα και τίποτα άλλο .

 6. avatar SER 30

  ΠΟΛΛΑ ΝΕΥΡΑ ΠΟΛΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΒΛΕΠΩ ΚΑΙ ΟΙ \'\' ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ \'\' ΣΟΥ ΘΑ ΤΡΟΜΑΞΟΥΝ ΘΑ ΚΩΛΟΣΟΥΝ ΘΑ ΦΟΒΗΘΟΥΝ ΘΑ ΣΚΙΑΧΤΟΥΝ ΘΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΠΛΕΥΡΟ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΟΥΝ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΤΑ 3 . 0 0 0 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΟΠΡΟΣΦΥΓΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΗΡΕΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΠΟΙΟ ΦΑΝΤ ΣΕ ΠΟΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΘΑ ΤΑ ΑΥΓΑΤΗΣΟΥΝ . ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΣ ΣΤΑ ΚΑΛΑ ΣΟΥ ? ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ ?

 7. avatar ΛΑΝΤΖΕΡΗΣ

  ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΘΕΙ blame game,
  ΑΠΛΑ, ΕΣΕΙΣ ΤΑ ΚΟΡΟΙΔΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΕΠΕΙ
  ΝΑ ΑΝΕΧΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΣΥΡΙΖΑ........
  ΜΠΑΡΜΠΑ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΣΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ ΜΥΑΛΟ......
  ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΗΝ τασια ΚΑΙ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ..........

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει