«Μάχη» Τσίπρα-Μητσοτάκη για συνταγματική αναθεώρηση και ΠτΔ

Στις 11:00 η κρίσιμη ψηφοφορία


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
8:47
14/02/2019
«Μάχη» Τσίπρα-Μητσοτάκη για συνταγματική αναθεώρηση και ΠτΔ
13
loading

Σε υψηλούς τόνους έγινε χθες η αντιπαράθεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση αλλά και την επανεκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Στις 11:00 σήμερα θα τεθούν σε ονομαστική ψηφοφορία οι προτάσεις των κομμάτων για την αναθεώρηση των διατάξεων του Συντάγματος, σύμφωνα με τα άρθρα 110 του Συντάγματος και 119 του Κανονισμού της Βουλής

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να παίξει με την αναθεώρηση του Συντάγματος, διότι αποτελεί την κορυφαία θεσμική διαδικασία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και από την πρώτη στιγμή την αντιμετώπισε ως τέτοια» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας εισηγήθηκε την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, με άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, μόνο εφόσον η εξαντλητική διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα μέσα στο κοινοβούλιο αποτύχει σε επτά διαδοχικές ψηφοφορίες.

Υπογράμμισε ακόμα ότι ο πρωθυπουργός της χώρας πρέπει να είναι εκλεγμένος βουλευτής, ώστε να μην παραδίδονται τα κλειδιά σε κανέναν τεχνοκράτη, διότι όπως σημείωσε «τώρα που έχουμε την εμπειρία γνωρίζουμε ότι οι πρωθυπουργοί οφείλουν να λογοδοτούν στον ελληνικό λαό και μόνο».

Από την πλευρά του ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα πως η χώρα έχει ανάγκη από συναινέσεις και όχι από ακραίες αντιπαραθέσεις.

«Στον καθρέφτη της αναθεωρητικής διαδικασίας φαίνονται οι διαθέσεις του κάθε κόμματος. Ποιος θέλει να πάει η πατρίδα μπροστά και ποιος να μείνει καθηλωμένη. Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε το σύνταγμα δείχνει ποιος είναι προοδευτικός και ποιος εκφράζει τη συντήρηση» επισήμανε.

«Είχα πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει το Σύνταγμα ως μοχλό για το κομματικό του συμφέρον. Η Βουλή έχει μεταβληθεί σε μια ρευστή πολιτική μάζα. Αν σας ενοχλεί ο όρος "κυβέρνηση-κουρελού", πώς αλλιώς να ονομάσουμε την κατάσταση όπου βουλευτές ανταλλάσσουν τις συνειδήσεις τους με καρέκλες» συμπλήρωσε.

«Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο διαφορετικές πλειοψηφίες. Η ομάδα των 145 που είναι μειοψηφία και η ομάδα των 151 που είναι ειδικού σκοπού και εναλλάσσονται και επιστρατεύονται για να μετατρέψουν μια μειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ σε μια πλειοψηφία τριγύριζα» πρόσθεσε.

Κόντρα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Τα αίματα ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς άναψαν και γύρω από το θέμα της επανεκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τη δήλωση του ότι το κόμμα θα προτείνει εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Ο κ.Μητσοτάκης επιμελώς αποφεύγει να τοποθετηθεί για κάτι τέτοιο; Σημαίνει ότι η ΝΔ και ο κύριος Μητσοτάκης, δεν επιθυμεί να ανανεώσει τη θητεία του ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ίσως γιατί δεν θεωρεί ότι είναι καλός Πρόεδρος είτε γιατί έχει τάξει κάπου αλλού τη στήριξή του. Και τι κάνει για αυτό; Επιχειρεί να μετατρέψει τη διαδικασία της Συνταγματικής αναθεώρησης σε παρωδία» είπε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Μαζεύει συνταγματολόγους να του ενισχύσουν την άποψη ότι δεν παίζει ρόλο τι ακριβώς ψηφίζει στην πρώτη Βουλή. Ψηφίζει μόνο αυτό το άρθρο, ενώ λέει ρητά ότι διαφωνεί στη κατεύθυνση και στο περιεχόμενο. Ώστε να έχει το άρθρο 180. Ευελπιστώντας ότι στην επόμενη Βουλή θα έχει μαζί με το ΚΙΝΑΛ 151 βουλευτές και θα το αλλάξει, για να καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας, όχι τον Προκόπη Παυλόπουλο που εμείς προτείνουμε αλλά κάποιον άλλον, ενδεχομένως κάποιο στέλεχος νυν ή σε αποστρατεία του ΚΙΝΑΛ. Αυτή είναι όλη η σκοπιμότητα και όλο το παιχνίδι που παίζετε».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να δηλώσει ευθαρσώς ότι θα ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2020, και να βάλει τέλος στη συζήτηση για διάφορα «παιχνίδια», γύρω από το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απάντησε στην αναφορά αυτή του Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο χαρακτήρισε ανέντιμη τη πρόταση για την αναθεώρηση του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και απευθυνόμενος τον πρωθυπουργό είπε:

«Κύριε Τσίπρα είστε αθεράπευτα κυνικός και είστε ο τελευταίος που μπορεί να μιλά για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας», καταλογίζοντάς του ότι το 2015 αξιοποίησε τον τρόπο εκλογής για να προκαλέσει εκλογές.

«Μάχη» και στη δευτερολογία

«Κύριε Μητσοτάκη μέχρι σήμερα είχα την αίσθηση πως ο κ. Σαμαράς και ο κ. Γεωργιάδης δεν σας επιτρέπουν να ονομάζετε τη γείτονα χώρα Βόρεια Μακεδονία, με τη νέα συνταγματική της ονομασία. Σήμερα διαπιστώνω ότι δεν σας επιτρέπουν καν να αναφέρετε το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Διότι έχουν άποψη και θέλουν -η ακραία πτέρυγα του κόμματός σας- να παίξετε πολιτικά παιγνίδια. Και, ενδεχομένως, να είναι και μια αποκάλυψη αυτή. Έχετε κάνει τα σχέδια σας, έχετε κάνει τις συμφωνίες σας, τις έχετε διαμορφώσει» είπε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του.

Και συνέχισε: «Ξέρετε, στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό, λέει μια παροιμία. Γιατί και μετά τις επόμενες εκλογές θα βρεθείτε ξανά στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Δεν θα σας φτάνουν οι βουλευτές για να προτείνετε και να εκλέξετε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί με την πρόταση της νέας πλειοψηφίας που θα είναι και πάλι με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο κι αν εσείς δεν τον θέλετε, γιατί πράγματι είναι ένας εξαιρετικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Σε άλλο σημείο της δευτερολογίας του ανέφερε: «Εγώ σήμερα έκανα ένα βήμα τολμηρό. Αποκάλυψα το πολιτικό παιγνίδι που παίζετε. Σας προκάλεσα να πάρετε θέση συγκεκριμένη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να παίξει κανένα παιγνίδι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα προτείνει και στη νέα Βουλή τη συνταγματικά προβλεπόμενη ανανέωση της θητείας του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προκόπη Παυλόπουλου , διότι θεωρώ ότι είναι ένας εξαιρετικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διότι θεωρούμε ότι η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να έχει την ευρύτερη συναίνεση, διότι στο πρόσωπο του πρέπει να συμπυκνώνεται η συναίνεση και να αντικατοπτρίζεται η κοινή βούληση των περισσοτέρων εκ των πολιτικών δυνάμεων, διότι είναι εκφραστής και του πολιτεύματος, εκπροσωπεί το έθνος, εκπροσωπεί τον λαό».

Απαντώντας στον πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε τη «σπουδή» του πρωθυπουργού για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνοντας: «Γιατί τέτοιο άγχος τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία μετά τις επόμενες εκλογές όταν και θα νικήσετε; Μιλάτε για πρόσωπα. Πάλι καλά που δεν ζητήσατε το ΑΦΜ του Προκόπη Παυλόπουλου. Τον εκτιμώ πολύ, το ξέρετε, και πιστεύω ότι ασκεί άψογα τα καθήκοντά του».

Κλείνοντας τις τοποθετήσεις του, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Προκάλεσα πολλάκις τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει: Δεσμεύεται ότι θα στηρίξει τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την επανεκλογή του ή δεν δεσμεύεται; Ο κ. Μητσοτάκης δεν δεσμεύτηκε. Μπορείτε να μου πείτε και τον αριθμό του φορολογικού του μητρώου (ΑΦΜ), αλλά δεν θα δεσμευτείτε ότι θα τον στηρίξετε, διότι έχετε κάνει άλλες συμφωνίες και διότι έχετε και μια εσωκομματική πτέρυγα που δεν σας αφήνει. Καλά εσωκομματικά ξεμπερδέματα κ. Μητσοτάκη. Σας πιάσαμε με τη γίδα στην πλάτη, που λέει και ο λαός».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

13
σχόλια
 1. avatar ο υιοs τηs αδερφηs του…

  και εγγονοs τπυ πατροs τουs....
  Η Ντορα παρουσια Νικου Παππα ειπε περιπου"γραφικο"τον Σαμαρα για το"Η Μακεδονια ειναι μια και ειναι ελληνικη"(Video)-Mηνυματα και προs Κυρανακη-Γεωργιαδη-Βοριδη να"μαζευτουν"!
  Παραλληλα η Ντορα Μπακογιαννη αδειασε τον Αντωνη Σαμαρα τον Κυρανακη και τουs αλλουs τηs ομαδαs του(Κυρανακη,Γεωργιαδη,Βοριδη,Μηταρακη κτλ)λεγονταs ξεκαθαρα"Εγω θα τουs λεω βορεια Μακεδονια και οχι Σκοπιανουs!Το κομμα εχει αρχηγο και λεγεται Κυριακοs Μητσοτακηs!"

 2. avatar Ομάδα Διαδικτυακής Προώθησης Θέσεων

  Ένας άρτια δομημένος λόγος από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Με επιχειρήματα απέναντι στον λαϊκισμό του κ. Τσίπρα, ο μελλοντικός πρωθυπουργός έδωσε ένα ακόμα δείγμα κοινοβουλευτικού πολιτισμού.

  1. avatar Τζίνα Πάτρα..

   Ειπαμε ρε παιδιά να γλυφετε τον Κούλη , αλλα εσεις το παρακανετε..!
   “Αρτιος και δομημενος λογος του μελλοντικού πρωθυπουργού” , καλά εσενα πόσα σου δινουν εκει στην υπόγα της Πειραιώς για να γραφεις αυτές τις αηδίες. ?? Ημαρτον πιά και η ξευτίλα πρεπει να εχει καποια ορια. !

  2. avatar Σδρτ

   Κοινοβουλευτικος πολιτισμός είναι να μην έχουν όλοι οι πολίτες πρόσβαση στην υγεία παρα μόνο όσοι δουλεύουν οι υπόλοιποι να πεθάνουν, νερό Και ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό. Ούτε στη Γερμανία του Χίτλερ

 3. avatar M59

  Άλλη μια φορά ο Τσίπρας έσβησε με επιχειρήματα τον κούλη από τον χάρτη.
  Απορώ ακόμη πως αντέχει ο κούλης τόσους εξευτελισμούς , έχει συνεχές κόλλημα με το τι κάνει η κυβέρνηση και όχι τι θα κάνει η τι θέλει αυτός.Μόνιμη και βαρετή αντιπολίτευση χωρίς πειστικά επιχειρήματα, για να ψαρέψει ψήφους από τα κακά κείμενα του ΣΥΡΙΖΑ και όχι από τα καλά κείμενα της Ν.Δ
  Γενικά ο κούλης ως αξιοθρήνητος, ρίχνοντας όλο το βάρος στα "λάθη" της κυβέρνησης ,έχει την φαιδρά εντύπωση ότι ο κόσμος δεν έχει μνήμη και δεν θυμάται τα 50 δις έλλειμμα από το φαγοπότι των ημετέρων της τελευταίας κυβέρνησης της ΝΔ επί κυβέρνησης του "αμίλητου" καραμανλή που τα θαλάσσωσε και έφυγε νύχτα .
  Αυτό αποδεικνύεται και από τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις που παρόλο ότι είναι fake με το ζόρι ξεπερνά το 30% μετά από όσα χρεώνουν στο ΣΥΡΙΖΑ .

  1. avatar Επειδή δεν έχω επιχειρήματα να σου απαντήσω

   τότε λογικά θα είσαι ένα τρολλ του Σύριζα

  2. avatar SteliosK

   +0,50€ από μένα για μπουρμπουάρ

  3. avatar Ομάδα Διαδικτυακής Προώθησης Θέσεων

   0,60 €

 4. avatar Lxi

  Δυστυχως δεν τους βλεπουμε να κανουν καποια μαχη για την περιστολη των δαπανων , αρχιζοντας απο τα του οικου τους, δηλαδη απο την Βουλή
  Ειναι απαραδεκτο πλουσιες και ευημερουσες χωρες οπως η Δανια, Αυστρια, Φιλανδια κτλ να εχουν περιπου 200 βουλευτες η καθε μια και η χρεοκοπημενη Ελλαδιτσα που χρωστα 355 δις €υρω σε ολο τον πλανητη να εχει ακομη 300 βολευτες και να τους πληρωνουμε με ανω των 10.000 € με τα εξτραδακια τους το μηνα , οταν ο κατωτατος μισθος στη χωρα μας ειναι 640 € και ο ιπταμενος κυβερνητης της ΠΑ και ο γιατρος του ΕΣΥ μετά βιας να υπερβαινουν τα 1500- 1700€ το μηνα, ενω οι ανεπαγγελτοι κληρονομοι ονοματων τυπου Βαρβιτσιωτη, Καραμανλη, Μπακογιαννη και πολλοι αλλοι που δεν εχουν ουτε ενα ενσημο ΙΚα να τους πληρωνει ο λαος με τα δεκαπλασια .. Αλεξη Τσιπρα τ´ακους?
  Μπα ,δεν νομιζω ..!!

  1. avatar @lxi

   Δεν εχεις αδικο σε αυτα που γραφεις, αλλα με συγχωρεις πρεπει να εισαι προφανως αιθεροβαμων για να πιστευεις οτι μπορει να υπαρξουν Ελληνες πολιτικοι που θα επαιρναν αποφασεις για την μειωση της μισθοδοσιας τους. Βεβαια ειναι πολύ πιθανό να ζεις και να γραφεις απο καποια μακρινή χωρα του εξωτερικού και να λειπεις και χρονια.. Αυτοί μας χρεοκοπησαν και μας κατεκλεβαν και θα νοιαστούν τωρα για δικαιοσυνες και ισονομία . . ! Στα πα....α τους, για οτι γραφεις εσυ και εγω αγαπητε μου φιλε ή φιλη.

  2. avatar Πρωην Βουλευτής

   Τι μας λες ρε φίλε , δεν πας καλά. !
   Τόσο αγώνα και εξοδα κανουν για να εκλεγούν στη Βουλή και θελεις να παιρνουν οσα και οι υπαλληλοι του δημοσίου πού ξυνονται ολημερίς ?.
   Εαν δεν σου αρεσει εδώ πηγαινε εσύ να ζεις στην Δανία και στην Αυστρία.!

 5. avatar Lxi

  Καποια μαχη για να μας δωσουν το παραδειγμα για περιστολη

 6. avatar klp klp

  όλο μάχες καλέ... Αντε ξεκουραστείτε και λίγο!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει