Ξανθός: Κανένα Grexit στα καινοτόμα φάρμακα

«Η Πολιτεία βρίσκεται ήδη σε ειλικρινή διάλογο με τη φαρμακοβιομηχανία»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
23:35
21/11/2018
Ξανθός: Κανένα Grexit στα καινοτόμα φάρμακα
4
loading

Δεν επιβεβαιώνεται κανένα σενάριο περί Grexit στα καινοτόμα φάρμακα, διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, τους συλλόγους ασθενών, συζητώντας μαζί τους μετά την ομιλία του στο 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ασθενών.

Απαντώντας στις ερωτήσεις τους αναφορικά με την πρόσβαση στις θεραπείες, ο υπουργός Υγείας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η χρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι τριμερής (κράτος, φαρμακοβιομηχανία και ασθενείς) και με τον τρόπο αυτό οι έλληνες ασθενείς δεν στερούνται σήμερα καμιά καινοτόμο θεραπεία. «Θέλουμε οι 70 νέες καινοτόμες δραστικές ουσίες που έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ, να αξιολογηθούν επιστημονικά μέσω του ΗΤΑ και να αποζημιώνονται και στη χώρα μας. Δεν επιβεβαιώνεται κανένα σενάριο περί Grexit στα καινοτόμα φάρμακα. Ακόμα και για τα φάρμακα που βγήκαν εκτός θετικής λίστας, βρήκαμε ένα θεσμικό «μονοπάτι» για να αποζημιώνονται και αυτά κατ' εξαίρεση και να μην στερούνται οι ασθενείς τις πολύτιμες θεραπείες τους», δήλωσε ο Ανδρέας Ξανθός.

Νωρίτερα στην ομιλία του ο υπουργός Υγείας είπε ότι στόχος του υπουργείου είναι η εξάλειψη των ανισοτήτων στην πρόσβαση στις θεραπείες, η αναβάθμιση του επιπέδου παρεχόμενης φροντίδας Υγείας με σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών και η λειτουργία του Συστήματος Υγείας με μηχανισμούς διαφάνειας και καλής αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων.

Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται άμεσα όπως τόνισε, η προσαύξηση 92,5 εκατ. ευρώ στους κλειστούς προϋπολογισμούς, εκ των οποίων 45 εκατ. ευρώ για την επιπλέον νοσοκομειακή δαπάνη, 40 εκατ. ευρώ για την οδοντιατρική φροντίδα των παιδιών από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και 7,5 εκατ. ευρώ για να ενισχυθεί η ειδική αγωγή.

Η καθολική κάλυψη ήταν μία μεγάλη τομή που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, συμπλήρωσε ο Α.Ξανθός και ανέφερε: «Αυτή τη γραμμή της καθολικής κάλυψης οφείλουμε να την υπηρετήσουμε με πληρότητα και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα». Επίσης τόνισε πως η Πολιτεία οφείλει να κινηθεί προς τη σταδιακή ελάφρυνση της οικονομικής επιβάρυνσης των ασθενών και εξήγησε ότι προς την κατεύθυνση αυτή έχουν ήδη γίνει θετικά βήματα, όπως: Κονδύλι 40 εκατ. ευρώ που αφορά την μειωμένη συμμετοχή στο φάρμακο (10%) των ασθενών χρόνια νοσήματα, όταν θεραπεύονται με γενόσημα φάρμακα. Έτσι εκτός από την μείωση της επιβάρυνσης στο ασθενή, θα υπάρχει και μεγαλύτερη διείσδυση των γενοσήμων. Επίσης, μείωση κατά 20 εκατ. ευρώ της επιβάρυνσης των πολιτών, μέσα από την κατάργηση της πληρωμής ενός ευρώ ανά συνταγή, μέσω της δυνατότητας συνταγογράφησης περισσοτέρων φαρμάκων ανά συνταγή (η ρύθμιση αυτή έχει τεθεί σε εφαρμογή από 15 Οκτωβρίου 2018).

Επιπλέον, είπε ότι η Πολιτεία βρίσκεται ήδη σε ειλικρινή διάλογο με τη Φαρμακοβιομηχανία, προκειμένου να σχεδιαστεί ένα νέο μίγμα πολιτικής φαρμάκου που θα δίνει έμφαση στη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας. Όπως τόνισε, το υπουργείο Υγείας βρίσκεται στη τελική φάση αυτού του διαλόγου με όλους τους θεσμικούς εταίρους της Υγείας, αναγνωρίζοντας ωστόσο, ότι λείπει η εκπροσώπηση των συλλόγων ασθενών. Επιπλέον, επεσήμανε ότι έχει δημιουργηθεί για πρώτη φορά ειδική Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη χάραξη μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για το φάρμακο, στην οποία οι ασθενείς ήδη καταθέτουν τις προτάσεις τους για τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για την Υγεία στην Ελλάδα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Sotiris

  Εύχομαι κανείς να μην έχει σχέση με τα νοσοκομεία.
  Το να παίζει το εν λόγω άτομο και με τον πόνο και την δυστυχία των ανθρώπων, σημαίνει ή ότι είναι UFO, ή ότι ουδέποτε έχει δει τι, έστω και στο περίπου, γίνεται στα νοσοκομεία !
  Ρε Έλληνες καταλαβαίνεται ότι σας δουλεύουν ασύστολα ?
  Εάν το καταλαβαίνεται αυτό, πρέπει να καταλαβαίνετε ότι η ανοχή μας πλέον έχει ξεπεράσει κάθε ανθρώπινο όριο ! ακόμη και την των ζώων "παλεύει" ! ! !

 2. avatar Τουλάχιστον παίρνετε κάνα φράγκο;

  Παπαγάλε ψευτολαντζέρη, ή έμπορα, ή εργάτη ή...
  Με την αναβάθμιση του ΕΣΥ που κόντεψαν να το διαλύσουν οι μιζαδόροι πρώην υπουργοί, θα έχεις ιατροφαρμακευτική περίθαλψη... Όταν σκεβρώσεις σκυμμένος στον υπολογιστή στα υπόγεια της Πειραιώς!

  1. avatar ΛΑΝΤΖΕΡΗΣ

   ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΩ ΦΡΑΓΚΑ, ΓΙΑΤΙ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ 10.000 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΜΑΚΡΥΑ.
   ΕΣΥ ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΑ ΦΡΑΓΚΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙΣ????????????????????

 3. avatar ΛΑΝΤΖΕΡΗΣ

  ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΚΑΝΑ ΣΟΒΑ??????????????????????????
  ΚΟΣΜΟΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ..............
  παντως απο πλεονασμα παμε καλα...............

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει