Τα νέα επώδυνα μέτρα, συνολικού ύψους 14,5 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας (2013-2016), τα οποία θα αποτελέσουν βαρύ φορτίο που κληθεί να φέρει στις πλάτες του ο ελληνικός λαός, βλέποντας τη ζωή του να παρουσιάζει δραματική επιδείνωση, ενώ έχει ήδη «γονατίσει» από την εφαρμογή των προηγούμενων πακέτων μέτρων,  παρουσιάστηκαν σήμερα στους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Το πρόγραμμα που παρουσιάσθηκε δίνει βάρος στο 2013 και είναι ηπιότερο για τα υπόλοιπα έτη.

Για το 2013 προβλέπει εξοικονομήσεις 7,5 δισ. ευρώ, για το 2014 παρεμβάσεις ύψους 3 δισ. ευρώ και μέτρα 1 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016. Ωστόσο, αν ενεργοποιηθεί η ρήτρα απόκλισης τα μέτρα αυτά θα είναι πολύ περισσότερα.

Από τις συντάξεις επιτυγχάνεται εξοικονόμηση 5 δισ. ευρώ περίπου κυρίως από την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη, την κατάργηση των δώρων των κυρίων και επικουρικών συντάξεων, την μείωση της κύριας σύνταξης του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ, την περικοπή στις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων και την μείωση στα εφάπαξ.

Από τις περικοπές σε ΔΕΚΟ και ΟΤΑ, από παρεμβάσεις σε άμυνα και εκπαίδευση και την περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αναμένονται περίπου 3 δισ. ευρώ.

Από την κατάργηση των δώρων στους μισθωτούς του Δημοσίου, την περικοπή των ειδικών μισθολογίων, την κατάργηση επιδομάτων, από διάφορες μισθολογικές μειώσεις και από το μέτρο της διαθεσιμότητας 15.000 δημοσίων υπαλλήλων θα επιτευχθεί εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ.

Από τις περικοπές στην φαρμακευτική δαπάνη, από τη συγχώνευση νοσοκομείων, από την αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ, την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα νοσήλια, από τη μείωση των δαπανών σε νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ, θα εξοικονομηθούν άλλα 1,5 δισ. ευρώ.

Από την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων προβλέπεται να εξοικονομηθούν περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Από την κατάργηση του ΕΚΑΣ για αυτούς που είναι κάτω των 65, τις αλλαγές στα οικογενειακά επιδόματα, την περικοπή παροχών προς τους αγρότες, την κατάργηση των εποχικών επιδομάτων ανεργίας και περικοπή των ειδικών επιδομάτων ανεργίας και επιδομάτων μετακίνησης σε ασθενείς θα εξοικονομηθούν 800 εκατ. ευρώ.

Στο σκέλος της φορολογίας θα αντληθούν 3 δισ. ευρώ από την επιβολή φόρου πολυτελείας, την αύξηση της φορολόγησης στους τόκους των καταθέσεων (στο 15% από 10%), την εξίσωση φορολογίας πετρελαίου κίνησης με αυτόν του φυσικού αερίου κίνησης, την αύξηση της φορολόγησης του καπνού, την φορολόγηση στα «φρουτάκια» του ΟΠΑΠ, την κατάργηση του αφορολόγητου μισθωτών και συνταξιούχων, κ.α..

Ένα νέο στοιχείο που περιλαμβάνεται στα μέτρα είναι η αύξηση του φόρου στους τόκους των καταθέσεων από 10% που είναι σήμερα σε 15%.

Επίσης, καταργείται το πρόσθετο αφορολόγητο ποσό που έχουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι λόγω τέκνων.

Σημειώνεται στο πακέτο των μέτρων που συζητά η κυβέρνηση με την Τρόικα προβλέπονται έσοδα από τη φορολογία ύψους 3 δισ. ευρώ. Αυτά εκτιμάται ότι θα προέλθουν μεταξύ άλλων από:

– Την αύξηση του φόρου στους τόκους των καταθέσεων.
– Την κατάργηση του πρόσθετου αφορολόγητου ορίου εισοδήματος ανάλογα με την αριθμό των παιδιών.
– Την αύξηση της φορολογίας στον καπνό.
– Την εξίσωση του φόρου του πετρελαίου κίνησης με αυτόν του υγραερίου κίνησης.
– Τη θέσπιση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 35% στα καθαρά κέρδη των ελεύθερων επαγγελματιών για τους οποίους επίσης θα καταργηθεί το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος.
– Τη μείωση στο 6% των επιστροφών του ΦΠΑ στους αγρότες.
Επίσης στο πακέτο μέτρων περιλαμβάνεται και η μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ στην εστίαση. Οι απώλειες εσόδων από το μέτρο αυτό προβλέπεται να καλυφθούν από την επιβολή τέλους στα εστιατόρια που θα επιτρέπουν το κάπνισμα.

Σε ότι αφορά τα μέτρα για τη μείωση των δαπανών μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη από 65 έτη σήμερα, η κατάργηση των δώρων των κύριων και επικουρικών συντάξεων το 2013, περικοπές στα εφάπαξ, η μείωση της κύριας σύνταξης του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ, περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα, κατάργηση του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών, ψαλίδια στα ειδικά μισθολόγια και διαθεσιμότητα 15.000 δημοσίων υπαλλήλων.