Θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, την ευρύτερη κατάσταση στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, καθώς και την προώθηση προγραμμάτων συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, συζήτησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λίον Πανέτα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στην Ουάσιγκτον.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Αβραμόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Συναντήθηκα σήμερα με τον υπουργό Αμύνης των Ηνωμένων Πολιτειών τον κ. Πανέτα και είχαμε μια πολύ εγκάρδια και φιλική συζήτηση για ζητήματα που αφορούν την αμυντική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με την ευκαιρία κάναμε μια ευρύτερη επισκόπηση της κατάστασης στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και ορίσαμε με σαφήνεια το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η συνεργασία μας, τόσο διμερώς όσο και κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Μου εξέφρασε», πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος «τις ευχαριστίες του για τη συνδρομή της Ελλάδος στις επιχειρήσεις που έλαβαν χώρα στη Λιβύη κι εγώ με τη σειρά μου του επεσήμανα ότι το εθνικό αμυντικό σύστημα της χώρας, το οποίο, παρά την οικονομική κρίση, εξακολουθεί να είναι ένα από τα ισχυρότερα και πλέον αξιόπιστα στην ευρύτερη περιοχή, θα είναι πάντοτε στην υπηρεσία της ειρήνης, της συνεργασίας, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας».

«Με την ευκαιρία», είπε ο Έλληνας υπουργός «αναφερθήκαμε και σε άλλα σημαντικά θέματα, όπως είναι το Κυπριακό, το Σκοπιανό και εξέθεσα στον κ. Πανέτα την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί. Τέλος, επαναβεβαιώσαμε την αμοιβαία θέληση να προωθήσουμε προγράμματα αμυντικής συνεργασίας. Σημειώνω ότι ο κ. Πανέτα εκ μέρους του Πενταγώνου και του υπουργείου Αμύνης με διαβεβαίωσε για την αμέριστη βοήθεια στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη μια άλλη συνάντηση με τον κ. Ντέμπσεϊ, Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωσταράκο, όπου εστιάζουν στις τεχνικές λεπτομέρειες αυτής της πολιτικής συμφωνίας».

«Αυτό ήταν το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινήθηκε η σημερινή συνάντηση, και όπως σας είπα στην αρχή, ήταν ιδιαίτερα φιλική και ιδιαίτερα εγκάρδια. Εκείνο που έχει σημασία να επισημάνουμε είναι ότι τα όσα συμβαίνουν αυτόν τον καιρό δεν έχουν αποδυναμώσει σε τίποτα το στρατηγικό ρόλο της Ελλάδος. Και αυτό προκύπτει και από τα όσα συζητήσαμε, αλλά και από το γεγονός ότι με μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού συντηρούμε ένα από τα πιο αξιόμαχα εθνικά αμυντικά συστήματα», κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

Στην ερώτηση αν συζήτησαν το θέμα της ΑΟΖ και θέματα ενέργειας, ο υπουργός Άμυνας τόνισε: «Συζητήσαμε γενικότερα για τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή, τη συνεργασία Ελλάδος – Ισραήλ, καθώς επίσης αναλύσαμε το νέο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί, όπου κεντρική θέση βεβαίως έχει η πολιτική μας για την ενέργεια».

Σε δημοσιογραφική παρατήρηση ότι «άρα, συζητήσατε το θέμα της ΑΟΖ», ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε: «Όχι ακριβώς. Άλλωστε, δεν ήταν και δική μας δουλειά σε τελευταία ανάλυση. Αυτό είναι ένα θέμα που χειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών. Όταν όμως αναφερόμαστε σε συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ, όταν αναδεικνύουμε τη σημασία του Κυπριακού ως ενός εκ των προβλημάτων που πρέπει άμεσα να λυθεί για να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον σταθερότητας στην περιοχή, γίνεται αντιληπτό ότι δεν αφήσαμε απ’ έξω και τις συνεργασίες και σε ευρύτερο πεδίο».