Συνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις μεταξύ του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου και των τριών πολιτικών αρχηγών, Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη με τους εκπροσώπους των δανειστών μας σε ό,τι αφορά τα αναγκαία μέτρα για να κλείσει η τρύπα του 2011, που έχει μεταφερθεί στον προϋπολογισμό της φετινής χρονιάς και να προχωρήσει η σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα επιμένει στα όσα έχει ζητήσει εδώ και μήνες και δεν έχουν υλοποιηθεί. Δηλαδή στην κατάργηση οργανισμών του Δημοσίου (θέμα που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2010 από τον κ. Πάγκαλο και δεν έχει προχωρήσει σχεδόν καθόλου), στις απολύσεις στο Δημόσιο (όπου δεν αποδέχεται το κόλπο της νέας εφεδρείας, που συμφώνησαν το βράδυ της Κυριακής οι πολιτικοί αρχηγοί) και στη μείωση των επικουρικών συντάξεων σε ποσοστό, που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες φτάνει το 35%!

Παράλληλα, οι δανειστές μας ζητούν:

– Την μείωση του κατώτατου μισθού κατά τουλάχιστον 20% για όλους τους εργαζόμενους και όχι μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους, όπως προτείνει η ελληνική πλευρά

-Την κατάργηση της μετενέργειας στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα

– Την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών

– Νέο μαχαίρι στις δαπάνες υγείας παιδείας και άμυνας

Πέραν όλων αυτών όμως, στο τραπέζι έπεσε και η άμεση μείωση κατά 20% της κύριας σύνταξης μέσα σε αυτή τη χρονιά.

Οι δανειστές μας ζητούν αυτό το μέτρο διότι έτσι εξοικονομούνται άμεσα 450 εκατ. ευρώ αντίθετα με την ελληνική πρόταση για σταδιακή μείωση σε αυτό το ποσοστό σε ορίζοντα τριετίας, καθώς τότε θα πρέπει να αναζητηθούν από περικοπές φέτος άλλα 300 εκατ. ευρώ.

Στην ουσία δηλαδή η τρόικα επιλέγει για ακόμα μία φορά την εύκολη λύση της οριζόντιας μείωσης αποδοχών, βλέποντας το πολιτικό προσωπικό της χώρας απρόθυμο ακόμα και τώρα στο να λάβει μέτρα που θα μειώσουν το μέγεθος του δημόσιου τομέα και θα χτυπήσουν στη ρίζα του το κόστος συντήρησής του.

Οι πιέσεις αυτές έρχονται μάλιστα λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των Μέρκελ-Σαρκοζί για τη δημιουργία ξεχωριστού ταμείου στην Ευρώπη, το οποίο θα δεσμεύει μέρος των φορολογικών μας εσόδων για να αποπληρώνονται τα δάνεια της τρόικας, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο για εσωτερική στάση πληρωμών στη χώρα.