«Στόχος είναι να μην υπάρξει καμία φορολογική επιβάρυνση και καμία περικοπή μισθών και συντάξεων» ανέφερε ο υπουργός οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της βουλής, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.

Ο κύριος Βενιζέλος κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού ζήτησε τη στήριξη της βουλής και των κομμάτων προκειμένου να προχωρήσει η νέα δανειακή σύμβαση και η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα. «Ζητώ την πλήρη στήριξη της βουλή προκειμένου να πλοηγηθεί η χώρα στην επιθυμητή κατάληξη που απαλλάσσει τους πολίτες από μεγάλο βάρος» τόνισε και έστειλε σαφές μήνυμα στη ΝΔ να συμμετάσχει στη διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα η οποία, όπως είπε, ξεκινά στις 12 Δεκεμβρίου αναφέροντας χαρακτηριστικά «δεν υπάρχει αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση και συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση.

Όποιος έχει να προτείνει βελτιώσεις και αλλαγές να έρθει να σταθεί δίπλα στο οικονομικό επιτελείο και στον υπουργό οικονομικών, για να διαπραγματευτούμε τώρα το νέο πρόγραμμα με τους καλύτερους δυνατούς όρους».

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «έχει δεχθεί ευθύνες στις οποίες δεν είχε υποκειμενική συμμετοχή», πρόσθεσε ωστόσο με νόημα ότι θα ασχοληθεί με τα μείζονα και τίποτα «ελάσσονος σημασίας» δεν θα του αποσπάσει την προσοχή. Αναφερόμενος στο θέμα τη συμφωνίας με την Ελβετία και τις καταθέσεις που έχουν διαφύγει ανέφερε ότι «θα υπάρξουν ονόματα- εκπλήξεις που προσπαθούν να επηρεάσουν το δημόσιο βίο, ηθικολογούν και έχουν άποψη αλλά έβγαλαν τα λεφτά τους έξω» και επανέλαβε ότι η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει με κοινές μετοχές.

Μάλιστα επεσήμανε ότι στόχος είναι το συμφέρον του έθνους και σημείωσε ότι «αν αυτό εκνευρίζει κάποιους η προσθέτει εμπόδια στην πολιτική μου διαδρομή αυτό με αφήνει παγερά αδιάφορο και με χαλυβδώνει». Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ευρωζώνη τόνισε «δεν θέλουμε ευρωζώνη τριών ταχυτήτων, ούτε ανατροπή της θεσμικής ισορροπίας, ούτε οριστικό θεσμικό κλείδωμα των ανισοτήτων» και εκτίμησε ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή αρχές Ιανουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κύριος Βενιζέλος έκανε αναφορά και στον διάλογο που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αλλαγές του Συμφώνου Σταθερότητας, λέγοντας ότι «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υιοθετήσει νέα μέτρα θεσμικής αξιοπιστίας εισάγοντας νέο δημοσιονομικό κανόνα όχι στο Σύνταγμα καθώς χρειάζεται αναθεώρηση, αλλά με κανόνες υπερνομοθετικής ισχύος προκειμένου να μην επιβαρυνθούν ποτέ ξανά με μυωπικούς δημοσιονομικούς χειρισμούς οι επόμενες γενιές».