Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά εξαπέλυσε η Φώφη Γεννήματα, κατά τη ομιλία της στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως το κόμμα της έχει καταθέσει «ολοκληρωμένη πρόταση χωρίς “κόλπα”», καθώς κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα και «τεχνάσματα και τερτίπια» σημειώνοντας πως άλλα υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στις κατ ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς κι άλλα έλεγε μετά.

«Παίζεται με την απλή αναλογική επειδή φοβάστε την απλή λογική που λέει ότι δεν μπορείτε. Δεν μπορείτε άλλο, τα κάνατε μαντάρα», δήλωσε η κα Γεννήματα και επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης και τα νέα μέτρα, κάνοντας λόγο για «όρους συνθηκολόγησης ηττημένου».

«Θα μιλούσατε για απλή αναλογική αν οι δημοσκοπήσεις σας έδειχναν πρώτο κόμμα; Όχι βέβαια, είναι σίγουρο αυτό», δήλωσε η ίδια, ενώ σημείωσε πως και ο ΣΥΡΙΖΑ «όσο υπήρχαν περιθώρια κοινωνικής εξαπάτησης τα εξαντλήσατε μια χαρά με το μπόνους (των εδρών). «Άλλωστε δεν έχετε πλέον σχέση ερωτική με το λαό, όπως είπατε σε πρόσφατη συνέντευξη .Ούτε για αυτό όμως είπατε όλη την αλήθεια. Πουλάγατε έρωτα, αριστερή τόλμη και γοητεία και του τάζατε τον ουρανό με τ’ άστρα. Αυτό δεν ήταν έρωτας, αποπλάνηση ήταν», συμπλήρωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «φέρνει την απλή αναλογική ως αριστερό φερετζέ στη δεξιά πολιτική που εφαρμόζει».

«Τα λάθη δεν είναι η ρουτίνα αυτής της κυβέρνησης, λάθος είναι η ίδια η κυβέρνηση», σημείωσε και απευθυνόμενη στον κ. Τσίπρα του είπε: «Μπορείτε να περνάτε όμορφα στην εικονική πραγματικότητα του παραλλήλου σύμπαντος όπου βρίσκεστε τώρα, όμως πρέπει να αποκτήσετε επαφή με τη Γη. Οι τρέχουσες εξελίξεις δεν αφήνουν περιθώρια για τεχνάσματα και τακτικισμούς».

Η κα Γεννήματα κάλεσε τον κ. Τσίπρα να «μην αναζητά σε εμάς συνενόχους για τα τερτίπια σας. Ψάξτε αλλού για θηράματα στις παγίδες σας. Πρόκειται για τέχνασμα να βάζετε τον αρμόδιο υπουργό να περιφέρει εξαγγελίες για μικρότερο στη συνέχεια εσείς προσωπικά να με διαβεβαιώνετε ότι πρόθεσή σας ήταν να εξασφαλίσετε ευρύτερη συναίνεση και λίγες μέρες μετά θυμηθήκατε δήθεν τα ιερά και τα όσια της παραδοσιακής αριστεράς».

Μιλώντας για τον εκλογικό νόμο, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως είναι ένας νόμος «ξεκομμένος από τις αλλαγές που χρειάζεται το πολιτικό σύστημα».

Αναφορικά με την πρόταση που είχε καταθέσει παλιότερα το ΠΑΣΟΚ για απλή αναλογική, η κα Γεννήματα δήλωσε: «Να τελειώνουμε με την καραμέλα της πρότασης νομού του ΠΑΣΟΚ. Εσείς την απορρίψατε δυο φορές πέρσι. Εσείς κι όχι εμείς κάνετε χαρούμενο τον κ. Μητσοτάκη. Γιατί με την πολιτική σας και την ανικανότητά σας διευκολύνετε τη δεξιά παλινόρθωση. Γιατί με την πολιτική σας και την ανικανότητά σας διευκολύνετε τη δεξιά παλινόρθωση και με την άρνησή σας να συζητήσετε το αναλογικό σύστημα που προτείνουμε θα χαρίσετε στον επόμενο προικοθήρα της εξουσίας προίκα 50 έδρες μπόνους ότι ποσοστό κι αν πάρει».

«Μήπως, έστω και στο παρά 5, να το ξανασκεφτείτε; Εκτός και αν είναι πρόκειται για δέσμευση από το κυβερνητικό σύμφωνο συμβίωσης σας με τον κ. Καμένο και το δεδομένο αλλά ορατό σε όλους πια πολιτικό σας φλερτ με τον κ. Καραμανλή, που σας έχει κόψει τη λαλιά για την περίοδο 2004-2009;»

«Έχουμε επεξεργαστεί και καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον εκλογικό νόμο. Κάνεις δεν μπορεί να βγάλει μονός του τη χώρα από τα μνημόνια, ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο Μητσοτάκης. Η θέση του ΠΑΣΟΚ για τις συνεργασίες είναι: ισχυρή κυβέρνηση ευρείας εθνικής συνεννόησης, φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που θα υπηρετήσουν την εθνική γραμμή που έχει ανάγκη η χώρα, πάνω σε ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης», είπε η Φώφη Γεννήματα και παρέθεσε τα όσα προβλέπει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ:

  • Κατάργηση του μπόνους έως το ποσοστό του 42%
  • Ζητάμε κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών
  • Διατήρηση του 3% ως όριο εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή
  • Υπέρ της ψήφους στα 17 έτη
  • Δικαίωμα ψήφου και στην ομογένεια και όσων ζουν στο εξωτερικό

«Η ολοκληρωμένη πρόταση μας είναι μία πράξη ευθύνης χωρίς “κόλπα”, τυχοδιωκτισμούς και μικροκομματικά παιχνίδια», δήλωσε και επιτέθηκε για άλλη μια φορά εναντίον της κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα:

«Μόνο σας ενδιαφέρον είναι η εξουσία. Όμως, το στοίχημα να βγούμε από τη μέγγενη της κρίσης είναι εθνικό. Είναι πάνω από παρατάξεις και χρώματα. Ας μην κοιτούν σε μας για δεκανίκι, άλλοθι και πρόθυμους ηλίθιους. Σε μας να κοιτάξουν, όταν μπορούν να μας κοιτάξουν στα μάτια», κατέληξε η κα Γεννηματά.