Θολά σημεία που οδηγούν, με εξπρές διαδικασίες, στην απαλλαγή ποινικών ευθυνών δημιουργούνται στην υπόθεση με την κυβερνητική διάταξη που επιτρέπει τις offshore υπουργών και βουλευτών σε φορολογικούς παραδείσους.

Η δέσμευση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη πως θα κατατεθεί σήμερα τροπολογία που θα αποσύρει το πλαίσιο για τις offshore έχει αρκετά απόνερα και ανησυχία εκφράζουν νομικοί για το γεγονός ότι η επίμαχη διάταξη έχει ήδη δημοσιευτεί σε ΦΕΚ.

Ειδικότερα η μετατροπή του πολυνομοσχεδίου σε επίσημο νόμο του κράτους δημιουργεί αυτόματα αποτελέσματα, ακόμα και αν έρθει άλλη διάταξη στο μέλλον. Δηλαδή αυτή η διάταξη ακόμα και όταν καταργηθεί θα δίνει ευνοϊκά αποτελέσματα για εκείνους που ενδεχομένως διαθέτουν εξωχώρια εταιρεία.

Ο Βασίλης Χειρδάρης, ειδικός γραμματέας της Ένωσης Ποινικολόγων αναφέρει στα Νέα για τη διάταξη ότι «για όσο ισχύει και μέχρι να καταργηθεί η να τροποποιηθεί, ενεργεί ευεργετικά για όσα πολιτικά πρόσωπα συμμετείχαν (κατά τον τρόπο που ορίζεται στο νόμο) στις offshore εταιρείες. Η απαλλαγή ευθυνών ενεργεί αναδρομικά για όλους τους εμπλεκομένους και στην πράξη αποτελεί την κολυμβήθρα του Σιλωάμ όπου εξαγνίζονται οι παραβάτες του χρόνου της απαγόρευσης. Η απαλλαγή επιτεύχθηκε και η οποιαδήποτε μεταγενέστερη (επαν)απαγόρευση δεν έχει κανένα αρνητικό πρακτικό αποτέλεσμα για τους απαρανομήσαντες μέχρι τη δημοσίευση του νέου νόμου. Η νέα διάταξη θα έχει ισχύ μόνο για όσους την παραβιάσουν από την εφαρμογή της, δηλαδή μόνο για τους παραβάτες του μέλλοντος. Οι υπόλοιποι θα απολαύσουν τη “νομιμότητα” τους».