«Το ΝΑΤΟ, με την ιμπεριαλιστική του πολιτική, είναι κατ’ εξοχήν υπεύθυνο για τις προσφυγικές ροές. Επομένως, είναι βέβαιο ότι, όχι μόνο δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, αλλά αντιθέτως θα περιπλέξει και θα εντείνει την προσφυγική τραγωδία, ενώ η εμπλοκή του στο Αιγαίο θέτει σε κίνδυνο τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα» δήλωσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής σε σημερινή του παρέμβαση στη συζήτηση της ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το στέλεχος της ΛΑΕ τόνισε επίσης και τα εξής, μεταξύ άλλων:

«Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ, είναι από κάθε άποψη, απαράδεκτη και ιδιαίτερα επικίνδυνη, όχι μόνο για τα ελληνικά συμφέρονται, αλλά και για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής […] Με δεδομένες μάλιστα τις κατά καιρούς θέσεις του για το Αιγαίο, η παρουσία του φοβάμαι ότι θα έχει αρνητικές έως επικίνδυνες συνέπειες για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα».

Ο κ. Χουντής εκτίμησε ότι η εμπλοκή της Συμμαχίας «αυξάνει τους κινδύνους γενικότερης ανάφλεξης στην περιοχή, “δυναμιτίζοντας” ακόμα και τις διαπραγματεύσεις για την πολιτική λύση στο πρόβλημα της Συρίας» και υπογράμμισε: «Ο μονομερής σχεδιασμός χαρτών από την Τουρκία, οι δηλώσεις περί “κοινής θάλασσας” στο Αιγαίο, το αδιευκρίνιστο της εμπλοκής της στο Αιγαίο, η απροθυμία της να δέχεται στα παράλιά της τους διασωθέντες και η χθεσινή άρνησή της στη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας να προσγειωθεί στη Μυτιλήνη, με το αιτιολογικό ότι πρόκειται για αποστρατικοποιημένη ζώνη, αποδεικνύουν περίτρανα την πάγια προσπάθεια της Τουρκίας να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, δημιουργώντας “γκρίζες ζώνες” και τετελεσμένα, με “όχημα” το προσφυγικό».

«Αποδεικνύουν την αδιαφορία της Τουρκίας για το Διεθνές Δίκαιο και όλα αυτά, με αφορμή την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και, δυστυχώς, τη συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης και λοιπών μνημονιακών, και μόνιμα “πρόθυμων” πολιτικών δυνάμεων», κατέληξε ο κ. Χουντής.