«Έξυπνη στρατηγική κίνηση που πιέζει προς μία ευρωπαϊκή λύση», χαρακτηρίζουν οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να απειλήσει με βέτο τη συμφωνία με τη Μ. Βρετανία εάν δεν διασφαλιστεί ότι τα ελληνικά σύνορα θα μείνουν ανοιχτά

Συγκεκριμένα, πηγές προσκείμενες στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές αναφέρουν τα εξής: “Η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να απειλήσει με βέτο τη συμφωνία με τη Μ. Βρετανία, εάν δεν διασφαλιστεί ότι τα ελληνικά σύνορα θα μείνουν ανοιχτά, είναι μια πολύ έξυπνη στρατηγική κίνηση που πιέζει προς μία ευρωπαϊκή λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα”.

Την απειλή του Αλ. Τσίπρα επιβεβαιώνουν και οι Financial Times τονίζοντας ότι δεν θα υπερψηφίσει την όποια συμφωνία στο βρετανικό ζήτημα, εάν οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. προχωρήσουν σε κλείσιμο των συνόρων τους κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές κάνοντας τον απολογισμό της πρώτης ημέρας της συνόδου στην πρωτεύουσα του Βελγίου εμφανίζονται ικανοποιημένες σημειώνοντας πως η Ελλάδα κατάφερε να ενσωματωθούν όλες οι διατυπώσεις που είχε θέσει ως στόχο (μονομερείς ενέργειες, μετεγκατάσταση, συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας).