Στην Ολομέλεια της Βουλής εισέρχεται σήμερα προς ψήφιση το Σύμφωνο Συμβίωσης, με τις νομοτεχνικές αλλαγές που αναμένεται να καταθέσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, αποδεχόμενος σχετικές προτάσεις όλων των κομμάτων.

Στο επίμαχο άρθρο 12, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, ενώ δέχτηκε τη σφοδρή αντίδραση των ΑΝΕΛ, ο κ. Παρασκευόπουλος αποσαφήνισε πλήρως ότι «το Σύμφωνο Συμβίωσης δεν αφορά θέμα υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια», παρότι, όπως είπε, «οι φόβοι που εκφράστηκαν ήταν αβάσιμοι».

Ταυτόχρονα, δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι «γάμος ομοφύλων ούτε έμμεσα ούτε κρυφά δεν εισάγεται στο νομοσχέδιο».

Το Σύμφωνο Συμβίωσης προκαλεί κλυδωνισμούς ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Οι ΑΝΕΛ καταψήφισαν όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου. Ο εισηγητής Βασίλης Κόκκαλης ανέφερε σχετικά: «Το άρθρο 21 του Συντάγματος καταδεικνύει τον θεσμό της οικογένειας ως θεμέλιο συντήρησης και προαγωγής του έθνους. Επίσης το ελληνικό Σύνταγμα προστατεύει την μητρότητα. Δεν πρέπει αυτό να το λάβουμε υπόψη μας; Υπάρχει μητρότητα στους άνδρες;».

Τη στήριξή τους στο νομοσχέδιο δήλωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων.

Η Νέα Δημοκρατία επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για όλα τα άρθρα και το ΠΑΣΟΚ προειδοποίησε ότι θα διαφοροποιήσει τη στάση του, αν ο υπουργός υιοθετήσει τις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί.

Κατά του Συμφώνου Συμβίωσης τάχθηκαν Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ, το οποίο ωστόσο επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για ορισμένα άρθρα.