Συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών- ανάμεσά τους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- έχουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι του πρωθυπουργού με την ελληνική πρόταση με στόχο την επίτευξη συμφωνίας να μπαίνει στο μικροσκόπιο ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το Eurogroup της Πέμπτης.

Στις επαφές συμμετέχουν Νίκος Παππάς, Γιάννης Δραγασάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος. Χθες άρχισαν οι συνομιλίες με τους εξουσιοδοτημένους από τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ σήμερα αναμένεται οι τρεις «απεσταλμένοι» του Αλέξη Τσίπρα να έχουν συνάντηση με κλιμάκιο των θεσμών, παρόντος του Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, που επιστρέφει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Σχετικά με την ελληνική θέση, στην οποία επισημαίνεται και το ζήτημα του χρέους, πληροφορίες αναφέρουν πως παρουσιάζονται αντιπροτάσεις στη φορολογία αλλά με «κόκκινη γραμμή» τη μη αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Δεν αποκλείεται επίσης αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1% για φέτος ενώ «κόκκινη γραμμή» φαίνεται να εξακολουθούν να αποτελούν η κατάργηση του ΕΚΑΣ, οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Αντίθετα φαίνεται πως η κυβέρνηση μπορεί να υποχωρήσει στα θέματα της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων και της κατάργησης πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ή την επιβολή αντικινήτρων.

Αισιόδοξος από τη φύση του δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός, έχοντας όμως νωρίτερα σε σύσκεψη στο Μαξίμου αφήσει ανοιχτό και το παράθυρο της ρήξης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν είναι όμως η Ευρώπη να επιθυμεί το διχασμό και τη συνέχεια της υποτέλειας, πάλι εμείς θα πάρουμε τη μεγάλη απόφαση να αρνηθούμε, θα πούμε το μεγάλο όχι και θα δώσουμε τη μάχη για την αξιοπρέπεια του λαού και την εθνική μας κυριαρχία».

Παράλληλα έστειλε μήνυμα και προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αποκλείοντας εκλογές ή δημοψήφισμα, με στόχο να σταματήσουν και οι συζητήσεις περί μη ψήφισης της συμφωνίας όταν έρθει στη Βουλή.