Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας βρίσκονται σε συζητήσεις για την προμήθεια πρόσθετων συστημάτων αεράμυνας Patriot στο Κίεβο, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο, δήλωσε τη Δευτέρα στο Reuters πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα είναι μεταξύ των πιθανών προμηθευτών αυτών των συστημάτων, σύμφωνα με την πηγή που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, το οποίο βασίζεται σε πληροφορίες από τέσσερις εν ενεργεία και πρώην αμερικανούς αξιωματούχους, ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας τύπου Patriot που βρισκόταν εγκατεστημένο στο Ισραήλ πρόκειται να υποστεί ανακαίνιση και στη συνέχεια να αποσταλεί στην Ουκρανία.

Όπως αποκαλύπτει το ίδιο ρεπορτάζ, η μεταφορά του συστήματος συμφωνήθηκε μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν. Πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε χαρακτηριστικά στους Times ότι «η συμφωνία με το Ισραήλ για τη μεταφορά του συστήματος κλείστηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν», αν και η πληροφορία αυτή δεν είχε γίνει μέχρι πρότινος γνωστή.

Η παράδοση του ανακαινισμένου Patriot στην Ουκρανία αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο είχε αναφερθεί πως οι Ηνωμένες Πολιτείες απομάκρυναν 90 πυραύλους αναχαίτισης τύπου Patriot από αποθήκη στο Ισραήλ και τους μετέφεραν στην Πολωνία, με σκοπό να τους παραδώσουν στην Ουκρανία.