Κατηγορίες κατά της αριστεράς περί οργανωμένου σχεδίου κατάληψης της νομικής από τους λαθρομετανάστες, εκτόξευσε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Σπύρου Ταλιαδούρου.

Η Υπουργός Παιδείας είπε ότι έγινε σαφής και οργανωμένη προσπάθεια με τον πλέον εκρηκτικό τρόπο να συνδεθούν δύο ζητήματα αυτό της λαθρομετανάστευσης και του ασυλου. «Υπήρχε σχέδιο» είπε χαρακτηριστικά, η συσσώρευση των ανθρώπων αυτών και οι κινήσεις ανθρώπων της αριστεράς είχαν στόχο να γίνει «αίμα και άμμος» εκείνο το βράδι στην Αθήνα ή και τα επόμενα βράδια.

Αναφερόμενη πάντως στις αλλαγές στο ζήτημα του ασύλου, η κα Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι ήρθε η στιγμή τώρα να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με ριζοσπαστικό και μόνιμο τρόπο που αφορά στον τρόπο λειτουργίας των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αυτό που χρειάζεται -κατέληξε- είναι ριζική αλλαγή του μοντελου και στη διοικηση των Πανεπιστημίων, το οποίο πρέπει να είναι δημόσιο και αυτοδιοίκητο.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της Ν.Δ. Σπύρος Ταλιαδούρος υπογράμμισε την ανάγκη επίσπευση των αποφάσεων για το άσυλο τονίζοντας ότι πρέπει άμεσα να ληφθούν αποφάσεις και όχι να παραπέμπονται για το μέλλον σε συνδυασμό με άλλες ενδεχόμενες αλλαγές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Θα πρέπει γρήγορα, αύριο αν είναι δυνατόν, να γίνει συζήτηση με όλους τους φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας είπε και πρόσθεσε ότι «είναι ώριμες οι συνθήκες, η κοινωνία το ζητάει, ώστε τα ιδρύματα να μην καταλύονται με τέτοιο τρόπο».