Ταξίδι στο Βερολίνο αν…

Καλημέρα. Δεν ξέρω εσείς, αλλά εγώ δεν βλέπω να κινούμαστε όλοι σε ρυθμούς ευρωεκλογών, περισσότερο στους ρυθμούς της Ευρωλίγκα μου φαίνεται ότι είμαστε. Με δύο ομάδες στο Final 4 του Βερολίνου, μέχρι και ο πρωθυπουργός, όπως μου είπαν, είναι έτοιμος να πετάξει για Γερμανία την προσεχή Κυριακή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι στον τελικό, ελπίζοντας να αναμετρηθούν ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό για την πρώτη θέση. Ακόμα όμως και μία από τις δύο ομάδες να περάσει, πιθανότατα και πάλι θα βρεθεί στο Βερολίνο. Ίδωμεν. Καλή επιτυχία στις ελληνικές ομάδες μας.

Σε ρυθμούς τελικού

Και επειδή ξεκίνησα με αθλητικά και μπάσκετ, να σας αναφέρω ότι σε κόκκινο συναγερμό είναι στην κυβέρνηση για τον τελικό του Conference League την προσεχή Τετάρτη, στην έδρα της ΑΕΚ. Αυτό είναι το πραγματικό τεστ των ημερών και όχι όσα θα ειπωθούν σήμερα στο Κοινοβούλιο. Η ιστορική αναμέτρηση για τον Ολυμπιακό με αντίπαλο την ιταλική Φιορεντίνα, πέρα από τη χαρά για ένα σπουδαίο γεγονός, φέρνει την κυβέρνηση και κυρίως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε κατάσταση συναγερμού.

Ανοιχτή γραμμή με Χρυσοχοΐδη

Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να περάσει με επιτυχία η κυβέρνηση το συγκεκριμένο τεστ, καθώς δεν θέλει με τίποτα να αμαυρωθεί η εικόνα της χώρας πανευρωπαϊκά, εάν συμβεί κάτι αρνητικό με επεισόδια στην Αθήνα. Και όπως μου είπαν, υπάρχει ανοιχτή γραμμή οποιαδήποτε ώρα μεταξύ του αρμόδιου υπουργού, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και του Μεγάρου Μαξίμου.

Τελικός στο ΟΑΚΑ

Και να κλείσω με μια άλλη πληροφορία. Μας προϊδέασε ο πρωθυπουργός προ ημερών με την αναφορά του ότι από εδώ και πέρα θέλει ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας να γίνεται στο ΟΑΚΑ με φιλάθλους. Το συζήτησα για να μάθω περισσότερα και, όπως μου είπε ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας, δεν είναι καλή η εικόνα της χώρας που φιλοξενεί σε λίγες μέρες ευρωπαϊκό τελικό, για μια ακόμα χρονιά να μην μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια σε έναν εγχώριο τελικό κυπέλλου. Χωρίς να υπάρχει παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, για την οποία μαθαίνω πως δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο Τάκης Μπαλτάκος, θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης για να γίνεται κάθε χρόνο ο τελικός στο ΟΑΚΑ με φιλάθλους. Καιρός ήταν!

Νόμος και τάξη από το Άργος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε χθες στο Άργος στο πλαίσιο των περιοδειών του για τις ευρωεκλογές. Είχε κόσμο έμαθα και ο ίδιος ήταν αρκετά ικανοποιημένος από την παρουσία του κόσμου, ενώ εκεί είχε δύο σημεία κλειδιά: πάλι αναφορά στον νόμο και στην τάξη με έμφαση τι γίνεται στα πανεπιστήμια και ύμνους στον Κωνσταντίνο Καραμανλή για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, με παράλληλη επίθεση στο ΠΑΣΟΚ που αντιπολιτευόταν τότε τη ΝΔ με το σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο».

Νέα επιστολή στην ΕΕ

Και επειδή λέμε για ΝΑΤΟ, να σας αναφέρω ότι χθες, μετά την επιστολή του προς την ΕΕ για την ακρίβεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτή τη φορά συνυπέγραψε νέα επιστολή μαζί με τον πολωνό πρωθυπουργό, τον καλό του φίλο Ντόναλντ Τουσκ, προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με κοινοποίηση σε όλους τους ομολόγους τους. Τι ζητάνε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Να διερευνήσει τη δυνατότητα κοινής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για σημαντικά αμυντικά έργα τα οποία θα αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη. Μάλιστα ο έλληνας πρωθυπουργός έδωσε και το παράδειγμα που είναι η δημιουργία μιας αντιπυραυλικής ασπίδας πάνω από ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό γιατί το έκανε; Η σκέψη είναι αντί για εθνικούς πόρους να δοθούν ευρωπαϊκοί πόροι και μια χώρα όπως η Ελλάδα, με τεράστιες αμυντικές δαπάνες, να μπορέσει να αξιοποιήσει αυτά τα χρήματα για άλλα πεδία, υγεία, παιδεία, κ.λπ.

Το ρήγμα με την Εκκλησία

Βλέπω από τις περιοδείες του πρωθυπουργού ότι το ρήγμα με την Εκκλησία, μετά και τις επαφές με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, έχει κλείσει αρκετά με τους περισσότερους ιεράρχες. Έτσι, χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό του Αγίου Πέτρου, πολιούχου της πόλης του Άργους, όπου τον υποδέχτηκε ο μητροπολίτης Αργολίδας, Νεκτάριος.

Συνεχείς συνεντεύξεις

Πάει να σπάσει όλα τα ρεκόρ ο Στέφανος Κασσελάκης που δεν αφήνει κανάλι για κανάλι, ραδιόφωνο για ραδιόφωνο, και χθες το βράδυ πήγε στο ΟΝΕ για συνέντευξη και το πρωί ξεκίνησε με συζήτηση στο δημοτικό ραδιόφωνο του Πειραιά, το Κανάλι ΕΝΑ. Ο Στ. Κασσελάκης θα συνεχίσει τις κινήσεις του που έχουν στο επίκεντρο τον ίδιο σε μια πολύ προσωποπαγή καμπάνια.

Περιοδείες κεντρικών στελεχών

Και επειδή τον κατηγορούν πολλοί ότι είναι one man show και όλα τα φώτα πέφτουν πάνω του, το κόμμα ενεργοποιήθηκε και ετοιμάστηκε ένα πρόγραμμα περιοδειών όλων των κεντρικών στελεχών. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται εκεί όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βουλευτές. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες εκδηλώσεις στην Ελλάδα, ενώ οι περιοδείες του Στ. Κασσελάκη έχουν στεφθεί, κατά την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με μεγάλη επιτυχία, ιδιαίτερα στις περιοχές που χρειάζονταν ενίσχυση και συσπείρωση για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος. Τα στελέχη αυτά θα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τη Γραμματέα της Κ.Ε. του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, τον υπεύθυνο του Οργανωτικού Γραφείου, Γιάννη Βουλγαράκη, και τον διευθυντή του γραφείου του προέδρου, Μανόλη Καπνισάκη. Πού εστιάζω; Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Φάμελλος Σωκράτης. Πανελλαδική Εκστρατεία για την Υγεία & Περιφέρεια Κρήτης: Πολάκης Παύλος. Και στην Περιφέρεια Αττικής, όπου θα υπάρξει ευρύτερη κινητοποίηση με την αυξημένη συμμετοχή κεντρικών στελεχών, καθώς και της Υπεύθυνης Πολιτικού Σχεδιασμού, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

Ανδρουλάκης κατά Καμμένου

Έξαλλος είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, με τον Πάνο Καμμένο για την πρόσφατη αθλιότητα, όπως λέει, που έγραψε και θα κινηθεί νομικά. Στη Χαριλάου Τρικούπη λένε ότι ο Π. Καμμένος είναι μόνιμος συκοφάντης των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ και καταδικάστηκε στο παρελθόν για αυτό. Και όπως λέει ο ίδιος ο Ν. Ανδρουλάκης, πώς είναι δυνατόν οι υπόγες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ να αναπαράγουν όλη μέρα τον Καμμένο και τις τους ενώνει;

Παλιές καλές εποχές

Ομολογώ ότι προεκλογική ομιλία για ετεροδημότες στις ευρωεκλογές δεν είχα ξανακούσει. Πήγα και εγώ, λοιπόν, σε κεντρικό ξενοδοχείο να ακούσω τον Μιχάλη Κατρίνη που έκανε συγκέντρωση για ετεροδημότες της Ηλείας και ήθελα να δω ποιοι θα ήταν εκεί από το «όλον» ΠΑΣΟΚ. Αντίκρισα μια γεμάτη αίθουσα, παλμό που θύμιζε παλιές καλές εποχές και ένα σωρό από στελέχη. Συνολικά μέτρησα 16 υποψήφιους ευρωβουλευτές, σχεδόν τη μισή κοινοβουλευτική ομάδα. Μαζί και η παλιά φρουρά Όθωνα, Σκανδαλίδη και Σαλαγιάννη. Η έξυπνη κίνηση πάντως από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και αυτό που συγκράτησα ήταν ότι έδωσε τον λόγο σε όλους τους υποψηφίους της 9ης Ιουνίου και οι οποίοι όλοι είχαν… μια συγγένεια με την Ηλεία. Εκτός βέβαια από τον Ηλία Κικίλια που εύστοχα είπε ότι «δεν είμαι από την Ηλεία αλλά με λένε… Ηλία».

Νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης

Μαθαίνω ότι το αμέσως επόμενο διάστημα μετά τις ευρωεκλογές θα αρχίσει η διαβούλευση για την αλλαγή του Κώδικα της Αυτοδιοίκησης, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι τόσο της ΕΝΠΕ, όσο και της ΚΕΔΕ, προκειμένου εντός του έτους να προκύψει το νέο θεσμικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης.

Κουτσούμπας και TikTok

Σε ρυθμούς TikTok και ο γγ της Κ.Ε. του ΚΚΕ. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας διαβάζει εφημερίδα όπου υποτίθεται ότι γράφει πως η ΔΑΠ πήρε 40% στις φοιτητικές εκλογές. «Καλά, από πότε είναι αυτή η εφημερίδα;» αναρωτιέται ο γγ του ΚΚΕ, ενώ κάπου εκεί ακούγεται και το «Ζάρι» της Μαρίνας Σάττι. Ωραίο το βιντεάκι του Περισσού που πανηγυρίζει για τις πρωτιές και είναι πολλές της Πανσπουδαστικής.

Προεκλογικά πρόστιμα

Διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 305.000 ευρώ σε τρεις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις επέβαλε το Υπουργείο Ανάπτυξης για παραβίαση της Νομοθεσίας, κατόπιν εξέτασης καταγγελιών στη Γενική Διεύθυνση Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου. Yπάρχουν αμέτρητες καταγγελίες.

Μένει πίσω η αναβάθμιση των F-16

Μια από τις καλές πηγές που έχω στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας μου λέει πως η αναβάθμιση των συνολικά 83 μαχητικών μας F-16 στην έκδοση Viber, ώστε να αντεπεξέρχονται στις ανάγκες των καιρών, δεν τρέχει με τους ρυθμούς που θα θέλαμε. Θυμίζουμε ότι οι Αμερικανοί της Lockheed Martin σε συνεργασία με την ΕΑΒ έχουν αναλάβει την αναβάθμισή τους, αλλά έως το τέλος του έτους θα μας παραδώσουν αναβαθμισμένα λιγότερα από όσα περιμέναμε. Και εξηγούμαι: Αντί για 36, με το ζόρι θα πάρουμε 28 με 29. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι θα έχουν παραδοθεί όλα εκσυγχρονισμένα έως το τέλος του 2028, ωστόσο μάλλον θα πέσει έξω. Πού έγκειται το πρόβλημα; Σε γνωστές παθογένειες του Δημοσίου. Η ΕΑΒ προκηρύσσει θέσεις προσωπικού με γνώσεις στα ζητήματα των αεροπλάνων, αυτές καλύπτονται εν μέρει, αλλά, όταν οι ειδικευμένοι υπάλληλοι λάβουν τις πολύτιμες πιστοποιήσεις, την κοπανάνε για τον ιδιωτικό τομέα εντός ή εκτός Ελλάδας που τα λεφτά είναι πολύ καλύτερα.

Στο κόκκινο ο «πόλεμος» για τον ΣΕΒ

Μου έλεγε άνθρωπος κοντά στη βιομηχανία ότι για πρώτη φορά φέτος η διεκδίκηση της προεδρίας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) μετά από πολλά χρόνια θα έχει τη μορφή μίας πραγματικής προεκλογικής αναμέτρησης. Κάτι στο οποίο φαίνεται ότι έχει δίκιο, καθώς μετά την Ιουλία Τσέτη, η οποία ετοιμάζει προεκλογική συνάντηση με δημοσιογράφους σε κλειστό κύκλο, και ο σημερινός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, κάνει κάτι αντίστοιχο, προκειμένου να ενισχύσει την υποψηφιότητά του. Μόλις χθες το απόγευμα η επικοινωνιακή ομάδα του Θεοδωρόπουλου έστειλε πρόσκληση, η οποία καλεί τους δημοσιογράφους σε ενημέρωση για την υποψηφιότητά του και για όσα σχεδιάζει να κάνει, εάν εκλεγεί πρόεδρος στο τιμόνι του ισχυρότερου θεσμικού οργάνου επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Οι εκτιμήσεις για το ποιος θα επικρατήσει δίνουν και παίρνουν. Ωστόσο οι περισσότεροι φαίνεται να προκρίνουν τον Θεοδωρόπουλο. Χωρίς ωστόσο να αποκλείονται και εκπλήξεις.

Noval: Στο κατώφλι του Χρηματιστηρίου η εταιρεία ακινήτων της Viohalco

Στην τελική ευθεία πριν από την είσοδό της στο Χρηματιστήριο βρίσκεται η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων του ομίλου Viohalco. Η προγραμματισμένη έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της είναι στις 5 Ιουνίου. Το σύνολο της αξίας του χαρτοφυλακίου της στο τέλος του 2023 ήταν 571,24 εκατομμύρια ευρώ. Τα πιο σημαντικά της έργα είναι η ευρύτερη ανάπλαση της περιοχής του Ταύρου με την ανάπτυξη του σύνθετου πολιτιστικού, εμπορικού, επιχειρηματικού, οικιστικού και τουριστικού πόλου, εκτιμώμενης συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας κύριας χρήσης 56.045 τ.μ. στις παλιές εγκαταστάσεις της Viohalco στην Πειραιώς. Εκκρεμεί η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος και των λοιπών απαιτούμενων αδειών για να ξεκινήσει η ανάπτυξη σε διακριτές φάσεις. Η επένδυση υπερβαίνει τα 170 εκατ. ευρώ. Σε εξέλιξη όμως βρίσκεται και η ανακατασκευή του παλιού εργοστασίου της Kodak στο Μαρούσι. Το συγκρότημα γραφείων «The Grid» συνολικής επιφάνειας περίπου 62.000 τ.μ., όπου επενδύει μαζί με την Brook Lane Caital στις οδούς Χειμάρρας, Αμαρουσίου–Χαλανδρίου, Γραβιάς και Βελεστίνου, θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2026. Αυτή την περίοδο εκτελούνται οι εργασίες κατασκευής του φέροντος οργανισμού των υπογείων, ενώ το σύνολο της επένδυσης ανέρχεται σε πάνω από 111 εκατ. ευρώ.

Ιντρακάτ: Ανοίγει ο δρόμος για τις φοιτητικές εστίες των 255 εκατ.

Στη δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού για την κατασκευή των φοιτητικών εστιών στην Κρήτη για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Κρήτης, με την ονομασία «Ταλαία Εστία», προχώρησε όπως με πληροφορούν η Ιντρακάτ. Η Ιντρακάτ είναι αυτή που θα τρέξει την κατασκευή του έργου με προϋπολογισμό 255 εκατομμύρια ευρώ με το μοντέλο της Σύμπραξης Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Στο αντικείμενο της σύμβασης σύμπραξης περιλαμβάνεται ο εκσυγχρονισμός υφιστάμενων υποδομών και η κατασκευή νέων κτιριακών συγκροτημάτων στις δύο πανεπιστημιουπόλεις, του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου.

Από έλληνες εφοπλιστές οι περισσότερες αγοραπωλησίες στον κόσμο

Πρώτοι σε πωλήσεις πλοίων είναι οι έλληνες εφοπλιστές παγκοσμίως, μια τάση που δείχνει εκσυγχρονισμό του στόλου τους. Η έκθεση της Allied QuantumSea, του ερευνητικού βραχίονα της Allied Shipbroking με έδρα την Ελλάδα, αναφέρει ότι οι έλληνες πλοιοκτήτες διατηρούν την πρώτη θέση για νέες παραγγελίες πλοίων και για αγορά μεταχειρισμένων πλοίων, και συγκεκριμένα την περίοδο από τον Μάιο του 2023 έως τον Μάιο του 2024. Αυτό που προκύπτει από τα στοιχεία της συγκεκριμένης έρευνας είναι ότι οι έλληνες πλοιοκτήτες έχουν κάνει παραγγελίες για 191 νέα πλοία, αποτελούμενα από 64 πλοία μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου, 92 δεξαμενόπλοια και 28 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου και υγραερίου. Όσον αφορά τα μεταχειρισμένα πλοία, η ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία έχει αγοράσει 266 πλοία, αποτελούμενα από 183 πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου και 58 δεξαμενόπλοια. Αντίστοιχα ιαπωνικές και κινεζικές ναυτιλιακές εταιρείες που αποτελούν τους μεγάλους ανταγωνιστές της Ελλάδας κατέχουν τη δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα, όσον αφορά τις παραγγελίες νέων πλοίων, έχοντας αγοράσει 125 πλοία φέτος και 122 πλοία το προηγούμενο έτος.

Καφές: Το 1 δισ. από τον ειδικό φόρο και η υπόσχεση για «έκπτωση»

Οι επιχειρήσεις καφέ μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφεραν ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στον καφέ έχει φέρει από το 2017 έως και το 2023 συνολικά 1 δισεκατομμύριο ευρώ στα ταμεία του κράτους. Από την πλευρά τους τα στελέχη της αγοράς υποστήριξαν ότι, εάν καταργούνταν το συγκεκριμένο μέτρο, η τιμή του καφέ που αγοράζουμε από τα σούπερ μάρκετ θα μειωνόταν αυτόματα περίπου 10%. Σε μία περίοδο που ο καφές περνάει περίοδο κρίσης τιμών στο Χρηματιστήριο, όπου γίνεται η διαπραγμάτευση των τιμών του, γεγονός που εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει, ανάλογα με την επιχείρηση, νέες ανατιμήσεις από 5% έως και 15% το επόμενο διάστημα.