Θα ακούσουμε πολλά

Καλημέρα πέρα για πέρα και με μειώσεις τιμών. Λέτε; Δύσκολο το βλέπω, αλλά τι να σας πω όλα τα έχουμε δει, γιατί να μην το δούμε και αυτό. Πότε; Μετά τις ευρωεκλογές. Θα ακούσουμε πολλά αύριο στο Κοινοβούλιο. Γιατί τι έχουμε θα ρωτήσετε πολλοί. Θα σας εξηγήσω πιο κάτω. Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Θα γίνει τηλεοπτική αναμέτρηση;

Μην περιμένετε ντιμπέιτ αρχηγών, δηλαδή μια τηλεοπτική αναμέτρηση. Δεν πρόκειται να γίνει όσο και να το ήθελαν οι μικρότεροι αρχηγοί αλλά και ο Στέφανος Κασσελάκης. Δεν το ήθελε εξαρχής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και άρα στις τελευταίες δύο εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές δεν θα γίνει τηλεοπτική αναμέτρηση. Θα γίνει αλλού; Πού; Συνεχίζουμε.

Ντιμπέιτ στο Κοινοβούλιο

Μια μορφή ντιμπέιτ θα έχει και η αυριανή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την ακρίβεια. Θα είναι η τελευταία συζήτηση που θα γίνει ουσιαστικά πριν από τις κάλπες της 9ης Ιουνίου. Και όπως μου είπαν από το Μέγαρο Μαξίμου. Θα είναι ένα άτυπο εφ’ όλης της ύλης ντιμπέιτ για τα ζητήματα πρωτίστως της οικονομίας.

Η μείωση του ΦΠΑ

Σας ανέφερα και χθες για τη σταθερή άποψη της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού να μην αποδέχεται την πρόταση για μείωση του ΦΠΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έμαθα ότι αύριο θα επιτεθεί, απόντος και του Στ. Κασσελάκη που δεν είναι βουλευτής, στον ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για ανεδαφικές προτάσεις. Μάλιστα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχουν υπολογίσει ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μηδενικό ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα στοιχίζει 2,5 δισεκατομμύρια τον χρόνο, άρα 10 δισ. ευρώ την τετραετία.

Η επιστολή στην Φον Ντερ Λάιεν

Η πρόσφατη επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη φίλη Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θεωρείται δεδομένο πως θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης. Ρώτησα και έμαθα ποιος ήταν ο εμπνευστής της επιστολής και μου είπαν για τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, που εμφανίστηκε προχθές και στη δημόσια τηλεόραση για να υπερθεματίσει.

Στο TikTok Κασσελάκη

Επειδή θα απουσιάζει ο Στ. Κασσελάκης, καθώς δεν μπορεί να είναι στο Κοινοβούλιο να μιλήσει και για λογαριασμό του θα τοποθετηθεί ο επικεφαλής της Κ.Ο. Σωκράτης Φάμελλος, θα κάνει μαθαίνω ρελάνς με βίντεο στο TikTok για να απαντήσει στον πρωθυπουργό.

Η ευκαιρία Ανδρουλάκη

Η απουσία του Κασσελάκη θεωρείται μια καλή ευκαιρία για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, να κάνει αισθητή την παρουσία του στην προσπάθειά του να βελτιωθούν τα ποσοστά του κόμματός του, που αντί να ανεβαίνουν πέφτουν ελαφρά τους τελευταίους δύο μήνες σε αντίθεση με τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζουν άνοδο. Πέρασα από τα περίχωρα της Χαριλάου Τρικούπη και έμαθα ότι ο Ν. Ανδρουλάκης θα προτείνει στον πρωθυπουργό μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά στα πρότυπα της Ισπανίας, καθώς και τη δημιουργία μίας Ενιαίας Αρχής Καταναλωτών στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών, ώστε να γνωρίζουμε ποια προϊόντα σε άλλες χώρες είναι φθηνότερα σε σχέση με την Ελλάδα και να γίνονται εκστρατείες ενάντια σε αυτές τις πολυεθνικές που κερδοσκοπούν.

Τίποτα δεν έχει τελειώσει

Και επειδή μπαίνουμε στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών, ρώτησα κεντρικό δημοσκόπο τι βλέπει και μου είπε: «Κρατήστε μικρό καλάθι σε ό,τι ακούτε και διαβάζετε». Τίποτα δεν έχει κλειδώσει κατά τον ίδιο. Όλα είναι τάσεις των ημερών, όχι αποτέλεσμα της κάλπης. Η ΝΔ προσεγγίζει το 33%; Τώρα που μιλάμε, ναι, ο στόχος του Μητσοτάκη είναι κοντά. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι 16% ή 17-18% ή ακόμα και 20%; Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση; Θα δούμε. Περισσότερα και πιο αναλυτικά το Σαββατοκύριακο που θα έχω καλή πληροφόρηση επί των ποιοτικών μετρήσεων.

Το παίγνιο με τη Βόρεια Μακεδονία

Μέσα στην προεκλογική περίοδο συζητάμε και το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών λόγω και των δηλώσεων κεντρικών στελεχών από το εθνικιστικό κόμμα VMRO, που έχει το πάνω χέρι τώρα στη Βόρεια Μακεδονία. Έμπειρος διπλωμάτης μού μίλησε για το παίγνιο που είναι σε εξέλιξη με τη γειτονική χώρα, λόγω και των κινήσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Τι εννοεί; Την απόφαση να μην κυρώσει τα σχετικά μνημόνια συνεργασίας που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, όσο η Βόρεια Μακεδονία δεν εφαρμόζει πλήρως τη συμφωνία, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι η χρήση σε επίπεδο ρητορικής της προηγούμενης ονομασίας από εκπροσώπους του VMRO συνιστά παραβίαση της συμφωνίας, αν και δεν έχει υπάρξει κάποια άλλη «θεσμική» τομή. Ο πραγματικός λόγος όμως είναι ότι εάν τα έφερνε θα είχε τουλάχιστον 25-30 βουλευτές της ΝΔ που δεν θα τα ψήφιζαν και η ψήφιση των μνημονίων θα εξαρτιόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν το ήθελε.

Διχογνωμία

Πάντως η Συμφωνία έφερε προβληματισμό στο δεξιό κομμάτι εντός της ΝΔ. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε για κατάργηση της Συμφωνίας, κάτι που το απέρριψαν οι φιλελεύθεροι, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, και η πρώην υπουργός, Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και ο σκληρός δεξιός υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης. Αυτή η διάσταση Βορίδη – Γεωργιάδη σχολιάστηκε στο εσωτερικό της ΝΔ. Να σημειώσω ότι και οι δυο έχουν άριστες σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά που δεν θέλει να ακούει για τη συγκεκριμένη συμφωνία.

Η αυτοψία Μητσοτάκη στα ναυπηγεία των Belh@rra

Η επίσκεψη έχει μπει και έχει βγει πολλές φορές στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού. Κάθε φορά που κανονιζόταν, κάτι έκτακτο συνέβαινε και ακυρωνόταν. Αυτή τη φορά, όμως, όλα δείχνουν πως επιτέλους θα πραγματοποιηθεί. Αναφέρομαι στην αυτοψία που θα πραγματοποιήσει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στα ναυπηγεία της Naval Group, στη Λοριάν της Γαλλίας, όπου κατασκευάζονται οι τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες Belh@rra για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας μας. Η πρώτη από αυτές μάλιστα βρίσκεται στη φάση των δοκιμών πλεύσης, προκειμένου να ενταχθεί το ταχύτερο στον στόλο. Γιατί είμαστε σχεδόν απόλυτα σίγουροι ότι αυτή τη φορά η επίσκεψη δεν θα αναβληθεί; Επειδή ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη απαντήσει θετικά στην πρόσκληση που έχει δεχτεί από τον γάλλο πρόεδρο, Μανουέλ Μακρόν, να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις των 80 ετών από την απόβαση στη Νορμανδία. Κι αφού θα βρεθεί στην παραλία που καθόρισε εν πολλοίς την τύχη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, θα είναι εύκολο να πεταχτεί και μέχρι τη Λοριάν. Μάλιστα μου λένε πως θα πραγματοποιήσει την αυτοψία την ίδια μέρα, στις 6 Ιουνίου. Πρώτα θα πάει στα ναυπηγεία και μετά στην εκδήλωση.

Το δείπνο της χλιδής έγινε της οργής

Το δείπνο που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στον ΣΥΡΙΖΑ

Έκαψε κόσμο ο Άρης Σπηλιωτόπουλος με τη φωτογραφία που ανέβασε στα social media από πολυτελές δείπνο στο σπίτι γνωστού επιχειρηματία. Πληροφορίες της στήλης που δεν αμφισβητούνται αναφέρουν ότι το κάλεσμα είχε κάνει ο ιδιοκτήτης του γνωστού ταξιδιωτικού γραφείου manessis travel και μάλιστα υπήρχαν παριστάμενοι που δεν γνώριζαν τη σύνθεση της παρέας. Πρόσωπο που συμμετείχε στη σύναξη μου έλεγε ότι γράφτηκαν υπερβολές για… χαβιάρι και μπλε καβούρι. Το κλίμα πάντως ήταν ιδιαίτερα καλό, ωστόσο η σύνθεση της παρέας λόγω του προεκλογικού κλίματος προκάλεσε ποικίλα σχόλια και συμπαρέσυρε συμμετέχοντες που δεν ήθελαν να ταυτιστούν με κάποιο κόμμα και συγκεκριμένα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στη συνέχεια κατέβασε τις αναρτήσεις. Προφανώς η γκρίνια έφτασε και στα δικά του αυτιά.

Οι τρεις του ΠΑΣΟΚ

Επειδή πηγαίνω σε προεκλογικές ομιλίες, θα πρέπει οι επικοινωνιολόγοι να πουν στους υποψήφιους ότι το να δίνεις την κάρτα σου, λες και δίνεις χαρτομάντιλα, μόνο κακό σου κάνει. Ο κόσμος τα έχει βαρεθεί αυτά και θέλει κάτι πιο άμεσο. Από την άλλη, σέβομαι όσους τρέχουν σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα τις γυναίκες υποψήφιες. Ρώτησα λοιπόν για το ΠΑΣΟΚ ποιες έχουν οργώσει όλη την Ελλάδα και μου είπαν τρία ονόματα: Μαριζέτα Αντωνοπούλου, Όλγα Μαρκογιαννάκη, Χριστίνα Αλίρη.

Βακάκης: Γιατί ζήτησε να αυξηθούν οι μέρες που δουλεύουμε

Στην ανάγκη να αυξηθούν οι μέρες που δουλεύουν οι Έλληνες, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγικότητα και κατ’ επέκταση το εισόδημα του καταναλωτή, στάθηκε ο πρόεδρος της Jumbo, Απόστολος Βακάκης. «Για να αυξηθεί η παραγωγικότητα, πρέπει να αυξηθούν οι ημέρες εργασίας, όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Άλλο να δουλεύει ο υπάλληλος 40 ώρες, κάτι που πρέπει να διασφαλίσουμε, και άλλο να επιδιώκει κάποιος να δουλεύει λιγότερο». Σας θυμίζω ότι οι κατά καιρούς τοποθετήσεις του επιχειρηματία είχαν φέρει πολλαπλές αντιδράσεις στο παρελθόν. Μία από αυτές ήταν η εισήγησή του περί πλήρους απελευθέρωσης της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, φέρνοντας τη σφοδρή αντίδραση από την Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο, η οποία είχε καλέσει τον γνωστό επιχειρηματία να σεβαστεί τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα του προσωπικού του.

Ποια γραφεία μετέφερε η ΔΕΗ στη Χρήστου Λαδά

Όλο το κτίριο μίσθωσε τελικά ο όμιλος ΔΕΗ στα παλιά γραφεία του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) στην οδό Χρήστου Λαδά στο κέντρο της Αθήνας, παρά τα όσα είχαν αρχικά διαρρεύσει ότι θα χρησιμοποιούσε μόνο ένα μέρος του οκταώροφου ακινήτου. Σε αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει να μεταφέρονται, όπως έμαθα, οι εργαζόμενοι του ομίλου. Την ίδια στιγμή πάντως η ΔΕΗ ετοιμάζει ήδη τα νέα της κεντρικά γραφεία στο πρώην στρατόπεδο Μιχαήλ Πλέσσα στη λεωφόρο Μεσογείων, απέναντι ακριβώς από το νοσοκομείο Σωτηρία, το οποίο έλαβε μάλιστα αρκετά πρόσφατα και την έγκριση από πλευράς Περιφέρειας Αττικής ως προς τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Τα κομβικά σημεία που κοιτάζει η Lidl

Μου έλεγε άνθρωπος της αγοράς ότι η Lidl στην Ελλάδα προετοιμάζει για μεγάλο χρονικό διάστημα τα σημεία όπου θα εγκαταστήσει νέα καταστήματα. Πρόκειται κυρίως για τα σημεία στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπως είναι για παράδειγμα ο κινηματογράφος «Παλάς» στο Παγκράτι όπου σύντομα θα ανεγερθεί νέος χώρος πώλησης της αλυσίδας σούπερ μάρκετ, αλλά και για το ακίνητο που στέγαζε μέχρι πρότινος τα κεντρικά της εταιρείας ηλεκτρικών συσκευών Miele. Πρόκειται για κινήσεις που ωριμάζουν σταδιακά και μελετώνται από το ειδικό τμήμα που διατηρεί η εταιρεία στην Αττική και ασχολείται με τη διαχείριση των ακινήτων και την ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων στη χώρα μας.

Apple, κλιματιστικά και επιτόκια «ροκάνισαν» τα κέρδη της Quest

Παρατηρούσα τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου Quest στο πρώτο τρίμηνο του ‘24, και αυτό που είδα ήταν η αύξηση στις πωλήσεις της εμπορικής δραστηριότητας που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις συσκευές Apple, τα κλιματιστικά Toyotomi μέσω της εταιρείας Δημητρίου, αλλά και τα κλιματιστικά Gree που διακινεί μέσω της θυγατρικής Clima Quest. Παρά την αύξηση του τζίρου, όμως, τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 46,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Η μείωση οφείλεται πρωτίστως στη μείωση του μεικτού περιθωρίου κέρδους από το οικοσύστημα της Apple, στην υστέρηση της αγοράς κλιματισμού κατά την εν λόγω περίοδο, λόγω της λήξης του προγράμματος επιδότησης ηλεκτρικών Συσκευών «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή» του υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά και στα αυξημένα χρηματοοικονομικά έξοδα, αποτέλεσμα της αύξησης του επιτοκίου βάσης σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες κεφαλαίου κίνησης για την επέκταση στην αγορά της Ρουμανίας, όπου η εταιρεία δημιούργησε θυγατρική εταιρεία διανομής των προϊόντων της Xiaomi.

Χάνει έδαφος η Pepsi στην Ελλάδα

Έμαθα ότι η Pepsi έχασε έδαφος στην κατηγορία της Cola στην Ελλάδα. Να σας θυμίσω ότι ο κλάδος των αναψυκτικών της Pepsi ήταν αρκετά προβληματικός, εμφανίζοντας μάλιστα τα προηγούμενα χρόνια ζημίες. Μέχρι που έγινε το «πάντρεμα» με την άλλη δραστηριότητα της Pepsi στην Ελλάδα, που εκπροσωπούνταν από την εταιρεία Tsakiris, η οποία είναι αυτή που παράγει και διαθέτει στην αγορά τα γνωστά πατατάκια και μία σειρά από άλλα προϊόντα, μία αμιγώς κερδοφόρα δραστηριότητα. Κίνηση που έγινε με σκοπό την «εξυγίανση» του κλάδου των αναψυκτικών της εταιρείας, η οποία τα τελευταία χρόνια έκανε αρκετές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, μεταξύ των οποίων και η πώληση του εργοστασίου της Ήβη στο Λουτράκι στην εταιρεία παραγωγής εμφιαλωμένου νερού NU Aqua, που παράγει το νερό Eonio.