Ανήμερα των Θεοφανείων, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κρήτη. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη επισήμως, ο κ. Μπλίνκεν θα βρεθεί την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη και το Σάββατο το απόγευμα θα μεταβεί στη βάση της Σούδας και από εκεί στα Χανιά για συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θα έχει προηγηθεί η επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία, για να συζητήσει διμερή και περιφερειακά ζητήματα, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητηθεί το θέμα της ένταξης της Σουδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς η Ουάσιγκτον ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στην Τουρκία για το θέμα, σύμφωνα με το MEGA.

Στο επίκεντρο των αμερικανικών πιέσεων στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν βρίσκεται μόνο η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αλλά και τα F-35, τα οποία αφορούν και στη χώρα μας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναχωρεί απόψε από την Ουάσιγκτον για το δύσκολο διπλωματικό εγχείρημα, την τέταρτη περιοδεία του στην περιοχή από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς· προβλέπεται να κάνει σταθμό στο ισραηλινό έδαφος, δήλωσε χθες Τετάρτη το βράδυ αμερικανός αξιωματούχος.

Καμιά χώρα δεν έχει «συμφέρον» να υπάρξει «κλιμάκωση», είπε ο Μάθιου Μίλερ, ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς η Ουάσιγκτον δέχεται σφοδρές επικρίσεις για την ευρεία υποστήριξη που παρέχει στο Ισραήλ αφότου άρχισαν οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.