Ανασχηματισμός στα σκαριά. Οι πρώτες ώρες του νέου έτους μου φέρνουν μηνύματα για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Το πότε το γνωρίζει μόνο ο πρωθυπουργός – αν και οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για τις επόμενες ώρες (update). Σαρωτικός; Σε καμία περίπτωση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε μας έχει μάθει έτσι και είναι δύσκολο να παρεκκλίνει της λογικής του. Έτσι, δε μιλάμε για ριζικό ανασχηματισμό, αλλά για εξόδους και εισόδους στο υπουργικό συμβούλιο συγκεκριμένων προσώπων.

Τέσσερις υπουργοί στο όριο

Αυτό που μου είπαν όμως -και το ψάχνω, για να έχω όλα τα κομμάτια του παζλ και σας φωτίσω έως τα Θεοφάνεια- είναι ότι μπορεί και τέσσερις υπουργοί να δουν την έξοδο. Δεν είναι και λίγο, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατάει ως επτασφράγιστο μυστικό για ποιους χτυπά η καμπάνα. Άκουσα το όνομα του Γιάννη Οικονόμου. Επί της θητείας του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει διαχειριστεί δύο περιστατικά οπαδικής βίας που συγκλόνισαν το πανελλήνιο. Τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη στα επεισόδια στου Ρέντη.

Επαναφορά του Συγκοινωνιών

Οι παλαιότεροι σίγουρα θα θυμούνται το υπουργείο Συγκοινωνιών. Ε, λοιπόν, το 2024 συζητάνε στο Μέγαρο Μαξίμου την επιστροφή σε αυτό το μοντέλο, θεωρώντας πως με αυτονόμηση του συγκεκριμένου κομματιού θα αναβαθμιστούν οι συγκοινωνίες. Μια τέτοια εξέλιξη, όμως, δε σημαίνει απομάκρυνση του νυν υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χρήστου Σταϊκούρα. Θεωρείται σταθερός στο σχήμα.

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Εκκλησία

Η Εκκλησία δε νομοθετεί, είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και ρώτησα στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού τι σημαίνει αυτό. Μου είπε ότι είναι σεβαστές οι απόψεις της ηγεσίας της Εκκλησίας στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω.

Η δεξιά του Κυρίου

Πάντως, ανταλλάσσοντας ευχές με υπουργούς και βουλευτές, έμαθα πως πολλοί Ιεράρχες ήταν λάβροι τις τελευταίες ημέρες στις Μητροπόλεις τους κατά της Εκκλησίας. Και όπως έμαθα πολλοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στο πλαίσιο αυτού που ονομάζαμε παλαιά… δεξιά του Κυρίου, συμφωνούν μαζί της. Παράλληλα, υπάρχουν και μερικοί, όπως ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος και ο Φθιώτιδας Νικόλαος, που συμφωνούν με τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο… Πύρρος ερρίφθη

Ο κύβος ερρίφθη. Ο Πύρρος Δήμας έκλεισε με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις Ευρωεκλογές. Όχι πως δε σας τα είχα πει πριν περίπου ένα μήνα, αλλά τώρα έχω και την επιβεβαίωση. Απομένει η ανακοίνωση, η οποία θα γίνει μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στα Χανιά για τα Φώτα ο Μητσοτάκης

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Χανιά, θα βρίσκεται ανήμερα των Φώτων ο πρωθυπουργός με την οικογένειά του. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι είχε επισκεφτεί για συμβολικούς λόγους την ακριτική Γαύδο, από όπου είχε στείλει μήνυμα προς την Τουρκία, λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα ασκήσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε δύναμη ειρήνης, αλλά ταυτόχρονα είμαστε και μια δύναμη αυτοπεποίθησης». Φέτος δεν τίθεται τέτοιο θέμα, καθώς η επαναπροσέγγιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων συνεχίζεται με τις διπλωματικές διεργασίες να εντείνονται στο παρασκήνιο. Μια ημέρα πριν, δηλαδή την Παρασκευή, έμαθα ότι θα βρίσκεται στις Αιγές, όπου θα εγκαινιάσει παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, το αναστηλωμένο και αποκατεστημένο ανάκτορο του Φιλίππου Β΄, το οποίο ξαναβρίσκει τη λάμψη του και παραδίδεται στο κοινό.

Εγκαταστάθηκαν στη Συγγρού

Στο διοικητήριο της Περιφέρειας Αττικής, στην οδό Συγγρού, εγκαταστάθηκε και επίσημα ο νέος περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, με τους στενούς του συνεργάτες και την επιτελική του ομάδα. Όπως σας είχα ενημερώσει εγκαίρως από τα μέσα του Νοεμβρίου, είχε γίνει η σχετική προεργασία, ενώ έμαθα εσχάτως ότι η επικοινωνιακή του ομάδα ενισχύεται με νέα πρόσωπα, καθώς ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών -όπως τον χαρακτηρίζουν- είναι αποφασισμένος να μην πάει ούτε μία ημέρα χαμένη. Στο «μικροσκόπιό» του τίθενται όλες οι γειτονιές του λεκανοπεδίου της Αττικής με στόχο να ιεραρχηθούν τα προβλήματα αλλά και τα έργα που πρέπει να δρομολογηθούν.

Στήριξη σε Δούκα

Τα όσα έγιναν και ειπώθηκαν για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο Σύνταγμα ύψωσαν -έμαθα- ένα τοίχος προστασίας για τον Δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα. Πληροφορήθηκα πως δέχθηκε πολλά τηλεφωνήματα συμπαράστασης για τον οχετό ύβρεων, που δέχθηκε από διάφορα συστήματα και, μάλιστα, εντελώς ανυπόστατα. Στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως μου είπαν, κράτησαν αποστάσεις από τα διαφορά αρνητικά σχόλια, που ακούστηκαν εις βάρος του νέου Δημάρχου. Και μάλιστα με αξιοποίηση ενός μικρού παιδιού, που δεν ήταν από την Παλαιστίνη, λες και εάν ήταν θα δημιουργούσε πρόβλημα, αλλά κόρη της Νάνσυς Ζαμπέτογλου και του Νάσου Γαλακτερού.

Σε κομβικό σημείο ο ΣΥΡΙΖΑ

Η πολυήμερη απουσία του Στέφανου Κασσελάκη στις ΗΠΑ, έμαθα, προκάλεσε γκρίνια σε αρκετούς βουλευτές στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του κόμματος επιστρέφει σήμερα και θέλει, όπως μου είπαν οι συνεργάτες του, που δεν υιοθετούν την κριτική που ακούγεται, να ανατρέψει την αρνητική κατάσταση που υπάρχει για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Φιλοδοξία του είναι να αφήσει πίσω τα όσα έγιναν τις περίπου 100 μέρες από την ημέρα που κέρδισε την ηγεσία του κόμματος. Και δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, γιατί, όπως λέει και ο ίδιος, μόλις σε εννέα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε το 68% της κοινοβουλευτικής του δύναμης: από 149 βουλευτές, μετά είχε 145, μετά 86, μετά 71 και έφθασε να έχει 47 μέχρι την εκλογή του. Ακολούθησαν και οι αποχωρήσεις των 11, για να φθάσει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα στους 36 και να βρίσκεται πίσω, πλέον, από το ΠΑΣΟΚ στις μετρήσεις, μια κατάσταση που αρχίζει να παγιώνεται σε όλες τις έρευνες.

Τι λέει ο πρόεδρος Κασσελάκης

«Σταδιακά υπήρξε αποσύνδεση ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνίας. Μια απόσταση πολιτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνικών μεταβολών», είναι η άποψη του Στέφανου Κασσελάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ξέρει ότι αυτή την κατάσταση πρέπει να ανατρέψει, σε μια χρονική στιγμή που πιέζεται από τα γεγονότα μετά και την αποχώρηση των 11 βουλευτών και τη δημιουργία μιας νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με την οποία εκ των πραγμάτων θα βρεθούν απέναντι.

Φυγή προς τα εμπρός

Πώς θα ξεπεράσει αυτή την κατάσταση; Το κλασσικό ρητό είναι με φυγή προς τα εμπρός. Σε ρητορικό επίπεδο, είναι καλό, αλλά χρειάζεται πολύ σοβαρή, μεθοδική και οργανωμένη δουλειά, για να αλλάξει το κλίμα. Αυτό δείχνει να το κατανοεί, καθώς θεωρεί ότι η λύση είναι ένα ανοιχτό, αποδοτικό, κοινωνικό κόμμα, που δεν θα είναι δέσμιο σε κανένα μηχανισμό.

Άνοιγμα σε πρόσωπα εκτός κόμματος

Την ίδια στιγμή θα ανοιχτεί το επόμενο διάστημα σε πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ή σε όσα δεν είχαν αξιοποιηθεί, ή δεν τους είχε κάνει κανείς κρούση τα προηγούμενα χρόνια και έχουν διάθεση να προσφέρουν. Ουσιαστικά θα δημιουργηθεί, αλλά τώρα υπάρχει διάθεση να γίνει λειτουργική, μια βάση δεδομένων με στελέχη, δηλαδή «τράπεζα στελεχών» με «βαριά βιογραφικά». Με αυτό τον τρόπο θα επιχειρήσει να κάνει πράξη την ανανέωση και να φέρει κόσμο στο ΣΥΡΙΖΑ, για να αντιμετωπίσει και επί της ουσίας την πραγματική και όχι επικοινωνιακή «αιμορραγία» στελεχών, υψηλού τεχνοκρατικού επιπέδου και στιβαρής ιδεολογικής συγκρότησης.

Τι θα αναφέρει το πόρισμα για την πτώση του εκπαιδευτικού τζετ T2

Στην Πολεμική Αεροπορία ακόμη αναζητούνται τα αίτια της πτώσης του υπέργηρου εκπαιδευτικού αεροσκάφους T2 Buckeye στην Καλαμάτα, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο 40χρονος επισμηναγός Επαμεινώνδας Κωστέας μπροστά στα μάτια της συζύγου και των παιδιών τους, που παρακολουθούσαν από το έδαφος την πτήση. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας έχει δώσει εντολή έκδοσης πορίσματος το συντομότερο δυνατό. Οι έλεγχοι που γίνονται στα κομμάτια του αεροσκάφους είναι εξονυχιστικοί και, όπως μαθαίνω, ως επικρατέστερη αιτία προκρίνεται η αποκόλληση καίριου τμήματος του τζετ. Τμήματα του αεροσκάφους έχουν βρεθεί, όπως μου είπε έμπιστη πηγή, αρκετά μακριά από το σημείο της συντριβής και η παρουσία τους εκεί δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση, ακόμη κι αν λάβουμε υπόψη μας ότι από την πρόσκρουση υπήρξε διασπορά τμημάτων του πτητικού μέσου, που προμηθεύτηκε η Πολεμική Αεροπορία μας το μακρινό 1972.

Νέο χτύπημα του Δημήτρη Γιαννακόπουλου

Με έναν αριθμό, ο οποίος έχει έντονα ταυτιστεί με το όνομά του, τον αριθμό «7.000», κάνει ένα ακόμα επιχειρηματικό βήμα ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Ο πρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός και ιδιοκτήτης της ΒΙΑΝΕΞ, μίας από τις μεγαλύτερες ελληνικές φαρμοκοβιομηχανίες, έκανε μία νέα εταιρεία με την ονομασία 7.000 Ηolding Μονοπρόσωπη Α.Ε. Η συγκεκριμένη εταιρεία συμμετοχών έχει ως στόχο να δημιουργήσει μία ομπρέλα, κάτω από την οποία θα υπάγονται άλλες εταιρείες και δραστηριότητες του γνωστού επιχειρηματία κατά το προσεχές χρονικό διάστημα. Μοναδικός μέτοχος της εν λόγω εταιρείας είναι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος για τη σύστασή της κατέβαλε το ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ και αποτελεί μία ακόμα νέα εταιρεία, που ο ίδιος συστήνει στην Ελλάδα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Σας θυμίζω ότι ο ίδιος προχώρησε πρόσφατα στη σύσταση νέας εταιρείας με την ονομασία Satin Line Construction και κύριο αντικείμενό της την παροχή υπηρεσιών πάρκων ψυχαγωγίας και παραλιών αλλά και τις κατασκευαστικές εργασίες για οικιστικά κτίρια. Στην εταιρεία αυτή συμμετέχει με ποσοστό 65% η εταιρεία Black Wave Βάρκιζα, συμφερόντων του επιχειρηματία, η οποία ήταν αυτή που πρόσφατα ανέλαβε τη διαχείριση της πλαζ Βάρκιζας (πρώην Yabanaki) μετά τη σχετική συμφωνία, που υπέγραψε με τον δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης.

«Πόλεμος» των δύο μεγάλων στο κρασί

Μαίνεται ο «πόλεμος» μεταξύ των δύο μεγάλων παικτών στο ελληνικό κρασί. Ο λόγος για την Cavino με έδρα το Αίγιο, η οποία είναι αυτή τη στιγμή με βάση το τζίρο ο μεγαλύτερος οινοποιός στην Ελλάδα, φτάνοντας φέτος τα 34 εκατομμύρια ευρώ και του Κουρτάκη (Ελληνικά Κελλάρια Οίνων), η οποία, ωστόσο, έχει ξεκινήσει την πτωτική πορεία μετά και τον θάνατο του εμβληματικού οινοποιού και επικεφαλής της, Βασίλη Κουρτάκη, το 2021. Ο πόλεμος αυτή τη φορά έλαβε νέα διάσταση, καθότι η Cavino, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ελληνικού κρασιού με περίπου το 20% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών και βασικός προμηθευτής της Lidl με κρασιά ιδιωτικής ετικέτας, υπέγραψε συμφωνία για τη διανομή των κρασιών της Santo Wines, του συνεταιρισμού δηλαδή της Σαντορίνης, ο οποίος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πρεσβευτές του ελληνικού κρασιού διεθνώς, καθότι το κρασί της Σαντορίνης αποτελεί παγκόσμιο brand name. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι η Cavino «άρπαξε» ουσιαστικά από τα χέρια του Κουρτάκη την Santo Wines, καθότι ο τελευταίος ήταν αυτός που είχε τη διανομή της τα τελευταία δύο χρόνια. Ο ανταγωνισμός στην πιάτσα είναι ιδιαίτερα σκληρός. Αρκεί, επίσης, να σας πω ότι διευθυντής πωλήσεων της Cavino σήμερα είναι ο πρώην διευθυντής πωλήσεων του Κουρτάκη, Τάσος Αθανασόπουλος, ένας από τους παλιούς γνώστες της ελληνικής αγοράς.

Στο «στόχαστρο» παραμένουν τα απορρυπαντικά των πολυεθνικών

Παραμένουν στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού τα απορρυπαντικά και οι τιμές τους στην Ελλάδα. Θυμίζω ότι το προηγούμενο διάστημα επιβλήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης πρόστιμο για καταστρατήγηση των αρχών του ανταγωνισμού και παραβίαση του ορίου για το περιθώριο κέρδους, που δικαιούνται να έχουν. Τα στοιχεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού δείχνουν ότι στο διάστημα των ετών 2022-2023, όταν και προέβη στη χαρτογράφηση της αγοράς, τα υγρά απορρυπαντικά αποτελούσαν το 61% των πωλήσεων, τα απορρυπαντικά σε σκόνη αποτελούσαν το 24% της αγοράς και τα απορρυπαντικά σε ταμπλέτες αποτελούσαν το 15% της αγοράς. Στο σύνολο των πωλήσεων το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχει ο Σκλαβενίτης (30-40%) και ακολουθεί η Lidl (10-20%) και η ΑΒ Βασιλόπουλος (10-15%). Μερίδιο μεταξύ 5% και 10% κατέχουν το My Market (Μetro) και Γαλαξίας και τα υπόλοιπα σούπερ μάρκετ, ποσοστό μικρότερο του 5%. Από την πλευρά των προμηθευτών απορρυπαντικών πλυντηρίου ρούχων, στο σύνολο των πωλήσεων το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχει η Ελαΐς – Unilever (30-40%), και ακολουθούν η Procter & Gamble (20-30%) και η Henkel Hellas (20-30%). Η κατάταξη στα επώνυμα απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων στα μερίδια παραμένει ίδια, ενώ το μεγαλύτερο μερίδιο στις πωλήσεις προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας κατέχει η ιταλική εταιρία SACI Industrie.

20% ακριβότερο το φρέσκο γάλα

Κατά περίπου 20% ακρίβυνε το φρέσκο γάλα, όπως προκύπτει από στοιχεία που έδωσαν 11 σούπερ μάρκετ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα, ως προς την εξέλιξη των τιμών (μέση σταθμισμένη τιμή προ ΦΠΑ) με βάση τα στοιχεία που προσκόμισαν τα 11 σούπερ μάρκετ, από τον Φεβρουάριο του 2022 έως το τέλος Ιανουαρίου του 2023 η μέση σταθμισμένη τιμή προ ΦΠΑ ανά λίτρο έχει αυξηθεί από 1,04 ευρώ το λίτρο στα 1,25 ευρώ το λίτρο (αύξηση +20%). Ταυτόχρονα, η πωληθείσα ποσότητα από τα σούπερ μάρκετ καταγράφει αύξηση 5,8% στο ίδιο διάστημα. Ωστόσο, με βάση τα ίδια στοιχεία παρατηρείται πτώση της πωληθείσας ποσότητας στο ενδιάμεσο διάστημα, που ενδεχομένως οφείλεται σε εποχικούς παράγοντες.

Υψηλές πτήσεις για την Ιντραλότ του Κόκκαλη

Συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις η Ιντραλότ του Σωκράτη Κόκκαλη. Σας θυμίζω ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 135 εκατομμυρίων ευρώ έγινε τον Οκτώβριο του 2023 με τιμή διάθεσης των νέων μετοχών στα 0,58 ευρώ. Η τιμή σήμερα είναι στα 1,056 ευρώ, με άνοδο κατά 82,1%. Το success story για την Ιντραλότ αποτυπώθηκε στο τέλος του 2023 με την αποτίμηση να φτάνει στα επίπεδα των 637,9 εκατ. ευρώ. Και όπως όλα δείχνουν ακολουθεί συνέχεια…