Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της κρίσιμης κεντρικής επιτροπής το Σαββατοκύριακο, με τον Στέφανο Κασσελάκη να διαμηνύει ότι δεν κάνει πίσω. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε μήνυμα στην Ομπρέλα που συνεδρίασε έως τη μια τα ξημερώματα της Παρασκευής και αποφάσισε την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας σε τηλεφωνική του παρέμβαση στο Ρ/Σ Κόκκινο, ότι «θα γελάσει καλύτερα όποιος γελάσει τελευταίος».

Ο κύβος ερρίφθη

Η προεδρική ομάδα δε δείχνει ότι θα υποχωρήσει και λογικό είναι μετά και την απόφαση της Ομπρέλας, ενώ χθες Νίκος Βούτσης και Πάνος Σκουρλέτης εγκατέλειψαν το κόμμα, χωρίς να περιμένουν την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Αυτό δείχνει και διαφορετική προσέγγιση εντός της Ομπρέλας, καθώς άλλοι θα περιμένουν την ΚΕ, ενώ πιέζεται να αποχωρήσει άμεσα και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το δημοψήφισμα Κασσελάκη

Από την άλλη πλευρά ο Στέφανος Κασσελάκής επιμένει. «Θα προχωρήσουμε. Να μη μας υποτιμούν. Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί στο κόμμα με λύσεις, με πολιτικές, με την ανάδειξη του έργου της ομάδας». Και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πρέπει να γίνει κυβέρνηση, τονίζοντας «δεν θα κάνουμε πίσω». Παράλληλα, ο Στ. Κασσελάκης με βίντεο που ανέβασε στα social media δήλωσε πως σήμερα θα ζητήσει από την ΚΕ επιτροπή να αποφασίσει δημοψηφίσματα από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος για την αποπομπή των τεσσάρων στελεχών.

Η τελευταία σύγκρουση της Ομπρέλας

Παρά την αποχώρηση των Ν. Βούτση και Π. Σκουρλέτη, η Ομπρέλα θα δώσει κανονικά το παρών στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, θέλοντας να συγκρουστεί πολιτικά για τελευταία φορά σε κομματικό όργανο στο όνομα της Αριστεράς και της ιστορίας του ΣΥΡΙΖΑ και μετά να αποχωρήσει.

Η στάση που ενόχλησε πολλούς

Ο Κασσελάκης επέμεινε μετά από υπόδειξη του Παύλου Πολάκη όπως έμαθα εκ νέου το απόγευμα της Παρασκευής εάν θα πάρει πίσω την πρόταση για δημοψήφισμα και απάντησε: «Θα ήταν ύβρις προς τη βάση». Η στάση αυτή ενόχλησε πολλούς και ομάδα στελεχών-μελών της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας, ανάμεσά τους οι Νίκος Παππάς, Όλγα Γεροβασίλη, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Αλέκος Φλαμπουράρης και Κώστας Ζαχαριάδης, ζήτησαν από τον Κασσελάκη να αποσύρει την πρότασή του για δημοψήφισμα με το επιχείρημα ότι δημιουργεί διαλυτικές διαδικασίες στο κόμμα. Η κατάσταση προβληματίζει τον Αλέξη Τσίπρα που όμως, όπως έμαθα, δεν εξέφρασε καμία δυσφορία, όπως λέγεται.

Ο ρόλος Τσίπρα και τα ερωτήματα

Τι ακριβώς έμαθα όμως; Ο Αλέξης Τσίπρας δε θα παραστεί καθόλου στην διήμερη κομματική διαδικασία. Μου είπαν ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φλαμπουράρη, την Γεροβασίλη και τον Παππά. Τους είπε τις ανησυχίες τους, αλλά διεμήνυσε πως δε θα παρέμβει. Δεν θέλει επουδενί να εμπλακεί, αν και είναι ανήσυχος. Δεν εξέφρασε μου είπαν δυσφορία για την κίνηση Κασσελάκη για το εσωκομματικό δημοψήφισμα, αλλά φέρεται να σημείωσε πως τέτοιες ενέργειες δεν αποφορτίζουν την κατάσταση, αλλά το αντίθετο. Πάντως, δεν είναι λίγοι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που αναρωτιούνται γιατί δεν παρεμβαίνει δημόσια ο πρώην πρωθυπουργός. Μια επίσημη τοποθέτησή του και όχι μέσω διαρροών θα είχε άλλη βαρύτητα. Νιώθει πως τον δικαιώνει όλο αυτό το σκηνικό; Είναι τόσο απογοητευμένος; Το απολαμβάνει; Δεν τον ενδιαφέρει; Προσδοκά κάποιο κέρδος; Δεν υπάρχει γυρισμός; Είναι μερικά από τα ερωτήματα – που ψάχνουν απαντήσεις. Αλλά, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, δεν πρόκειται να δοθούν.

Ο δρόμος της διάσπασης άνοιξε

Επί της ουσίας, ο δρόμος της διάσπασης άνοιξε και όπως όλα δείχνουν η σύγκρουση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης αναμένεται σφοδρή με την ομάδα των νέο-προεδρικών, οι οποίοι θα προσέλθουν στην ΚΕ και εκείνοι αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη των διαγραφών και της πολιτικής καταδίκης.

Τεταμένο κλίμα

Το τεταμένο κλίμα στην κορυφή των στελεχιακού δυναμικού έχει περάσει και στην οργανωμένη βάση με πολλούς να εισηγούνται να μην παραστεί η Ομπρέλα στο όργανο το Σάββατο, ανησυχώντας μήπως το κλίμα βγει εντελώς εκτός ελέγχου. Ήδη μέχρι αργά το βράδυ χθες έφταναν μηνύματα και πληροφορίες ακόμη και για οργανωμένη παρουσία των λεγόμενων «κασσελίστας» έξω από το κεντρικό ξενοδοχείο όπου θα διεξαχθεί η ΚΕ από το Σάββατο το πρωί.

Η πρόταση για… face control στην είσοδο

Μάλιστα κάποια στιγμή αργά το βράδυ της Πέμπτης έπεσε και η πρόταση στη γραμματεία του κόμματος η είσοδος στην ΚΕ να γίνεται με αυστηρούς όρους συμμετοχής και αποκλειστικά για τα 300 μέλη του οργάνου. Άλλωστε είναι νωπές οι μνήμες από το επεισόδιο που διαδραματίστηκε έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και τη βραδιά των εσωκομματικών εκλογών όταν ένας θερμόαιμος οπαδός της πλευράς ΠολάκηΚασσελάκη επιτέθηκε με ανοίκειες εκφράσεις στον Ευκλείδη Τσακαλώτο όταν εκείνος έφτασε στην Κουμουνδούρου και παραλίγο να πιαστεί στα χέρια με συνεργάτες και μέλη της Ομπρέλας μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Πολιτική καταγγελία

Την ίδια στιγμή που συνεδρίαζε η Ομπρέλα συνεδρίαζαν και 130 μέλη του κόμματος της ομάδας της Εφης Αχτσιόγλου και των 6+6, του Αλέξη Χαρίτση, του Δημήτρη Τζανακόπουλου (υπάρχει ερωτηματικό αν θα αποχωρήσει) και του Νάσου Ηλιόπουλου που δε φεύγουν αλλά θέλουν να μην προχωρήσουν οι διαγραφές. Στην συνδιάσκεψη εκφράστηκε έντονος προβληματισμός για την πορεία του κόμματος, το πολεμικό κλίμα που καλλιεργείται από την πλευρά των νέο-προεδρικών και την απαξίωση του χώρου και του ΣΥΡΙΖΑ. Αφού θα μείνουν θα είναι και η νέα εσωκομματική αντιπολίτευση και θα έχουν και δυνατή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Ο ρόλος Πολάκη

Σας ανέφερα πριν την εμμονή του Παύλου Πολάκη με τις διαγραφές. Έμαθα, ότι ο υπερτομεάρχης δέχεται πυρά και από νεοπροεδρικούς με το επιχείρημα πως εγκλώβισε τον Κασσελάκη σε ένα αδιέξοδο με την κίνησή του να προαναγγείλει πως θα ζητήσει εσωκομματικό δημοψήφισμα. Μαζί του είναι και ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο διευθυντής του γραφείου του Μανώλης Καπνισάκης, κ.ά.

Οι Μπανιάδες

Ξέρετε τι μου θύμισε κάποιος παλαιός της Αριστεράς; Την συμπόρευση πολλών της Ομπρέλας, όπως ο Νίκος Βούτσης με τον άλλοτε γραμματέα της ΑΚΟΑ και ηγέτη της ανανεωτικής Αριστεράς, Γιάννη Μπανιά. Μάλιστα μου είπε ότι είναι πολλοί όπως ο τέως πρόεδρος της Βουλής, π.χ. ο Νίκος Βούτσης, ο Θοδωρής Δρίτσας, που είχαν στενή σχέση με τον Γ. Μπανιά και ξέρουν από διασπάσεις.

Δυναμικό μπάσιμο Χαρδαλιά στην Περιφέρεια

Δυναμικά στο νέο του πόστο μπαίνει ο νέος περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος μπορεί επίσημα να αναλαμβάνει από 1/1/2024 καθήκοντα, ωστόσο δεν αφήνει ημέρα να πάει χαμένη. Το ραντάρ μου αλίευσε επίσκεψη την περασμένη Τετάρτη στα γραφεία της Περιφέρειας στην οδό Συγγρού του νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη και του επιτελείου του, το οποίο αποτελούνταν από έξι άτομα, ανάμεσά τους η Ελένη Μπόμπου επικεφαλής της επικοινωνιακής του καμπάνιας αλλά και η δικηγόρος του Έλενα Ράπτη. Η ομάδα Χαρδαλιά κατευθύνθηκε κατευθείαν στον 7ο όροφο του κτιρίου, εκεί δηλαδή όπου στεγάζεται το γραφείο του Γιώργου Πατούλη και των στενών συνεργατών του. Ζητήθηκε πλήρης ενημέρωση στο κομμάτι της επικοινωνίας και της διαφήμισης, δηλαδή ποια «πακέτα» τρέχουν και που υπάρχει deadline. Μάλιστα κάποια γραφεία άρχισαν να αδειάζουν από τους νυν για να εγκατασταθούν οι συνεργάτες του Νίκου Χαρδαλιά και να αρχίσουν να μπαίνουν στα βαθιά. Ρωτήθηκε ποιοι εργαζόμενοι είναι συμβασιούχοι και ποια πόστα καλύπτουν, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις κάποιοι παραμένουν, ενώ άλλοι επιστρέφουν στις οργανικές τους θέσεις. Έτσι λοιπόν σταδιακά δημιουργείται μια νέα ανθρωπογεωγραφία στην Περιφέρεια Αττικής, καθώς ο νέος αιρετός γνωρίζει ότι και αρμοδιότητες έχει πολλά και έργα που πρέπει να «τρέξουν» καθώς τα χρονοδιαγράμματα είναι σφιχτά. Πάντως, παρότι δεν είχε πέσει ακόμα η θερμοκρασία, το κλίμα ήταν ήδη πολικό!

Τα εμπόδια στις επενδύσεις των μεγάλων σούπερ μάρκετ

Πολλά είναι τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν κατά καιρούς οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και που συχνά σχετίζονται με τις δημοτικές αρχές και την ευρύτερη γραφειοκρατία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Σκλαβενίτη στη νησιωτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κω όπου είχε κολλήσει παλαιότερα ένα από τα καταστήματά του, λόγω ενστάσεων από πλευράς του δήμου. Σημαντικά εμπόδια έχει συναντήσει τελευταία όμως και η προγραμματισμένη επένδυση της Lidl Hellas για τη δημιουργία ενός μεγάλου καταστήματος στη λεωφόρο Μεσογείων στην Αθήνα. Να σας θυμίσω ότι η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα στην Ελλάδα έχει αγοράσει τα παλιά κεντρικά γραφεία της Miele στο συγκεκριμένο σημείο, στην περιοχή του Χολαργού. Ωστόσο παρά το γεγονός ότι η Lidl προέβη σε όλες τις απαιτούμενες από το νόμο ενέργειες για την έκδοση των σχετικών αδειών, έβρισκε έως τώρα εμπόδια στην προηγούμενη δημοτική αρχή για λόγους που σύμφωνα με πηγές της αγοράς θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «αμελητέοι». Σας θυμίζω όμως ότι και η ΑΒ Βασιλόπουλος συνάντησε αρκετά εμπόδια κατά την κατασκευή του νέου mega ΑΒ στη λεωφόρο Κηφισίας στον κυκλικό κόμβο Αμαρουσίου, λίγο πριν την Αττική Οδό, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωσή του.

Στη μάχη της αντιμετώπισης της ακρίβειας η κυβέρνηση

Μου έλεγε πρόσφατα υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, ότι η αντιμετώπιση της ακρίβειας -κυρίως στα βασικά αγαθά αλλά όχι μόνο- είναι η βασική προτεραιότητα της σημερινής κυβέρνησης. Κάτι που φαίνεται από όλες τις κινήσεις που κάνει τον τελευταίο καιρό το υπουργείο Ανάπτυξης και ο Κώστας Σκρέκας με απανωτά πρόστιμα για τους παραβάτες. Πρόστιμα που όπως μου έλεγε ο ίδιος πολιτικός παράγοντας θα συνεχιστούν, καθότι οι επίδοξοι παραβάτες αλλά και οι επιχειρήσεις που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και να αυξήσουν τις τιμές τους είναι πολλές.

Κοντά στην έξοδο ο Λιανός

Η κόντρα Σκρέκα-Λιανού έχει αρκετές προεκτάσεις και μάλιστα ήταν χαρακτηριστική η πρόσφατη κριτική του υπουργού ως προς το ρόλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, της οποίας είναι πρόεδρος ο Γιάννης Λιανός. Μου έλεγε όμως ένας αρκετά καλός γνώστης της υπόθεσης, ότι όλα τα σημάδια οδηγούν στην έξοδο του Λιανού από τον προεδρικό θώκο της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Πότε; Μα φυσικά στις αρχές του 2024, όταν και λήγει η θητεία του. Η κυβέρνηση ακούω και μαθαίνω ότι δεν είναι και ιδιαίτερα ευχαριστημένη για το ρόλο αλλά και τα πεπραγμένα του, οπότε ήδη η διαδοχή του φαίνεται ότι είναι θέμα χρόνο.

Ο Παπαλέκας «γειτονεύει» με τον Αντετοκούνμπο στο Ψυχικό

Ο Γιάννης Παπαλέκας έγινε γνωστός σε όλη την Ελλάδα όταν είχε στην ιδιοκτησία του το ακίνητο του Νammos της Μυκόνου, αλλά και από την εταιρεία ακινήτων Globalworth, που είχε δημιουργήσει στη Ρουμανία. Από την άλλη ο αδερφός του Βασίλης Παπαλέκας είναι επικεφαλής στην Παπαλέκας Συμμετοχών και Ακινήτων, που εμφανίζεται ως η ιδιοκτήτρια του πολυτελούς ακινήτου στο οποίο επένδυσαν οικογενειακώς οι Αντετοκούνμπο. Η εταιρεία του δεύτερου μαθαίνω ότι ίδρυσε μία καινούργια εταιρεία με την ονομασία Στάρβιλ Διαχείριση Ακινήτων Α.Ε. Έδρα της είναι το Ψυχικό. Σημειώνω ότι και το σπίτι του Αντετοκούνμπο είναι στο Ψυχικό. Σύμπτωση λέτε; Θα δείξει.

Το «9%» της Alpha Bank και οι διαπραγματεύσεις με τους Ιταλούς

Την Παρασκευή έληξε η προθεσμία για τη διάθεση του 9% της Alpha Bank, την οποία είχε δώσει η Lazard που εκτελεί καθήκοντα συμβούλου διάθεσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Λέγεται στην αγορά ότι πέρα από την αρχικά χαμηλή τιμή του 1,33 ευρώ ανά μετοχή που είχε προσφέρει η UniCredit, δε θα υπάρξει νεότερη βελτιωμένη. Πρόταση που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το ΤΧΣ καθότι αυτή τη στιγμή η διαπραγμάτευση της μετοχής της Alpha Bank στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα επίπεδα άνω του 1,40. Επομένως αναμένεται να ακολουθήσουν πυρετώδεις συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με τους Ιταλούς της UniCredit, προκειμένου να επανέλθουν με βελτιωμένη πρόταση. Και όπως φαίνεται έχει πέσει αρκετή δουλειά για τη διοίκηση της Τράπεζας, το Μαξίμου και όλους όσους εμπλέκονται στη διαδικασία. Σύντομα πάντως αναμένεται ότι θα έχουμε εξελίξεις για το θέμα.