Δεν πρόλαβα να κλείσω το τηλέφωνο χθες αργά το βράδυ, καθώς μιλούσα με Βρυξέλλες να μάθω τι θα κάνει τελικά ο Στέφανος Κασσελάκης ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής το προσεχές Σαββατοκύριακο και μου τηλεφώνησε κεντρικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. «Πάμε να φύγουμε», μου είπε και ουσιαστικά μου επιβεβαίωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών της Ομπρέλας θα κουνήσουν μαντήλι και θα αποχωρήσουν. Την ίδια στιγμή έμαθα από Βρυξέλλες, ότι ο Κασσελάκης, μιλώντας σε μία κλειστή συνάντηση με ευρωβουλευτές, αναφέρθηκε στην απόφασή του να παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας τους Φίλη, Βίτσα, Σκουρλέτη και Τζουμάκα. «Ας κάνουν ανασκευή, δεν κάνω πίσω για τις διαγραφές» φέρεται να είπε.

Μένει Αριστερά

Εκεί στην ίδια σύναξη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε: «Είμαστε στην ομάδα της Αριστεράς, δεν μετακινούμαστε». Άρα; Θα τελειώσει και το φλερτ που ανέπτυξε τα προηγούμενα χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, όπου έμαθα πως του ετοίμαζε μπλόκο εάν έκανε κίνηση προσχώρησης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Σχετικά με όσα ακούγονται ότι θα επιδιώξει να μετακινηθεί στην πολιτική ομάδα «Εμπρός» του γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν μου είπε άνθρωπος κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη, πως αυτά «είναι γελοιότητες».

Σκηνικό ρήξης

Την ίδια στιγμή, με την επιστροφή του Στέφανου Κασσελάκη από τις Βρυξέλλες, προχωρούν οι συζητήσεις στην Ομπρέλα που ετοιμάζονται για «φευγιό» όπως σας είπα. Είδατε χθες ότι με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, ο πρώην υπουργός Γιάννης Σταθάκης ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από το κόμμα, λέγοντας ότι η Αριστερά δεν έχει θέση στο κόμμα ΚασσελάκηΠαππάΠολάκη και χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «απολίτικη ρευστή φιγούρα». Σας είχα αποκαλύψει έγκαιρα εδώ και πολύ καιρό ότι θα φύγει και αυτός και ο Ανδρέας Ξανθός από το Ρέθυμνο, ο πρώην υπουργός Υγείας.

Στα δυο οι προεδρικοί

Τι θα γίνει όμως με τις διαγραφές στην ΚΕ; Μέχρι χθες αργά το βράδυ υπήρχαν δυο τάσεις. Από την μια πλευρά είναι οι σκληροπυρηνικοί οι οποίοι ζητάνε να προχωρήσει το θέμα και από την άλλη πλευρά υπάρχουν στελέχη που ζητάνε από τον Κασσελάκη να κάνει ένα βήμα πίσω σε μια κίνηση καλής θέλησης.

Πολιτική καταδίκη

Αυτό που εξετάζεται ως σενάριο είναι να υπάρξει ένα κείμενο απόφαση που θα έχει την έγκριση της πλειοψηφίας των προεδρικών, με το οποίο θα καταδικάζονται πολιτικά οι συμπεριφορές όπως αυτές του Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανου Τζουμάκα και το θέμα να παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Πάντως έμαθα πως και οι τέσσερις ετοιμάζονται να μιλήσουν και θα είναι σκληροί.

Μένει η Αχτσιόγλου και η Σία

Υπάρχει και ένα τμήμα της νεώτερης γενιάς υπό την Έφη Αχτσιόγλου που αποφάσισε τελικά να μείνει και να μην κάνει κίνησης προς την έξοδο. Μαζί της είναι και ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι στην ίδια λογική είναι και η βουλευτής και πρώην υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου που στήριζε την Αχτσιόγλου και συμμετείχε στην προ ημερών εκδήλωση της Εποχής όπου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε το σύνθημα της αποχώρησης. Η Αναγνωστοπούλου έχει την ίδια λογική με την Αχτσιόγλου, δηλαδή όποιος αγώνας είναι να δοθεί, πρέπει να δοθεί εντός των τειχών

Υπέρμαχοι διαγραφών

Βέβαια ο Στέφανος Κασσσελάκης δέχεται πάρα πολλά μηνύματα να μην υποκύψει και να προχωρήσει στις διαγραφές. Ένα από αυτά που έφθασε στον ίδιο και το συζήτησε με συνεργάτες του όπως έμαθα είναι του γνωστού στιχουργού Νίκου Μωραΐτη που του έστειλε το εξής μήνυμα: «Αν λοιπόν, Στέφανε Κασσελάκη, δεν μπορείς να διαγράψεις τέσσερις υβριστές και σε τρέχουν από το ένα κομματικό όργανο στο άλλο, τι να αλλάξεις; Ασ’ το, αλλάζουμε εμείς και πάμε σπίτια μας, όπως 1.000.000 ψηφοφόροι που εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 μέχρι σήμερα» αναφέρει σε ανάρτηση του ο στιχουργός με τίτλο «Στέφανε, ή κερδίζεις ή μας χάνεις».

Ουδετερότητα Ανδρουλάκη – Κασσελάκη

«Έχει δρόμο ακόμα» μου είπε πρόσωπο κύρους από το ΠΑΣΟΚ για την μελλοντική σχέση του Νίκου Ανδρουλάκη και του Στέφανου Κασσελάκη μετά την πρόσφατη συνάντησή τους. Σας ανέφερα προηγουμένως ότι ο Κασσελάκης δε θα επιδιώξει ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ομάδα των ευρωπαίων σοσιαλιστών και αυτό αποτελεί ένα καλό δείγμα για τον Ανδρουλάκη, αν και η επίθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Κώστα Σημίτη και η απουσία του από την εκδήλωση δεν άρεσαν καθόλου στην Χαριλάου Τρικούπη. Εγώ έμαθα ότι λένε και από τις δυο πλευρές πως υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές και άρα δεν μπορούν να βρουν κοινό βηματισμό.

Το επόμενα βήματα του Μητσοτάκη

Πάντως σε αυτό το κλίμα δεν μπορούσα να μην αναζητήσω κυβερνητικό στέλεχος με εικόνα τι γίνεται στο Μέγαρο Μαξίμου για να καταλάβω τα επόμενα βήματα που έχει σχεδιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά και την εμφάνισή του στην εκδήλωση για την Μαριέττα Γιαννάκου και στην άλλη για τον Κώστα Σημίτη. Ήταν παρών και στις δύο εκδηλώσεις και έδειξε ότι επιθυμεί, όπως μου είπε το συγκεκριμένο στέλεχος, και κατορθώνει να κινείται στη λεπτή γραμμή μεταξύ της παραδοσιακής δεξιάς και του εκσυγχρονιστικού κέντρου, το οποίο μοιάζει να ταιριάζει και περισσότερο στη δική του πολιτική φιλοσοφία. Πέραν αυτού, ουδέποτε τέθηκε ζήτημα για το αν ο πρωθυπουργός είχε πραγματικό δίλημμα. Με τη Μαριέττα Γιαννάκου είχε μία στενή προσωπική και πολιτική σχέση, με τον Κώστα Σημίτη έχει μία προφανή πολιτική «συγγένεια», η οποία καταφαίνεται και από την αξιοποίηση πολλών πρώην συνεργατών και υπουργών του, μου εξήγησε το ίδιο στέλεχος. Και μου το προχώρησε ενόψει των ευρωεκλογών λέγοντάς μου, «περίμενε και εκπλήξεις με μεταγραφές εκσυγχρονιστών». Και άλλες ρώτησα; «Ναι γιατί, όχι;», μου ανταπάντησε.

Η δυσαρέσκεια του Βενιζέλου

Έμαθα πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος έμεινε δυσαρεστημένος και μάλλον έφυγε εκνευρισμένος από την εκδήλωση της Δευτέρας, αφιερωμένη στον Κώστα Σημίτη. Η αιτία ήταν μια συγκεκριμένη κίνηση που δεν του άρεσε καθόλου. Στην εκδήλωση προβλήθηκε βίντεο για τη ζωή και το έργο του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Τις εικόνες επιμελήθηκε ο Σωτήρης Γκορίτσας, η Αγγελική Μπιρμπίλη και ο Κώστας Αλεξανδρής. Στα έργα και τα μεταρρυθμιστικά επιτεύγματα του πρώην πρωθυπουργού, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν εμφανίστηκε πουθενά. Λες και δεν υπήρχε εκείνα τα χρόνια δίπλα στον Κ. Σημίτη – σε αντίθεση με τον Κώστα Λαλιώτη, για παράδειγμα. Αυτό, όπως μου είπαν, δεν άρεσε καθόλου στον Βενιζέλο.

Τέσσερις φέτες ζαμπόν

Τέσσερις φέτες ζαμπόν, νέτες σκέτες, παρήγγειλε χθες από το καφενείο της Βουλής ο Γιάννης Πλακιωτάκης. Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής ακολουθεί διατροφή αλλά αν είναι σωστή η πληροφορία που μου είπαν, μάλλον πρόκειται για κάποια δίαιτα τύπου… NASA. Μια που το ‘φερε η κουβέντα, εννοείται πως στις τέτοιες χημικές δίαιτες ρωτάμε γιατρό/διαιτολόγο και δεν τις ακολουθούμε μόνοι μας επειδή είναι… ελκυστικός ο αριθμός των κιλών που μπορεί να χαθούν μέσα σε μια-δύο εβδομάδες.

Δυο ξένοι στην ίδια Περιφέρεια

Σε ειδική εκδήλωση στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας για τα εγκαίνια της Μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου παρέστη χθες ο πρωθυπουργός. Φυσικά εκεί ήταν ο νυν περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας ο οποίος μίλησε για το σύνθετο αυτό έργο, το οποίο υλοποιήθηκε την περίοδο της θητείας του σημειώνοντας: «Στα 25 χρόνια που υπηρετώ την αυτοδιοίκηση έκανα ότι μπορούσα για τον τόπο και εύχομαι ο νέος περιφερειάρχης να κάνει πολλά περισσότερα» συμπληρώνοντας με νόημα: «εμείς ερχόμαστε και παρερχόμαστε, αυτό που μένει είναι το έργο μας». Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε φυσικά και ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός. Νυν και επόμενος περιφερειάρχης δεν συνομίλησαν ποτέ, δεν αντάλλαξαν ούτε ματιά, αντίθετα ο καθένας πριν την εκδήλωση καθόταν σε διαφορετικό πηγαδάκι. Μάλιστα κατά την άφιξη του στο χώρο ο Παναγιώτης Νίκας σχολίασε περιπαικτικά «Ρώτησα τον συνεργάτη του πρωθυπουργού αν είναι εδώ ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Μου είπε όχι, διαφορετικά θα αποχωρούσα». Είναι γνωστή στην τοπική κοινωνία η πικρία Νίκα για το γεγονός ότι το χρίσμα της ΝΔ δόθηκε στον άλλοτε στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρα, Δημήτρη Πτωχό για την επικράτηση του οποίου έδωσε και προσωπικό αγώνα ο πρώην πρωθυπουργός.

Θα πυκνώσει τις εμφανίσεις του στα κανάλια ο Τσιόδρας

Όλο και περισσότερο βλέπουμε στα τηλεοπτικά κανάλια και ακούμε στους ραδιοφωνικούς σταθμούς τον τελευταίο καιρό τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρη Τσιόδρα. Δεν το συνήθιζε, καθώς μέχρι πρότινος οι παρεμβάσεις του ήταν μέσω του γραπτού λόγου, αρθρογραφώντας σε μεγάλες εφημερίδες. Τώρα όμως οι εμφανίσεις του έχουν πυκνώνει και θα πυκνώσουν ακόμη περισσότερο τους προσεχείς μήνες. Τυχαίο; Καθόλου. Ο γνωστός δημοσιογράφος επιδιώκει να είναι υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος στις προσεχείς ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024 και προλειαίνει τεχνηέντως από τώρα το έδαφος για κάτι τέτοιο. Μάλιστα όπως μου λένε, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει δώσει το «πράσινο φως» ώστε να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο. Οπότε βγαίνει και υπερασπίζεται με κάθε ευκαιρία το κυβερνητικό έργο, μιλώντας για την πάταξη της αισχροκέρδειας, την οικονομική πορεία της χώρας ή την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, προκειμένου να γίνει περισσότερο γνωστός στο ευρύ κοινό. Όλα έχουν την εξήγησή τους.

Όλο το «χαρτί» των καπνοβιομηχανιών στις ράβδους καπνών

Πρόσφατα η Japan Tobacco International (JTI) ανακοίνωσε ότι μπαίνει στις θερμαινόμενες ράβδους. Μία κατηγορία στην οποία πρωτοπόρος στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς παραμένει ο Παπαστράτος. Όπως δείχνουν όμως και τα αποτελέσματα των εταιρειών όπως ο τρίτος μεγάλος παίκτης της αγοράς η British American Tobacco (BAT) οι θερμαινόμενες ράβδοι αποτελούν το δυνατό χαρτί τους. Κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι ο τζίρος της BAT στο οκτάμηνο του 2023 ήταν αυξημένος κατά 38,93% κάτι που οφείλεται, σύμφωνα με την εταιρεία, στην αξιοσημείωτη αύξηση των πωλήσεων ατμιζόντων και θερμαινόμενων προϊόντων. Εικόνα που αποτελεί συνέχεια του 2022 το 2022, όταν ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξήθηκε κατά 23,42% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ανήλθε σε 53,7 εκατ. ευρώ από 43,5 εκατ. ευρώ το 2021 λόγω της αύξησης πωλήσεων των προϊόντων νέας γενιάς και καπνών πίπας/πούρων.

Η Lidl «καθαρίζει» αμέσως τα πρόστιμα

Όπως μαθαίνω από αρμόδιες πηγές, η πολιτική της Lidl Hellas είναι να μην αφήνει καμία εκκρεμότητα που να σχετίζεται με πρόστιμα από ρυθμιστικές αρχές όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού ή η ΔΙΜΕΑ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση προστίμου που είχε επιβληθεί στην εταιρεία, η οποία επιλέγει να το καταβάλει την αμέσως επόμενη ημέρα της επιβολής του χωρίς να το προσβάλει δικαστικά. Κάτι που όπως μου λένε δεν συμβαίνει με όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην ελληνική αγορά, οι οποίες κατά κύριο λόγο επιλέγουν να εξαντλήσουν τα ένδικα μέσα προσδοκώντας σε μερική ή και ολική διαγραφή των προστίμων που τους επιβάλλονται.

Το μεγάλο ερώτημα του «καλαθιού»

Το ερώτημα εάν θα συνεχιστεί το «καλάθι του νοικοκυριού» και το 2024, είναι αυτό που «βασανίζει» τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Πληροφορούμαι πάντως από αρμόδια χείλη ότι το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει να διατηρήσει το μέτρο και με τη νέα χρονιά καθώς εκτός από ουσιαστικά αποτελέσματα σε συγκεκριμένα προϊόντα που εντάσσονται σε αυτό έχει και ισχυρό επικοινωνιακό αποτύπωμα. Άνθρωπος σε κυβερνητική θέση μου έλεγε μάλιστα ότι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι να δείξει αποτελεσματική στο θέμα της ακρίβειας, που αποτελεί το σοβαρότερο αυτή τη στιγμή διακύβευμα καθότι αφορά τον περισσότερο κόσμο στη χώρα.

Περνάει στα χέρια των τραπεζών η Avramar

Στην κόψη του ξυραφιού συνεχίζει να κινείται η Avramar, η μεγαλύτερη εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα με τζίρο περί τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Το νέο στοιχείο είναι ότι η δανειοδότηση «γέφυρα» που περίμενε από τις τράπεζες, είναι πλέον γεγονός. Ο λόγος για το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ωστόσο φαίνεται αρκετά μικρό για να καλύψει το σύνολο των υποχρεώσεων που έχει δημιουργήσει η εταιρεία η οποία τον τελευταίο καιρό πιέζεται έντονα. Με αυτόν τον τρόπο πάντως οι τράπεζες αποκτούν το δικαίωμα ενεχυρίασης των μετοχών των σημερινών ιδιοκτητών της εταιρείας που είναι η Amerra Capital Management και το σαουδαραβικό fund Mubadala.

Τι φέρνει το πράσινο φως της εξαγοράς Άκτωρ από Ιντρακάτ

Νέα δεδομένα φέρνει στην ελληνική αγορά κατασκευών η έγκριση της εξαγοράς της Άκτωρ από την Ιντρακάτ δια χειρός Επιτροπής Ανταγωνισμού. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί ένας από τους ισχυρότερους κατασκευαστικούς ομίλους στην Ελλάδα, αλλάζοντας σημαντικά τις ισορροπίες. Θα πρέπει εδώ να πούμε ότι το ανεκτέλεστο έργων που έχει αναλάβει η μία και η άλλη πλευρά θα φτάσει συνολικά τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Επιτροπή άναψε το πράσινο φως και με χαρτοφυλάκιο 370 εν εξελίξει έργων αναμένονται σημαντικές συνέργειες στις κατασκευές, στα ΣΔΙΤ, στις παραχωρήσεις και βεβαίως στην ενέργεια. Ο συνδυαστικός κύκλος εργασιών ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Η ενδιαφέρουσα «άφιξη» της KFC στην Ελλάδα

Έως τώρα τα καταστήματα KFC διαχειρίζεται στην Ελλάδα ως κάτοχος του σήματος franchise η Food Plus του Μηνά Τάνες (γνωστού υψηλόβαθμου στελέχους στην αγορά), του γιου του Γιώργου αλλά και του Χρήστου Ιωάννου προέδρου της Άβαξ. Όπως μαθαίνω όμως από άκρως αξιόπιστες πηγές, η KFC Ευρώπης δημιούργησε στην Ελλάδα δική της εταιρεία με σκοπό τη διαχείριση εστιατορίων και γευμάτων. Μία κίνηση που προκαλεί απορία στην αγορά και μένει να φανεί ποιες ακριβώς είναι η προθέσεις της διάσημης εταιρείας κοτόπουλου. Περισσότερα σύντομα.