Ο Νίκος Δένδιας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν είχε ένα συλλογικό σχεδιασμό στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Ο πρώην υπουργός είπε πως περίμενε να τον καλέσουν να πει την άποψη του λέγοντας «δηλαδή, ένα ωραίο πρωί να υπάρξει ένα τηλέφωνο στο γραφείο το δικό μου, του ανάλογου στα υπόλοιπα κόμματα, να μας πουν “σας θέλει ο κ. Παπουτσής να σας ενημερώσει για το τι σκέφτεται να κάνει η κυβέρνηση για το μεταναστευτικό”.

Και να καθίσουμε, επί όσες ώρες χρειάζεται ο υπουργός, να μας εξηγήσουν με ποιο τρόπο θεωρούν ότι μπορούν, συνολικά, να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα τα χρόνια που έρχονται.»

Για το μεταναστευτικό το οποίο χαρακτήρισε σε συνέντευξη του στον Αθήνα 9.84 «ένα απίστευτο πρόβλημα», είπε πως το τείχος στον Έβρο δεν θα το λύσει. «Η κατασκευή αυτού του σημείου και το κόστος το οποίο θα επωμιστεί η χώρα -όχι μόνο το οικονομικό, αλλά και το ηθικό- και τα προβλήματα στους διεθνείς οργανισμούς, σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει να κατευθυνθεί η ροή σε ένα άλλο σημείο;» ανέφερε χαρακτηριστικά.