«Το υψίστης σημασίας ζήτημα της διαχείρισης των νεκρών ζώων εναπόκειται στους δήμους και στην Περιφέρεια» ξεκαθάρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Μιλώντας στον Σκάι και αναφερόμενος στις σοβαρές συνέπειες που αντιμετωπίζουν οι πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας σημείωσε πως η συγκέντρωση, η μεταφορά και η καύση των ζώων που πνίγηκαν, είναι αρμοδιότητα των δήμων και της Περιφέρειας. Πρόσθεσε δε, ότι σύντομα αναμένεται να λειτουργήσει και ο καυστήρας της Λάρισας ο οποίος επίσης είχε πλημμυρήσει.

Κατά τον υπουργό μέχρι τώρα έχουν δηλωθεί νεκρά 49.000 αιγοπρόβατα, 19.000 χοίροι, 4.186 βοοειδή και 4.300 πτηνά. Από αυτά, οι τοπικές αρχές έχουν διαχειριστεί, 29.000 αιγοπρόβατα, 7.000 βοοειδή και 20 πτηνά.

«Οι κάτοικοι οφείλουν να υποδείξουν στο δήμο και την περιφέρεια που βρίσκονται τα νεκρά ζώα» όπως σημείωσε το μέλος της κυβέρνησης θίγοντας με αυτό τον τρόπο το γεγονός ότι πολλοί δήμοι της περιοχής δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

Κατά τον ίδιο, «έχουμε μεριμνήσει άμεσα, με την κεντρική ευθύνη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, με τη συνεπικουρία του Υπουργείου, και πιο συγκεκριμένα της κτηνιατρικής διεύθυνσης, έχουμε κινηθεί και έχουμε οργανώσει με τους κατά τόπους Δήμους συνεργεία, όπου συγκεντρώνουν, μεταφέρουν είτε σε καυστήρες, σε κλιβάνους, οπότε αυτομάτως γίνεται η καύση των νεκρών ζώων, είτε η ταφή με συγκεκριμένες διαδικασίες και με βήματα που προβλέπονται».

Ο κ. Αυγενάκης είχε ότι δεν πρέπει κανένας κτηνοτρόφος να περιμένει τον ελεγκτή του ΕΛΓΑ για να αποδεσμεύσει την περιουσία του και να έρθει να τα συγκεντρώσει οποιοσδήποτε για να τα κάψει ή να τα θάψει. «Πρέπει να γίνει άμεσα. Είναι θέμα υγιεινής. Γι’ αυτό το λόγο και αυτή τη στιγμή ξεκαθαρίζουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιμένει κανένας να έρθει ο εκτιμητής του ΕΛΓΑ. Τα νεκρά ζώα πρέπει να μεταφερθούν είτε στους χώρους ταφής, είτε στους χώρους καύσης με τη μέθοδο και τα συνεργεία, τα οποία έχουν ενεργοποιηθεί για να αποφύγουμε τον οποιονδήποτε κίνδυνο ασθένειας».