Ως ένας από τους αντιπροσωπευτικότερους «πρεσβευτές» της ολλανδικής σχολής ποδοσφαίρου, ο Ντικ Άντβοκαατ δεν θα μπορούσε να παίζει παρά με σχήματα παραπλήσια του 4-3-3. Στην εθνική Ρωσίας ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας χρησιμοποιεί τη διάταξη 4-3-2-1.

Τερματοφύλακας είναι ο Μαλαφέεφ. Δεξιά και αριστερά στην άμυνα παίζουν οι Ανιούκοφ και Ζιρκόφ, αντίστοιχα, ενώ στόπερ είναι οι Αλεξέι Μπερεζούτσκι (δεξί) και Ιγκνασέβιτς (αριστερό). Στη μεσαία γραμμή, δεξιά είναι ο Ντενίσοφ, κεντρικός ο Σιρόκοφ και αριστερά ο Ζιριάνοφ, ενώ οι Τζαγκόεφ (δεξιά) και Αρσάβιν (αριστερά) είναι οι μεσοεπιθετικοί, πίσω από τον «φουνταριστό» Παβλιουτσένκο.

Το αστέρι της ομάδας

Υπήρξε ο αγαπημένος παίκτης των φιλάθλων στο Euro 2008. Έως και τον ημιτελικό του «Ερνστ Χάπελ», στη Βιέννη, απέναντι στους μετέπειτα πρωταθλητές Ευρώπης Ισπανούς, ο Αντρέι Αρσάβιν είχε κάνει ένα «ονειρεμένο» τουρνουά, όντας η αποκάλυψη της διοργάνωσης.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, οι τραυματισμοί και η έλλειψη αγώνων έχουν σβήσει μέρος της λάμψης του, αλλά ακόμη κι έτσι παραμένει ο ποδοσφαιριστής που με μια ενέργεια μπορεί να γράψει την ιστορία του αγώνα.

Στην Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ ο Αρσάβιν δεν έπαιζε αρκετά, γι΄αυτό τον περασμένο χειμώνα επέστρεψε στην αγαπημένη του Ρωσία.

Τώρα, έφτασε η ώρα να αποδείξει ότι η «μαγεία» που παρουσίασε το καλοκαίρι του 2008 δεν ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός. Ντρίμπλα «κοφτή» και «κλειστή», καθαρό μυαλό στην τελική πάσα, σωστές επιλογές και «κρύο αίμα», που περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία για να «εκραγεί»: αυτός είναι ο ηγέτης της Ρωσίας και το ξέρει. Η πρόκληση στο Euro 2012 δεν είναι εύκολη.

Ο Αρσάβιν δεν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση, ενώ έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τότε που τον έμαθε για τα καλά η Ευρώπη. Παρ΄όλα αυτά παραμένει ο Αρσάβιν και έχει όλες τις ικανότητες να επαναλάβει το κατόρθωμα του 2008.

Ο προπονητής

Άρχισε να κάνει τα πρώτα βήματά του δίπλα σε έναν από τους μεγαλύτερους δασκάλους των πάγκων, τον Ρίνους Μίχελς. Υπήρξε ο «προστατευόμενος» του τεχνικού που εμπνεύστηκε το «ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο», ο οποίος τον πήρε δίπλα του στην εθνική Ολλανδίας, ως βοηθό, το 1984. Κοντά του ο Άντβοκαατ απέκτησε το προσωνύμιο «ο μικρός στρατηγός», αφού ο Μίχελς ήταν ήδη ήδη ο «στρατηγός».

Με έναν μέντορα τέτοιου διαμετρήματος, το μέλλον του Ντικ Άντβοκαατ ως προπονητή μόνο ανοδική πορεία θα μπορούσε να έχει.

Ο 65χρονος Ολλανδός τεχνικός (27/9/1947, Χάγη) εργάστηκε σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, γνωρίζοντας επιτυχίες σε πρωταθλήματα πολύ διαφορετικά μεταξύ τους, όπως εκείνο της πατρίδας του, το ρωσικό και της Σκωτίας. Με τους «οράνιε» έφτασε ως τους ημιτελικούς του Euro 2004, όμως δεν απέφυγε την κριτική για τις αγωνιστικές επιλογές και την τακτική που ακολουθούσε η εθνική Ολλανδίας.

Ακολούθησε ένα σύντομο πέρασμα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Νότια Κορέα και το Βέλγιο, πριν καταλήξει στη Ρωσία, πάντοτε ως ομοσπονδιακός εκλέκτορας. Μετά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2012 ο Άντβοκαατ θα αποχωρήσει από τη Ρωσία, για να αναλάβει την Αϊντχόφεν.