Ο πλέον σκληρός αγώνας extreme enduro παγκοσμίως, το Erzbergrodeo στην Αυστρία, γιόρτασε το περασμένο Σαββατοκύριακο τα εικοστά του γενέθλια.

O Βρετανός Jonny Walker κατάκτησε τη νίκη στο Κυριακάτικο Red Bull Hare Scramble, όπου μόνο 31 από τους 500 αναβάτες που πήραν εκκίνηση κατάφεραν να δουν την γραμμή του τερματισμού μέσα στο όριο των τεσσάρων ωρών.

Το τετραήμερο φεστιβάλ της μοτοσυκλέτας, το Erzbergrodeo, ολοκληρώθηκε με θεαματικό τρόπο την Κυριακή, με τους γρηγορότερους 500 αναβάτες από τους 1.500 που δήλωσαν συμμετοχή, να καλούνται να αγωνιστούν στο Red Bull Hare Scramble.

Οι διοργανωτές του αγώνα, ο Karl Katoch μαζί με το θρύλο του motocross Heinz Kinigadner, έδωσαν την εκκίνηση στους συμμετέχοντες, που ρίχτηκαν σε μία διαδρομή με ανηφόρες που θα εξαντλούσαν κάθε δύναμή και κατηφόρες που έκοβαν την ανάσα.

Ο τοπικός «ήρωας» Seppi Fally ρίχτηκε στη μάχη με τη λάσπη και τις τεράστιες νερολακκούβες στο πρώτο κομμάτι του αγώνα, για να προηγηθεί για λίγο. Αλλά η χαρά του Αυστριακού ήταν μικρή, καθώς μία του πτώση επέτρεψε στον Βρετανό Jonny Walker να περάσει μπροστά.

Μαζί με τον Jonny Walker φέτος, μία αρμάδα από βρετανούς αναβάτες που αναμενόταν να πρωταγωνιστήσουν, βρέθηκαν στην γραμμή της εκκίνησης, όπως ο περσινός νικητής Graham Jarvis, ο David Knight και ο Ben Hemingway.

Παρόλα αυτά, ένας Γερμανός, ο Andreas Lettenbichler, που πέρυσι τερμάτισε δεύτερος πίσω από τον Jarvis, κατάφερε να μείνει πιο κοντά από κάθε άλλον στον Walker. Η θέση του ενισχυόταν όσο το γκρουπ των καλύτερων αναβατών του είδους στον κόσμο αντιμετώπιζε μερικά από τα πιο δύσκολα περάσματα της διαδρομής, με ευφάνταστα ονόματα, όπως το «Carl’s Dinner» ή το «Dynamite».

Ο Jarvis έκανε στο τέλος μία ύστατη προσπάθεια να διασώσει ό,τι μπορούσε από την κακή του εκκίνηση. Κατάφερε να περάσει τον Lettenbichler για την δεύτερη θέση, αλλά δεν απείλησε ποτέ τον Walker, ο οποίος πέρασε πρώτος την γραμμή του τερματισμού με ένα συνολικό χρόνο ρεκόρ 98 λεπτών.

«Είχα μία καλή εκκίνηση και δεν έκανα ούτε ένα λάθος σε όλη την πορεία του αγώνα. Είχα προπονηθεί πολύ και είχα ετοιμαστεί πολύ προσεκτικά για το Red Bull Hare Scramble. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ομάδα μου την KTM καθώς η μοτοσυκλέτα λειτουργούσε άψογα. Τι φανταστική μέρα. Πετώ στα σύννεφα», δήλωσε ο 25χρονος αναβάτης στον τερματισμό.

Αν και ανήμπορος να υπερασπιστεί την περσινή του νίκη, ο Jarvis φάνηκε ικανοποιημένος από τη δεύτερη θέση: «Είχα μία μέτρια εκκίνηση και δυστυχώς είχα μία πτώση καθώς έμπλεξα σε κίνηση. Σε κάποια κομμάτια της διαδρομής είναι αδύνατο να προσπεράσεις. Τελικά κατάφερα να συνεχίσω και να ριχτώ στο κυνήγι των πρώτων. Συνολικά είμαι πραγματικά ευχαριστημένος από τη δεύτερη θέση».


Αποτελέσματα

1. Jonny Walker (Μ. Βρετανία) 01:37:38
2. Graham Jarvis (Μ. Βρετανία) 01:50:50
3. Andreas Lettenbichler (Γερμανία) 01:53:01
4. Alfredo Gómez (Ισπανία) 01:53:53
5. Paul Bolton (Μ. Βρετανία) 01:55:21

Με 18 κάμερες σε ζωντανή μετάδοση, 20 σημεία λήψης, 12 χιλιόμετρα καλώδια, ζωντανά πλάνα από ελικόπτερο και μία σειρά από κάμερες GoPro στα κράνη των αναβατών, οι διοργανωτές για άλλη μία φορά πέτυχαν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, προσφέροντας στο κοινό όλου του κόσμου ένα συγκλονιστικό θέαμα από τον πιο σκληρό αγώνα enduro, στο χωριό του Eisenerz της Αυστρίας.

Δείτε το βίντεο του αγώνα…