Έχει σφραγίσει με τη χαρακτηριστική φωνή του, για περισσότερα από πενήντα χρόνια, τις πιο μεγάλες επιτυχίες του ελληνικού πενταγράμμου. Ο αγαπημένος τραγουδιστής Μανώλης Μητσιάς ήταν στην παρέα της εκπομπής «Αυτός και ο άλλος», με τους Θοδωρή Βαμβακάρη και Τάκη Γιαννούτσο, χθες Τρίτη (3/5), στην ΕΡΤ για μια συνέντευξη γεμάτη μελωδίες και αγαπημένες αναμνήσεις.

Μίλησε για τα νέα του τραγούδια, που ήδη έχουν γίνει επιτυχία και για το πώς η μουσική έχει γίνει τρόπος ζωής γι’ αυτόν από τότε που – παιδί ακόμα – ξεκίνησε να τραγουδά στα χωράφια ή στο καφενείο του πατέρα του.

Ο Μανώλης Μητσιάς εξομολογήθηκε μία ιστορία με το πρωτοπαλίκαρο του Ιωαννίδη, τον Μπόλαρη που πήγε στο κέντρο «Ζουμ» και χρειάστηκε να… «στήσει ολόκληρη πλεκτάνη» για να γλιτώσει.

Ακόμη, αφηγήθηκε ιστορίες πίσω από κάποια από τα πιο αγαπημένα ελληνικά τραγούδια και ξεδίπλωσε αναμνήσεις από τις συναντήσεις του με κορυφαίες μορφές της ελληνικής μουσικής, όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Νίκος Γκάτσος.

Για τον δε, Μίκη Θεοδωράκη θυμήθηκε: «Είδα τον Μίκη να δακρύζει. Δε θα το ξεχάσω ποτέ. Όταν γράφαμε την Πολιτεία Γ’ ήταν η πρώτη φορά που θα συνεργαζόταν ο Μίκης με την Λίνα Νικολακοπούλου. Ήταν μια δική μου ιδέα αυτή. “Λέω στη Λίνα, θα έρθεις το βράδυ στο σπίτι μου, θα φάμε και θα βγάλεις τους στίχους στον Μίκη”. Δεν ήρθε ποτέ. Ντρεπόταν. Έστειλε μόνο τους στίχους, λέγοντας πως είχε πυρετό. Δίνω τους στίχους στον Μίκη και την άλλη μέρα που ηχογραφούσαμε ήρθε με έξι τραγούδια μελωποιημένα. Ήμουν εγώ μέσα στο καμαράκι και τραγουδούα το “Αχ έλα”, ο Μίκης απ’ έξω, τον πιάνουν τα κλάματα, ο στίχος τον συγκίνησε πολύ».

Ο σπουδαίος καλλιτέχνης αναφέρθηκε επίσης σε ένα απίστευτο σκηνικό με τη Μελίνα Μερκούρη και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Ο τραγουδιστής είπε πως δεν του άρεσε να τραγουδάει στα μπουζούκια, και το έκανε μόνο δύο φορές.

Μία από αυτές ήταν στο κέντρο «Τα Δειλινά» μαζί με τον Χάρυ Κλυνν, με τον Μητροπάνο, την Βίσση, την Νικολάου και την Τσανακλίδου και έφεραν όπως είπε την επανάσταση στη νύχτα, γιατί ενώ όλα τα μαγαζιά άρχιζαν το πρόγραμμα μετά τη μία μέχρι τις έξι το πρωί, αυτοί ξεκινούσαν 10 και μισή το βράδυ «σε ανθρώπινες ώρες και με ανθρώπινες τιμές και έγινε χαμός» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση πώς αυτό δεν αποτέλεσε πειρασμό ώστε να συνεχίσει να εμφανίζεται στα μπουζούκια, ο αγαπημένος καλλιτέχνης απάντησε: «Δεν μου άρεσε αυτό το πράγμα. Ήρθαν στο “Ζουμ” που τραγουδούσα στην Πλάκα και μου πρόσφεραν δέκα φορές τα λεφτά που έπαιρνα εκεί, γιατί εκεί έπαιρνα ψίχουλα. Πήγα την άλλη μέρα στον Γκάτσο και του το είπα. Μου είπε “παιδί μου είσαι επαγγελματίας”» για να διηγηθεί στη συνέχεια την επίσκεψη του Κωνσταντίνου Καραμανλή και της Μελίνας Μερκούρη στο μαγαζί της Πλάκας.

«Ένα βράδυ λοιπόν είχε έρθει στο “Ζουμ” και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής που τον σατύριζε ο Χάρυ Κλυνν. Εγώ είχα τρακ, του είπα “πώς θα βγεις να τον κάνεις”. “Θα τον κάνω στη μούρη του” μου λέει για να βλέπει. Μάλιστα ήταν να πάει στο μαγαζί και η Μελίνα Μερκούρη, όμως άργησε αρκετά να φτάσει και έμεινε έξω από το κέντρο. Γιατί στις 10:30 μ.μ. έκλειναν οι πόρτες, επειδή είχε πολύ κόσμο. Και προς τιμήν του ο Καραμανλής ήρθε 10:20 μ.μ., ήταν εκεί» υπογράμμισε.

Ο Μανώλης Μητσιάς αποκάλυψε επίσης πώς γνωρίστηκε ο Αντώνης Σαμαράς με την σύντροφό του, αλλά και πώς αποφάσισε πως θα την παντρευτεί.

Ομολόγησε δε, δημόσια τον λόγο που απέτρεψε τον γιο του να ασχοληθεί με το τραγούδι. «Απέτρεψα τον γιο μου να ασχοληθεί με το τραγούδι για να μην τον συγκρίνουν με εμένα».