Το Νetflix φαίνεται ότι έκανε checkmate με την καινούργια μίνι σειρά του με τίτλο «The Queen’s Gambit» ή αλλιώς «Το Γκαμπί της Βασίλισσας», η οποία βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Walter Tevis, το οποίο εκδόθηκε το 1983.

Η σειρά αποτέλεσε μία αρκετά ευχάριστη έκπληξη και ιδιαίτερα μετά την πληθώρα σειρών που ακυρώθηκαν από το Netflix.

Η σειρά επικεντρώνεται στην ζωή ενός κοριτσιού θαύμα κατά την διάρκεια των δεκαετιών του ’50 και ’60, της 8χρονης Beth Harmon, η οποία ύστερα από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα μένει ορφανή.

Η Beth, όπως μας ενημερώνει το lordoftheseries.gr μεταφέρεται σε ένα ορφανοτροφείο θυλέων, στο οποίο όπως φαίνεται δυσκολεύεται να προσαρμοστεί και να βρει ενδιαφέροντα, τα οποία της ταιριάζουν. Μία μέρα όμως όταν κατεβαίνει στο υπόγειο βλέπει τον επιστάτη του σχολείου ονόματι Shaibel (Bill Camp) να παίζει σκάκι και το παιχνίδι της κοινεί το ενδιαφέρον. Η Beth προσπαθεί να πείσει τον κύριο Shaibel να της μάθει να παίζει αλλά αυτός αρχικά αρνείται. Έπειτα από πιέσεις της Beth, ο επιστάτης αρχίζει να της μαθαίνει σκάκι και πολύ γρήγορα θα καταλάβει ότι δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο 8χρονο κορίτσι.

Η Beth πολύ γρήγορα αρχίζει και μαθαίνει τα μυστικά του παιχνιδιού, διαβάζοντας βιβλία σχετικά με το σκάκι και μελετώντας στρατηγικές μεγάλων παιχτών. Πολύ σύντομα ανακαλύπτει πως υπάρχουν τουρνουά, στα οποία παίκτες κερδίζουν χρηματικά έπαθλα και αναγνωρισιμότητα, κάτι το οποίο φαίνεται πως της κινεί το ενδιαφέρον και ο κεντρικός στόχος της ζωής της πλέον είναι να γίνει η καλύτερη παίκτρια στον κόσμο (grandmaster). Έτσι τα επεισόδια ακολουθούν την πορεία της Beth σε διάφορα τουρνούα στην προσπάθεια της να γίνει η κυρίαρχος του παιχνιδιού σε ένα παιχνίδι στο οποίο όπως φαίνεται μέσα από την σειρά ήταν περισσότερο συνδεδεμένο με τους άντρες. Έτσι μέσα από την σειρά βλέπουμε την Beth να προσπαθεί να αποδείξει την αξία της και παράλληλα βλέπουμε και το πως αντιμεπωπίζεται από τον ανδροκρατούμενο χώρο του σκακιού.

Κάτι το οποίο η σειρά χειρίζεται εξαιρετικά είναι το γεγονός ότι σε κάθε παρτίδα σκάκι ανακαλύπτουμε καινούργιες πτυχές του χαρακτήρα της Beth κάτι το οποίο όπως φαίνεται δεν εκπλήσσει μόνο εμάς αλλά και την ίδια, καθώς πολλά πράγματα τα οποία νόμιζε ότι ήξερε για τον εαυτό της φαίνεται ότι πρέπει να τα επαναπροσδιορίσει. Μεγάλο μέρος της σειράς επικεντρώνεται και στον εθισμό της Beth με τα ηρεμιστικά και το αλκοόλ καθώς σύμφωνα με την ίδια είναι παράγοντες που οφείλονται στην διαύγεια της κατά την ώρα μελέτης διάφορων στρατηγικών. Κάτι το οποίο βρήκα επίσης εξαιρετικό ήταν η κινηματογραφία της σειράς και ιδιαίτερα η απόδοση μίας φανταστικής σκακιέρας στο ταβάνι του δωματίου της Beth, όταν οργάνωνε στρατηγικές, καθώς έπαιζε σκάκι στο μυαλό της.

H Anya Taylor-Joy είναι εξαιρετική στον ρόλο της Beth και σε μαγνητίζει με ένα της βλέμμα μόνο. Είναι εξαιρετικό το πως χωρίς να πει κάτι, μπορούμε να καταλάβουμε τι σκέφτεται ύστερα από κινήσεις των αντιπάλων της χρησιμοποιώντας το βλέμμα της και τις κινήσεις του σώματος της. Πέραν της Τaylor-Joy θα δείτε και ορισμένα γνώριμα πρόσωπα όπως τον Τhomas Brodie-Sangter (Jojen Reed από το Game of Thrones) αλλά και τον Harry Melling (Dudley Dursey από τις ταινίες του Harry Potter).

Συνδυάζοντας ένα παιχνίδι και έναν πολύπλοκο χαρακτήρα όπως της Beth Harmon, το Queen’s Gambit αφηγείται εξαιρετικά την ιστορία της αλλά και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος στην προσπάθεια επίτευξης ενός μεγάλου στόχου στην ζωή του. Η Anya Taylor-Joy είναι καθηλωτική στον πρωταγωνιστικό ρόλο και ακόμη και αν δεν είστε λάτρεις του σκακιού θα παρακολουθείτε κάθε κίνηση της σαν να το ζείτε εσείς. Προσωπικά η σειρά δεν με έκανε να βαρεθώ ούτε λεπτό και με κράτησε σε αγωνία μέχρι το τέλος της.