Στην αλλαγή ιδιοκτησίας και στην εποχή του Βαγγέλη Μαρινάκη στο ΔΟΛ είναι αφιερωμένο το κύριο άρθρο της εφημερίδας «Τα Νέα» και ένα δισέλιδο κείμενο που αναφέρεται στις εξελίξεις.

«Τους τελευταίους μήνες υπήρξαν εκβιασμοί, πιέσεις και ευθείες απειλές από την εξουσία, η οποία χρησιμοποίησε θεμιτά και αθέμιτα μέσα για να μας συνετίσει! Δεν λυγίσαμε, σε πείσμα όλων εκείνων που μας ήθελαν τελειωμένους» τονίζεται στο άρθρο της εφημερίδας.

Στο βασικό της άρθρο η εφημερίδα, που από χθες περνάει στα χέρια του εφοπλιστή για 23 εκατ. ευρώ αναφέρει: «Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, που άντεξε σχεδόν έναν αιώνα, φαίνεται πως έχει ακόμη δυνάμεις να ταξιδέψει με αποφασιστικότητα και στο μέλλον. Χθες, έπειτα από μια μακρά περίοδο δοκιμασίας και θύελλες – που όμοιές τους δεν έχει ξαναζήσει δημοσιογραφικός Οργανισμός – γύρισε σελίδα.

Ο πλειοδοτικός διαγωνισμός που ολοκληρώθηκε με απόλυτη διαφάνεια ανέδειξε καθαρά πλειοδότη.

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ολίγων εβδομάδων, και αφού προχωρήσουν οι νομικές διαδικασίες, θα αναλάβει το σύνολο των Μέσων του ΔΟΛ μια νέα ιδιοκτησία.

Είναι προφανές ότι αν υπήρξε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για τον Οργανισμό, αυτό οφείλεται πρωτίστως στο βαρύ του όνομα που κτίστηκε στη μακρά Ιστορία του, αλλά και στο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι σε αυτή τη δύσκολη περίοδο με κόπο και θυσίες τον κράτησαν όρθιο.

Τους τελευταίους μήνες υπήρξαν εκβιασμοί, πιέσεις και ευθείες απειλές από την εξουσία, η οποία χρησιμοποίησε θεμιτά και αθέμιτα μέσα για να μας συνετίσει! Δεν λυγίσαμε, σε πείσμα όλων εκείνων που μας ήθελαν τελειωμένους.

Με τη στήριξη των χιλιάδων αναγνωστών και φίλων αυτού του Οργανισμού, αλλά και των πιστών συνεργατών μας, αντέξαμε τη λαίλαπα.

Διατηρούμε έτσι ζωντανό και μάχιμο τον ΔΟΛ και τα μέσα ενημέρωσης που διαθέτει, με τη βαθιά πεποίθηση ότι θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί με πίστη σε αρχές και αξίες που υπηρέτησε στην πολυτάραχη διαδρομή του για τη δημοκρατία, τον πλουραλισμό, την έγκυρη ενημέρωση και τον πολιτισμό. Σήμερα αισιόδοξοι και αποφασισμένοι νιώθουμε υπερήφανοι διότι επιτελέσαμε το καθήκον μας. Ως ένδειξη τιμής στους ιδρυτές και όλους εκείνους που τον έκαναν μεγάλο και έφθασε ώς τις μέρες μας μπορούμε να πούμε: αποστολή εξετελέσθη».

Όπως γράφουν Τα Νέα στο δισέλιδο για την εποχή Μαρινάκη: «Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (ΔΟΛ) γυρίζει σελίδα! Κατά τη σχετική χθεσινή δημοπρασία των τραπεζών, ο ιστορικός εκδοτικός Οργανισμός, που μετρά σχεδόν έναν αιώνα ζωής, πέρασε στα χέρια του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη καθώς κατέθεσε την υψηλότερη προσφορά, η οποία ανέρχεται περίπου στα 23 εκατ. ευρώ».

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των μέσων ενημέρωσης, ο διαγωνισμός περιελάμβανε συνολικά 211 τίτλους, μεταξύ των οποίων «Το Βήμα», «ΤΑ ΝΕΑ», τις ιστοσελίδες in.gr, tanea.gr, Vima.gr, τον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, πλήθος περιοδικών, αλλά και ιστορικούς τίτλους όπως «Ταχυδρόμος», «Οικονομικός Ταχυδρόμος», «Εποχές». Πλειοδοτήθηκαν επίσης άλλα 143 σήματα ΜΜΕ, η ισχύς των οποίων έχει λήξει.

Αξιο αναφοράς είναι το ψηφιοποιημένο και έντυπο ιστορικό αρχείο του ΔΟΛ, από το 1922 που περιλαμβάνει κείμενα σχεδόν του συνόλου του πνευματικού κόσμου της χώρας.

Επιπλέον, περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, slides και λοιπά περιοδικά.

Στην «προίκα» του ΔΟΛ που περνά στον νέο ιδιοκτήτη του ανήκει και η συμμετοχή του με ποσοστό 22,11% στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, καθώς και συμμετοχές του Οργανισμού σε άλλες 16 εταιρείες, μεταξύ των οποίων η εκτυπωτική Ιρις (50%) και το πρακτορείο διανομής Τύπου Αργος (41,22%).

Ακόμα, στο ενεργητικό του ΔΟΛ με τα ακίνητα περιλαμβάνεται η ιστορική έδρα του συγκροτήματος στην οδό Χρήστου Λαδά, μαζί με άλλα επτά ακίνητα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

«Με την ολοκλήρωση της χθεσινής δημοπρασίας, η περιπέτεια του ΔΟΛ, παρά το πλήθος των εμποδίων που ορθώθηκαν από αρκετές πολιτικές και επιχειρηματικές δυνάμεις, έλαβε τέλος», γράφει η εφημερίδα.