Αν αγαπάτε τους υδατάνθρακες και θέλετε να τρώτε πιο υγιεινά, τότε ίσως η κατάλληλη δίαιτα για εσάς είναι η δίαιτα του Ατλαντικού. Βασίζεται στις παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες της βόρειας Ισπανίας και της Πορτογαλίας και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών, ενώ προάγει έναν υγιή μεταβολισμό, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 7 Φεβρουαρίου στο «JAMA Network Open».

Η νέα έρευνα έδειξε, επίσης, πως αυτό το γεμάτο υδατάνθρακες και φιλικό προς τα γαλακτοκομικά διατροφικό πλάνο μπορεί να έχει παρόμοια οφέλη στην υγεία με τη μεσογειακή διατροφή, όσον αφορά την προστασία της μεταβολικής υγείας και την πρόληψη χρόνιων ασθενειών.

Τι είναι η δίαιτα του Ατλαντικού;

Σύμφωνα με το «Business Insider», στη δίαιτα του Ατλαντικού συμπεριλαμβάνονται τρόφιμα που ενισχύουν τη μακροζωία, όπως το ελαιόλαδο, τα φασόλια, τα θαλασσινά, ακόμη και το κρασί. Είναι παρόμοια με τη μεσογειακή δίαιτα, που κατατάσσεται ως ένας από τους πιο υγιεινούς τρόπους διατροφής, δίνοντας έμφαση κυρίως σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα ολικής αλέσεως.

Η δίαιτα του Ατλαντικού, όμως, περιλαμβάνει ακόμη περισσότερους υδατάνθρακες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως και αμυλούχα τρόφιμα όπως ψωμί, ζυμαρικά και πατάτες. Συνιστά έξι έως οκτώ μερίδες από αυτά την ημέρα. Περιλαμβάνει επίσης τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα μαζί με άπαχο και κόκκινο κρέας, που τρώγεται με μέτρο.

Ποια είναι τα οφέλη της δίαιτας του Ατλαντικού;   

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Santiago de Compostela στην Ισπανία παρακολούθησαν για έξι μήνες 231 οικογένειες (518 άτομα συνολικά από την Ισπανία), αναλύοντας τη μεταβολική τους υγεία με μετρήσεις όπως το βάρος, τα επίπεδα της χοληστερόλης και η αρτηριακή τους πίεση. Στους μισούς συμμετέχοντες ανατέθηκε τυχαία να ακολουθήσουν την παραδοσιακή δίαιτα του Ατλαντικού και τους δόθηκαν τρόφιμα, μαθήματα μαγειρικής και άλλοι πόροι, για να το πετύχουν. Οι άλλοι μισοί έλαβαν οδηγίες να ακολουθήσουν τα συνήθη διατροφικά τους πρότυπα.

Στο τέλος των έξι μηνών, οι άνθρωποι που ακολουθούσαν τη δίαιτα του Ατλαντικού είχαν 68% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο, που αναφέρεται σε προβλήματα υγείας, όπως τα επικίνδυνα επίπεδα χοληστερόλης, που μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου ή διαβήτη. Επιπλέον, ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν υψηλά επίπεδα κοιλιακού λίπους σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους, που δεν ακολουθούσαν τη δίαιτα, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, η δίαιτα δεν φάνηκε να έχει αποτελέσματα σε θέματα όπως η αρτηριακή πίεση ή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, οπότε χρειάζεται περισσότερη έρευνα, για να κατανοηθεί πώς λειτουργεί και ποιοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτή.

Προς το παρόν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας βασικός παράγων για τα οφέλη στην υγεία ήταν οι συμμετέχοντες να ακολουθούν τη δίαιτα οικογενειακώς. Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι η κοινωνική υποστήριξη μπορεί να διευκολύνει τη δημιουργία υγιεινών συνηθειών και τη διατήρησή τους.

Υπάρχουν δε βάσιμες ενδείξεις ότι η κατανάλωση πιο θρεπτικών τροφίμων ολικής άλεσης έχει πληθώρα πλεονεκτημάτων στην υγεία και τη μακροζωία, είτε τρώτε περισσότερα μεσογειακά γεύματα, είτε υιοθετείτε το διατροφικό στυλ των «Γαλάζιων Ζωνών», είτε επιλέγετε τη δίαιτα του Ατλαντικού.