Όταν η 51χρονη Susan Dixon διαγνώστηκε με προδιαβήτη, που σημαίνει ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα της ήταν υψηλότερα από το κανονικό, αλλά όχι αρκετά υψηλά για να θεωρηθεί διαβήτης τύπου 2, ο γιατρός της συνταγογράφησε το Ozempic off-label.

«Έχω ανεύρυσμα αορτής, οπότε λόγω της καρδιακής μου πάθησης και επειδή είμαι προδιαβητικός, ο γιατρός μου ήθελε να χάσω λίγο βάρος», είπε η Σούζαν. Η Σούζαν γνώριζε ήδη το Ozempic επειδή ο 54χρονος σύζυγός της, Μάικλ, άρχισε να το παίρνει περίπου έξι μήνες νωρίτερα για να θεραπεύσει τον διαβήτη τύπου 2 και να μειώσει το A1C. Μέσα σε τέσσερις μήνες από τη λήψη του φαρμάκου, το A1C του μειώθηκε και έχασε 15 κιλά.

«Βλέποντας την επιτυχία του Μάικλ με επηρέασε και ήθελα να το δοκιμάσω», είπε η Σούζαν. Με τα χρόνια, δοκίμασε πολλά προγράμματα απώλειας βάρους, συμπεριλαμβανομένων των Weight Watchers και Jenny Craig, που της έφεραν κάποια βραχυπρόθεσμη επιτυχία. Το 2008, πριν από τον γάμο της με τον Μάικλ, πήρε επίσης τη συνταγογραφούμενη φαιντερμίνη και ως αποτέλεσμα έχασε 40 κιλά. Ωστόσο, με τα χρόνια, δυσκολευόταν να κρατήσει το βάρος της, ανεξάρτητα από τη μέθοδο που χρησιμοποιούσε. Είπε ότι ο Ozempic λειτούργησε καλύτερα για τη διαχείριση του βάρους. Αφού πήρε το φάρμακο για έξι εβδομάδες, έχασε 14 κιλά.

Πώς η Ozempic άλλαξε τη σχέση τους με το φαγητό

«Το Ozempic με έκανε να νιώθω χορτάτη και έκανε την επιθυμία μου για το φαγητό να μην υπάρχει πραγματικά». «Τι έχουμε για δείπνο;» μου έλεγε ο σύζυγος και απαντούσα: «Δεν με νοιάζει και πολύ» «Θα είχα μερικά δημητριακά και μερικές μπουκιές φαγητό και θα ήμουν εντάξει. Το φαγητό δεν με ενδιέφερε», σημείωσε.

Η δραστική χημική ένωση σεμαγλουτίδη που υπάρχει στο Ozempic μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους κάνοντας ένα άτομο να αισθάνεται χορτάτο, εμποδίζοντάς το να αδειάζει το στομάχι του περισσότερο από το συνηθισμένο και μειώνοντας το σάκχαρο στο αίμα, δήλωσε ο Dr.. Rekha B. Kumar, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Cornell. και Chief Medical Officer στο Found.

Ο λόγος που ο Μάικλ δοκίμασε το Ozempic ήταν αποκλειστικά για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 και τη μείωση του σακχάρου στο αίμα του αντί να χάσει βάρος. Μάλιστα, είπε για τα 15 χρόνια που ζει με διαβήτη, δεν προσπάθησε ποτέ να χάσει βάρος.

Ozempic

«Δεν είμαι κάποιος που ακολουθεί δίαιτα, επομένως δεν ήμουν ο καλύτερος ασθενής και δεν πρόσεχα την πρόσληψη υδατανθράκων και ζάχαρης», είπε στο Healthline.. «Ποτέ δεν είχα επιθυμία ή ώθηση να χάσω βάρος. Πρέπει να μπω περισσότερο σε αυτή τη νοοτροπία γιατί ξέρω ότι πρέπει να χάσω περισσότερα κιλά». Κατά τη λήψη του Ozempic, αισθάνεται χορτάτος πιο γρήγορα. Αυτό τον κάνει να τρώει το μισό από αυτό που έτρωγε πριν πάρει το φάρμακο. «Τρώω μισό σάντουιτς και λέω “Ω, είμαι χορτάτος”. Γι’ αυτό έχασα βάρος», είπε. «Μπορώ να αφήσω αυτό το άλλο μισό σάντουιτς και προσπαθώ να σταματήσω να τρώω όταν συνειδητοποιήσω ότι έχω χορτάσει», είπε ο Μάικλ.

Η Σούζαν έμαθε επίσης να τρώει μικρότερες μερίδες λόγω του Ozempic και είπε ότι επηρέασε και την επιθυμία της να πίνει αλκοόλ.

«Δεν ήμουν πότης αλλά έπινα κοινωνικά πριν, αλλά τώρα αν πιω ένα δεύτερο ποτήρι κρασί ή ποτό, με κάνει να νιώθω άρρωστος, οπότε το έκοψα», είπε. Δεδομένου ότι οι Dixons λαμβάνουν και οι δύο το Ozempic, είπαν ότι τους βοηθά να διαχειριστούν το βάρος τους μαζί.

«Το να μην θέλει ο Μάικλ να φάει με κάνει να μην θέλω ούτε εγώ να φάω. Προσπαθούμε πολύ να μην τσιμπολογάμε ανάμεσα στα γεύματα, είπε η Σούζαν.

Πώς η έλλειψη Ozempic έχει επηρεάσει το ζευγάρι με διαφορετικούς τρόπους

Το 2022, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ανέφερε ελλείψεις στο Ozempic. Αυτό δημιούργησε διαμάχη λόγω ορισμένων ανθρώπων που παίρνουν το φάρμακο εκτός ετικέτας για να χάσουν βάρος. Η έλλειψη επηρέασε τους Dixons με διαφορετικούς τρόπους. Συγκεκριμένα, τους τελευταίους τρεις μήνες, η ασφάλειά του σταμάτησε να επιτρέπει προμήθεια 90 ημερών, πράγμα που σημαίνει ότι δεν λαμβάνει πλέον την έκπτωση (η οποία πλήρωνε για προμήθεια δύο μηνών και λάμβανε δωρεάν προμήθεια ενός μήνα.) Τώρα μπορεί μόνο να καλύψει ένα μήνα τη φορά. «Ο Μάικλ δεν είχε πρόβλημα γιατί η δόση του είναι χαμηλότερη από τη δική μου. Την εποχή της έλλειψης, η δόση μου ήταν 1 mg και δεν μπορούσα να βρω πουθενά αυτό το 1 mg», είπε η Σούζαν. Λόγω της έλλειψης, δεν μπόρεσε να γεμίσει το Ozempic για δυόμισι μήνες και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ανέκτησε 10 έως 12 κιλά.

Αυτό είναι σύνηθες και αναμενόμενο, είπε ο Δρ. Sethu Reddy, πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Κλινικής Ενδοκρινολογίας. Εάν οι άνθρωποι χάσουν την πρόσβαση στο Ozempic όπως η Σούζαν ή αλλάξει η ασφαλιστική τους κάλυψη και δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά, αυτό θα μπορούσε να ανακόψει την πρόοδο της υγείας τους.

Η χρήση του Ozempic έχει επηρεάσει θετικά την υγεία τους

Το Ozempic κατάφερε να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα της γυναίκας. Ωστόσο, εάν το σάκχαρό της συνεχίσει να μειώνεται σε σημείο που να μην είναι πλέον προδιαβητική, ο γιατρός της είπε ότι πιθανότατα θα συνταγογραφούσε το Wegovy για να συνεχίσει την απώλεια βάρους.

«Θα ήμουν ευτυχής να μην χρειάζεται πλέον να παίρνω το Ozempic για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και θα έπαιρνα το Wegovy για να προσπαθήσω να χάσω περισσότερο βάρος», είπε η Σούζαν.

Ο Michael σχεδιάζει να παραμείνει με το Ozempic όσο ο γιατρός του το συνταγογραφήσει για τη διαχείριση του διαβήτη. «Παίρνω επίσης μετφορμίνη για τον διαβήτη μου, οπότε θα συνεχίσω να παίρνω αυτό και το Ozempic αφού και τα δύο φαίνεται να λειτουργούν», είπε.