Τους τελευταίους μήνες, συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως το Ozempic και το Wegovy (εμπορικά ονόματα για διαφορετικές εκδόσεις της σεμαγλουτίδης), έχουν γίνει καυτά θέματα λόγω των υποτιθέμενων πλεονεκτημάτων τους για την απώλεια βάρους. Διάφορες σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Τζούλια Φοξ, έχουν κατηγορηθεί πως ξεκίνησαν φαρμακευτική αγωγή με Ozempic, προκειμένου να αδυνατίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο και γρηγορότερα μπορούν.

Ενώ το Wegovy είναι επί του παρόντος το μόνο σεμαγλουτίδιο που έχει εγκριθεί από τον FDA για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, πολλοί άνθρωποι έχουν αρχίσει να λαμβάνουν το Ozempic (που συνήθως συνταγογραφείται για να βοηθήσει στη θεραπεία ατόμων με διαβήτη τύπου 2) εκτός επισήμανσης για τον ίδιο σκοπό.

Λόγω της τεράστιας ζήτησης των συγκεκριμένων προϊόντων για «διαιτολογικούς» σκοπούς, το περασμένο φθινόπωρο, η Novo Nordisk, η εταιρεία πίσω από το Ozempic, το Wegovy και το Rybelsus άρχισε να αναφέρει ελλείψεις των φαρμάκων. Τώρα, αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα, άνθρωποι που τα χρειάζονται για να ζήσουν, να μην μπορούν να τα βρουν.

Η έλλειψη, καθώς και το υψηλό κόστος αυτών των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, οδήγησε πολλούς ανθρώπους να αναζητήσουν εναλλακτικές εκδόσεις στο διαδίκτυο από σύνθετα φαρμακεία και διεθνείς ηλεκτρονικούς πωλητές.

Η λήψη αυτών των φαρμάκων από σύνθετα φαρμακεία ή διαδίκτυο κρύβει κινδύνους

Ozempic για απώλεια βάρους

Ωστόσο, η απόκτηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους, και καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται σε εναλλακτικές μεθόδους απόκτησης της σεμαγλουτίδης, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης εκφράζουν ανησυχίες.

«Τα σύνθετα φαρμακεία είναι φαρμακεία που μπορούν να πάρουν συστατικά ορισμένων φαρμάκων και να τα προσαρμόσουν σε συγκεκριμένες ανάγκες», λέει ο Mir Ali, MD, χειρουργός και ιατρικός διευθυντής σε κλινική της Καλιφόρνια. «Το φαρμακείο συνήθως παίρνει συστατικά εγκεκριμένα από τον FDA και δημιουργεί ένα νέο φάρμακο που μπορεί να μην είναι συμβατό με τον FDA».

Μπορεί να ακούγεται σαν κακή ιδέα στο 100% των περιπτώσεων, αλλά όχι απαραίτητα. «Τα νοσοκομεία χρησιμοποιούν αυτό το είδος σύνθεσης για να δημιουργήσουν συγκεκριμένα φάρμακα για τις ανάγκες των ασθενών», λέει ο Ali.

Για παράδειγμα, ένας ασθενής ίσως δεν μπορεί να πάρει ένα φάρμακο με ορισμένες χρωστικές ουσίες λόγω αλλεργιών ή μπορεί να χρειάζεται μια προσαρμοσμένη, χαμηλότερη δόση φαρμάκου για να μειώσει τις παρενέργειες, λέει η νοσηλεύτρια Darragh Herlihy. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η συνεργασία με έναν αξιόπιστο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης και ένα αξιόπιστο σύνθετο φαρμακείο μπορεί να είναι επωφελής – και ακόμη και απαραίτητη.

Αν, όμως, κάτι πάει στραβά;

«Ασθενείς μου έχουν διηγηθεί ιστορίες ότι τους εξαπάτησαν διαδικτυακές εταιρείες που υποσχέθηκαν να παρέχουν τα φάρμακα και κράτησαν μια μεγάλη προκαταβολή, ενώ δεν ήταν σε θέση να το κάνουν», λέει η Sue Decotiis, γιατρός με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Αργότερα, έδωσαν στους ασθενείς άλλα, εύκολα προμηθευόμενα φάρμακα, που δεν ήταν αυτά που χρειαζόταν ή που περίμενε ο ασθενής».

Πρέπει να υπάρχει ένα επίπεδο εμπιστοσύνης που εμπλέκεται με το να ακολουθήσετε μια μη παραδοσιακή οδό για να προμηθευτείτε φαρμακευτικά προϊόντα, ακόμη και από σύνθετα φαρμακεία που φαίνονται αξιόπιστα.

Ozempic

«Ορισμένα φαρμακεία μπορεί να μη χρησιμοποιούν τα κατάλληλα συστατικά, να αναμειγνύουν άλλα συστατικά ή να αραιώνουν το φάρμακο», λέει ο Mir Ali. «Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε απρόβλεπτες αντιδράσεις, άγνωστες παρενέργειες ή μειωμένη αποτελεσματικότητα. Ως εκ τούτου, υπάρχει κάποιος κίνδυνος στο να πηγαίνετε σε ένα φαρμακείο σύνθεσης για μια φθηνότερη έκδοση της σεμαγλουτίδης».

Σύμφωνα με το healtline.com, σε κάποιες περιπτώσεις δεν αποτελεί εγγύηση ότι ο ασθενής παίρνει πράγματι καθόλου σεμαγλουτίδη. «Δε νομίζω ότι μπορούν να είναι σίγουροι ότι πρόκειται για σεμαγλουτίδη – σίγουρα όχι για την έκδοση που έχει εγκριθεί με βάση την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια», λέει ο Jamie Kane, MD, διευθυντής του Northwell Health Center for Weight Management και επικεφαλής του τμήματος ιατρικής της παχυσαρκίας.

«Υπάρχει ένας ατελείωτος κατάλογος με πράγματα που μπορεί να πάνε στραβά», λέει ο Herlihy. «Τίθεται το ζήτημα του ποιοτικού ελέγχου, της ασφάλειας, της μόλυνσης και της κακής χρήσης. Κανείς δεν παρακολουθεί τον ασθενή. Είναι κατάλληλο για τον ασθενή; Ανησυχούν για τις παρενέργειες; Υπάρχουν αντιφάσεις;».