Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι ο καφές μπορεί να είναι ο καλύτερος φίλος μας το πρωί που ξυπνάμε, ωστόσο τα δόντια μας είχαν διαφορετική άποψη!

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα ερευνητών από τη Βραζιλία, η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να δρα προστατευτικά έναντι της φθοράς των δοντιών από τη συσσώρευση πλάκας.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι κάποιοι συγκεκριμένοι τύποι κόκκων καφέ διαθέτουν αντιβακτηριακές ιδιότητες, που μπορούν να καταπολεμήσουν τα βακτήρια που συγκεντρώνονται στη στοματική κοιλότητα και οδηγούν στην εμφάνιση τερηδόνας.

Η ερευνητική ομάδα από το ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο εξέτασαν δόντια μωρών που είχαν πέσει με ένα εκχύλισμα canephora, ένα είδος καφέ από το οποίο παράγεται το 30% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ.

Βρήκαν ότι ο καφές μπορούσε να διασπάσει τα βακτηριακά βιοφίλμ, τα οποία προκαλούν οδοντική πλάκα.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, οι ερευνητές εκτιμούν, ότι οι πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικά) που περιέχονται στον καφέ, πιθανώς ευθύνονται για την επίδραση αυτή, ωστόσο τονίζουν πως απαιτείται να γίνουν περαιτέρω έρευνες για να καθοριστεί αν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των δύο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Letters in Applied Microbiology.