Σε ένα φλέγον ερώτημα απαντά ένας καθηγητής ανοσολογίας του Imperial College London, λέγοντας πως ο δείκτης επαναμόλυνσης από τον κορονοϊό είναι «αρκετά πιο υψηλός» απ’ όσο υποδεικνύουν τα δεδομένα. Ακόμα χειρότερα, ο ακαδημαϊκός Danny Altmann λέει πως χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς 1 στα 10 κρούσματα μπορεί να ξανακολλήσουν Covid-19.

Η εκτίμησή του προήλθε ως απάντηση στην είδηση ότι ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα περάσει άλλες δύο βδομάδες σε καραντίνα, καθώς ήρθε σε επαφή με άνθρωπο που διαγνώστηκε αργότερα θετικός στην Covid-19.

Ο Τζόνσον δήλωσε μάλιστα πως «ξεχειλίζω από αντισώματα», μετά τη δική του μάχη με τη νόσο που τον έφερε στην εντατική, κατά το πρώτο κύμα κορονοϊού που έπληξε τη Βρετανία.

Ο καθηγητής Altmann ισχυρίζεται ωστόσο πως παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος επαναμόλυνσης είναι «μικρός», μπορεί να συμβεί ακόμα και στο 10% των ανθρώπων που πέρασαν τη νόσο. Κι έτσι όλοι πρέπει να συνεχίζουν να παίρνουν πολύ σοβαρά την πανδημία.

Για την ώρα, μόλις μια χούφτα άνθρωποι αναφέρεται παγκοσμίως πως έχουν κολλήσει κορονοϊό για δεύτερη φορά και οι συνθήκες μάλιστα δεν είναι πάντα σαφείς. Οι περισσότεροι επιστήμονες που ερευνούν το θέμα της επαναμόλυνσης φαίνεται να συμφωνούν πως είναι μάλλον απίθανο να χτυπηθείς δύο φορές με κορονοϊό μέσα σε έναν χρόνο.

Ο ειδικός από το Imperial College λέει όμως πως υπάρχουν «25 εντελώς επιβεβαιωμένες περιπτώσεις» με ανθρώπους που κόλλησαν δύο φορές Covid-19, πολλοί ερευνητές θεωρούν ωστόσο πως είναι πιο κοινή η επαναμόλυνση.

Ο ακαδημαϊκός ισχυρίζεται ακόμα πως αν θα νοσήσεις πιο βαριά ή ελαφριά τη δεύτερη φορά, αυτό παραμένει αντικείμενο διαμάχης στους κόλπους της επιστήμης.

«Διαβάζω συχνά ότι οι άνθρωποι λένε πως δεν μπορείς να ξανακολλήσεις ή πως ο κίνδυνος της επαναμόλυνσης είναι πρακτικά μηδέν», είπε ο καθηγητής στο ραδιόφωνο του BBC (Radio 4).

«Αυτό δεν είναι ακριβώς αληθές καθώς, από τα 50 εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως, έχουμε περισσότερες από 25 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις επαναμόλυνσης, κάτι που μπορείς να πεις ότι είναι αμελητέο, αλλά γίνεται γιατί ακαδημαϊκά έχουμε θέσει πολύ ψηλά τον πήχη για τον ορισμό της επαναμόλυνσης».

Μέσα σε όλα, υπάρχουν και μελέτες που δείχνουν ότι κάποιοι ασθενείς είχαν διαγνωστεί θετικοί στην Covid-19, κατόπιν αρνητικοί και μετά και πάλι θετικοί, σε άλλο στέλεχος ωστόσο του ιού.

Τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι κοινές, υπάρχουν ωστόσο και δείχνουν πως η εκ νέου μόλυνση, όπως κι αν οριστεί, είναι δυνατή…