Παρά το γεγονός ότι τα ακριβή αίτια της ασθένειας που σχετίζεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο και σαρώνει τις ΗΠΑ, προκαλώντας βλάβη στους πνεύμονες σε 1.300 ανθρώπους, παραμένουν για την ώρα άγνωστα, μια νέα μελέτη έρχεται να ρίξει φως σε μία πτυχή του ζητήματος.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων, μέχρι στιγμής έχουν πληγεί 1.299 άνθρωποι σε 49 πολιτείες και άλλοι 26 έχασαν τη ζωή τους.

Μέχρι τώρα, ο δημοφιλέστερος ένοχος ήταν κάποια συστατικά που χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα στα υγρά, όπως η Βιταμίνη Ε Οξική.

Μια νέα μελέτη όμως μάς λέει πως αυτό που παθαίνουν οι πνεύμονες δεν είναι συμπτώματα σαν της πνευμονίας, όπως υπέθεταν ως τώρα οι γιατροί, αλλά κάτι σαν χημικά εγκαύματα.

Η μελέτη της αμερικανικής Mayo Clinic, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «New England Journal of Medicine», εξέτασε βιοψίες πνευμόνων από 17 ασθενείς που υπέφεραν από τη μυστηριώδη πάθηση του ατμίσματος και 2 εκ των οποίων πέθαναν τελικά.

Σε όλους εντοπίστηκαν σημάδια χημικού εγκαύματος, παρόμοια με αυτά που υφίστανται οι άνθρωποι που έχουν εκτεθεί σε χημικά αέρια ή έχουν έρθει σε επαφή με τοξικά υγρά. Παρά το γεγονός ότι δεν μας λένε ποιο χημικό προκάλεσε τη βλάβη των ιστών, οι ερευνητές υπαινίσσονται ότι αυτά τα τραύματα προκαλούνται πιθανότατα από την τοξικότητα της ίδιας της εισπνοής επιβλαβών χημικών αναθυμιάσεων.

«Φαίνεται πως είναι κάποιου είδους χημικό τραύμα, παραπλήσιο με αυτό που θα πάθει κάποιος αν εκτεθεί σε τοξικούς χημικούς καπνούς, δηλητηριώδη αέρια και τοξικούς παράγοντες», λέει χαρακτηριστικά ο δρ Brandon Larsen.