Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα του Νοσοκομείου Σάμου, αφού από τη μία, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες δεν πρόκειται για τα επόμενα δύο χρόνια να στελεχωθεί με επιπλέον προσωπικό το ΕΚΑΒ, ενώ στο θέμα του καινούργιου αξονικού τομογράφου, θα υπάρξει καθυστέρηση στην προμήθεια, μετά την ένσταση που υποβλήθηκε από άλλη εταιρία που τέθηκε εκτός διαγωνισμού.

Την ίδια ώρα, μ’ έναν και μοναδικό χειρουργό λειτουργεί η κλινική, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα έκτακτα ή προγραμματισμένα χειρουργεία. Στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου βάσει του οργανογράμματος, προβλέπονται πέντε θέσεις ειδικευόμενων γιατρών χειρουργών υπάρχει όμως μόνο ένας, ενώ ο δεύτερος βρίσκεται με απόσπαση σε άλλο νοσοκομείο.

Όσον αφορά τους ειδικευόμενους, προβλέπονται 7 θέσεις συνολικά στη χειρουργική κλινική από τις οποίες έχουν καλυφθεί οι τρεις. Σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα, δεν έχει κατατεθεί για το νοσοκομείο της Σάμου καμιά αίτηση για το μέλλον, κάτι που σημαίνει ότι το νοσοκομείο δεν θα έχει ούτε ειδικευόμενους το επόμενο διάστημα, ενώ επικουρικοί δεν έχουν ζητηθεί και όσοι έρχονται δηλώνουν νωρίτερα ότι επιθυμούν να φύγουν.

Όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί στους πολίτες της Σάμου φόβο και ανασφάλεια για το τι θα συμβεί σε περίπτωση ενός τροχαίου ή άλλου επείγοντος περιστατικού, όταν ο μοναδικός χειρουργός δεν θα βρίσκεται στη θέση του, γιατί πολύ απλά, ένας άνθρωπος είναι αδύνατον να εφημερεύει 365 ημέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο.

Το Νοσοκομείο Σάμου εξυπηρετεί και άλλα νησιά όπως την Πάτμο και το Αγαθονήσι.