Η ενθάρρυνση των ανθρώπων να χρησιμοποιούν προφυλακτικό κατά την πρώτη τους επαφή έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για τη σεξουαλική υγεία, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση.

Τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι η συνειδητή επιλογή να χρησιμοποιήσουμε προφύλαξη στην πρώτη μας σεξουαλική επαφή, συνδέεται άμεσα με τη μελλοντική υπευθυνότητά μας απέναντι στο σεξ.

Η έκθεση βασίστηκε σε μια αρκετά περιεκτική βιβλιογραφική ανασκόπηση καθώς και σε στοιχεία από την Παγκόσμια έρευνα εταιρείας προφυλακτικών για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, αντιπροσωπεύοντας τις απόψεις περισσότερων από 29 χιλιάδων ανθρώπων από 37 χώρες.

Η έκθεση έδειξε ότι τα άτομα που είχαν κάνει χρήση προφυλακτικού κατά την πρώτη τους σεξουαλική επαφή, έχουν 26% περισσότερες πιθανότητες να μην εμφανίσουν κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και 36% περισσότερες πιθανότητες να αισθάνονται σίγουροι για την πρόληψη μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Η έκθεση, επίσης αναφέρει ότι τα άτομα αυτά έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες να λένε σήμερα ότι είναι ικανοποιημένα με τη συνολική σεξουαλική τους ζωή.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η χρήση προφυλακτικού κατά τη συνουσία δεν αποτελεί καθολική πρακτική, αλλά η χρήση του αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Γύρω στο 70% των ερωτηθέντων κάτω των 20 ετών απάντησαν ότι χρησιμοποίησαν προφυλακτικό κατά την πρώτη τους σεξουαλική επαφή. Αυτός ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος σε σύγκριση με τους πιο μεγάλους σε ηλικία ερωτηθέντες, με μόνο το 40% αυτών που είναι τώρα 50 ετών να χρησιμοποίησαν προφυλακτικό όταν πρωτοξεκίνησαν να έχουν σεξουαλικές επαφές, και λιγότερο από το 25% των 64χρονων να παίρνουν προφύλαξη.

Μια σειρά στοιχείων έδειξαν ότι κάποιοι παράγοντες επηρεάζουν το εάν οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν προφυλακτικά στην αρχή της σεξουαλικής τους ζωής. Οι παράγοντες αυτοί είναι: ο προγραμματισμός της πρώτης σεξουαλικής επαφής, το επίπεδο του εισοδήματος τους για την περίοδο εκείνη και η σεξουαλική τους διαπαιδαγώγηση.

Η έκθεση έδειξε ότι αυτοί που δεν είχαν προγραμματίσει την πρώτη τους σεξουαλική επαφή ήταν 29% λιγότερο πιθανό να έχουν χρησιμοποιήσει προφυλακτικό. Αυτοί των οποίων το εισόδημα ήταν πολύ χαμηλότερο από το μέσο όρο (λιγότερο από το ένα τρίτο του μέσου εισοδήματος) είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό.

Αυτοί οι οποίοι δεν είχαν λάβει καμία σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ήταν 47% λιγότερο πιθανό να προστατέψουν τους εαυτούς τους από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή από κάποια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη κατά την πρώτη τους επαφή.

Η έκθεση σκιαγράφησε το προφίλ των ανθρώπων πουχρησιμοποίησαν προφυλακτικό κατά την πρώτη τους σεξουαλική επαφή. Αυτοί είναι:

– Άνδρες
– Μέσο εισόδημα
– Σε σταθερή σχέση
– Είχαν προγραμματίσει την πρώτη τους σεξουαλική επαφή
– Έλαβαν σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Σε μια επισκόπηση της έκθεσης από την Freya Sonenstein, Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Κέντρου Εφηβικής Υγείας της σχολής Δημόσιας Υγείας του John Hopkins Bloomberg, είπε: «Τα αποτελέσματα της έρευνας θα αποδειχθούν χρήσιμα για την ενημέρωση σχετικά με τη σεξουαλική υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο».

«Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η μεγαλύτερη επικέντρωση στις προσπάθειες επιμόρφωσης και μάρκετινγκ προς τους νέους ανθρώπους, τους ωθεί στην πιο συνεπή χρήση προφυλακτικού ξεκινώντας το σεξ, δεδομένου ότι προστατεύουν τον εαυτό τους από τις αρνητικές συνέπειες του».

«Αυτές οι προσπάθειες είναι πιο πιθανό να έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα εφόσον αυτοί οι ενήλικες συνεχίζουν να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους συντρόφους τους όσο μεγαλώνουν».

Ο Charles Shepherd δήλωσε εκ μέρους της εταιρείας προφυλακτικών: «Τα αποτελέσματα της έκθεσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προωθήσουν τη σεξουαλική υγεία και ευημερία στο μέλλον και μπορούν να έχουν θετικές επιπτώσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας, εφόσον δοθεί έμφαση στη σημαντικότητα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και στο ρόλο που αυτή παίζει στο να βοηθάει τους ανθρώπους να κάνουν πιο συνειδητές επιλογές».

«Τονίζοντας τη σημασία της χρήσης προφυλακτικού κατά την πρώτη σεξουαλική επαφή και παραθέτοντας το προφίλ των ανθρώπων που είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν προφυλακτικό σε αυτό το στάδιο της σεξουαλικής τους εμπειρίας, η έκθεση παρέχει με αυτό τον τρόπο πολύτιμες πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον σχεδιασμό των ειδικών στρατηγικών σεξουαλικής υγείας».

Πηγή: iatronet.gr