Διπλάσιος ο κίνδυνος κατάθλιψης των κοριτσιών από τη χρήση των social media

Τι δείχνει η μελέτη σε σχεδόν 11.000 εφήβους ηλικίας 14 ετών


ΥΓΕΙΑ
11:06
04/01/2019
Διπλάσιος ο κίνδυνος κατάθλιψης των κοριτσιών από τη χρήση των social media
1
loading

Τα κορίτσια στην εφηβεία έχουν διπλάσια πιθανότητα σε σχέση με τα συνομήλικα αγόρια να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης εξαιτίας της χρήσης του Facebook και των άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές αποδίδουν τη διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα στο ότι τα κορίτσια πέφτουν πιο εύκολα θύματα online σεξουαλικής παρενόχλησης, διαταραχών ύπνου, χαμηλής αυτοεκτίμησης και αρνητικής εικόνας για το σώμα και την εξωτερική εμφάνισή τους.

Η μελέτη σε σχεδόν 11.000 εφήβους ηλικίας 14 ετών, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ιβόν Κέλι του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Υγείας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «EClinical Medicine», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και τη βρετανική «Γκάρντιαν».

Η έρευνα βρήκε ότι τη μεγαλύτερη χρήση (και κατάχρηση) μέσων κοινωνικής δικτύωσης κάνουν τα κορίτσια, με τα δύο πέμπτα να αφιερώνουν πάνω από τρεις ώρες online χρόνο καθημερινά, έναντι μόνο ενός πέμπτου των 14χρονων αγοριών που κάνουν κάτι ανάλογο. Ενώ ένα στα δέκα αγόρια (10%) δεν χρησιμοποιεί καθόλου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μόνο το 4% των κοριτσιών απέχουν τελείως.

Όσο αυξάνει η χρήση του Facebook και των άλλων social media, τόσο αυξάνει και ο κίνδυνος κατάθλιψης. Όμως ακόμη και η μικρότερη χρήση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις. Το 12% των «ελαφριών» χρηστών και το 38% των «βαριών» (πάνω από πέντε ώρες τη μέρα) έχουν σημάδια σοβαρής κατάθλιψης.

Ενώ μόνο το 5,4% των κοριτσιών και το 2,7% των αγοριών ανέφεραν κάποια εμπειρία online σεξουαλικής παρενόχλησης, μεταξύ των εφήβων με κατάθλιψη τέτοια εμπειρία ανέφερε το 36% των κοριτσιών, ποσοστό διπλάσιο των αγοριών (18%). Μεταξύ όσων εφήβων δήλωσαν θύμα κυβερνοεκφοβισμού που τους δημιούργησε άγχος, το 33% των κοριτσιών είχε κατάθλιψη, έναντι μόνο 8% των αγοριών.

Ενώ το 5,4% των κοριτσιών και το 2,7% των αγοριών χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν προβλήματα με τον ύπνο τους και ότι κοιμούνται λιγότερες από επτά ώρες, μεταξύ των εφήβων με κατάθλιψη τα αντίστοιχα ποσοστά ήσαν 48% για τα κορίτσια και 20% για τα αγόρια. Μια αιτία για τη διαταραχή του ύπνου είναι ότι οι έφηβοι ξενυχτάνε για να χρησιμοποιούν τα social media ή ξυπνάνε από τα μηνύματα που δέχονται μέσα στη νύχτα στο κινητό τηλέφωνό τους που συνήθως έχουν δίπλα στο κρεβάτι τους.

Τόσο το άγχος όσο και οι διαταραχές ύπνου αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να δημιουργήσει σκέψεις αυτοκτονίας.

«Οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμη να πουν με βεβαιότητα ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βλάπτει την ψυχική υγεία, όμως τα στοιχεία αρχίζουν να δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής Σερ Σάιμον Γουέσελι, πρώην πρόεδρος του Βασιλικού Κολεγίου Ψυχιάτρων.

«Είναι πράγματι πιθανό ότι η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οδηγεί σε μικρότερη αυτοπεποίθηση και σε χειρότερη ψυχική υγεία», ανέφερε ο καθηγητής Στέφεν Σκοτ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του Βασιλικού Κολλεγίου (King's) του Λονδίνου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Τώρα πια είναι πολύ αργά

    Τα παιδιά καταστράφηκαν από τις τεχνολογίες αυτές και με τον τρόπο που χρησιμοποιούνται.Και θα καταστραφούν κι'αλλα παιδια, που οταν μεγαλωσουν, θα συνεισφέρουν στον τζιρο των φαρμακοβιομηχανιων.Και οσο καταστρέφονται αυτά τα παιδιά, οι δουλειές και οι "ελεύθερες" μπίζνες, θα πηγαινουν προς το καλύτερο. Ολοι οι άνθρωποι παραδέχονται ότι πριν τα social media, η ζωή ήταν ωραιότερη.Επειδή κάποιοι επιχειρηματίες σας έπεισαν μέσω του marketing ότι χρειάζεστε όλα αυτά τα άχρηστα πραματα που σας πασάρουν στο όνομα του ελέυθερου εμπορίου, μάθετε, και έχετε μάθει μερικοι, ότι όσο το εμπόριο θα είναι ελεύθερο, ο ανθρωπος θα ειναι σκλαβος.Οταν περιορίσεις το εμποριο και τον επιχειρηματια να μη δρα και εμπορεύεται,διαφημίζει και πουλάει ανεξέλεγκτα, τότε θα ειναι ελεύθερος ο άνθρωπος. Ελεύθερες Αγορές σήμερα, σημαίνει σκλαβωμένους και εγκλωβισμενους ανθρωπους μέσω της τεχνολογικής υπεροχής των μονοπωλίων. Αυτό ο Μαρξ και ο Ενγκελς, δεν θα μπορουσαν να το συλλάβουν ουτε στα πιο τρελά όνειρά τους.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει