Το σπέρμα επηρεάζει τον εγκέφαλο των γυναικών

Πρωτεΐνη που περιέχεται σε αυτό τον ωθεί να διεγείρει την παραγωγή ορμονών


ΥΓΕΙΑ
12:35
25/08/2012
Το σπέρμα επηρεάζει τον εγκέφαλο των γυναικών
7
loading

Καθοριστικό ρόλο στην ωορρηξία και πιθανώς στη γονιμότητα των γυναικών, επηρεάζοντας απ' ευθείας τον εγκέφαλό τους, παίζει το σπέρμα, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε ότι μία πρωτεΐνη του σπερματικού υγρού δρα ως ορμονικό μήνυμα για τον γυναικείο εγκέφαλο, ωθώντας τον να διεγείρει την παραγωγή των ορμονών που δίνουν εντολή στις ωοθήκες να απελευθερώσουν ένα ωάριο.

Η πρωτεΐνη αυτή υπάρχει στο σπέρμα πλήθους θηλαστικών, από τα λάμα μέχρι τα κουνέλια και τους ανθρώπους, γεγονός που υποδηλώνει ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή όλων των θηλαστικών.

Το σπερματικό υγρό περιέχει εκκρίσεις από διάφορες δομές του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος (κυρίως από τον προστάτη και τις σπερματοδόχες κύστεις) και ουσιαστικά είναι το υγρό μέσα στο οποίο κολυμπούν τα σπερματοζωάρια.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ. Γκρεγκ Άνταμς, καθηγητής Κτηνιατρικών Βιοϊατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σασκατσεβάν στον Καναδά, «Από τα αποτελέσματα της έρευνάς μας ξέρουμε πλέον ότι τα δευτερεύοντα αναπαραγωγικά όργανα των αρρένων θηλαστικών παράγουν μεγάλες ποσότητες μιας πρωτεΐνης, η οποία ασκεί ευθεία επίδραση στα θήλεα».

Η πρωτεΐνη αυτή, που ονομάστηκε παράγων πρόκλησης ωορρηξίας (ovulation-inducing factor - OIF), δρα μέσω του υποθαλάμου του γυναικείου εγκεφάλου.

Ο υποθάλαμος είναι μία δομή του εγκεφάλου, που ενώνει το κεντρικό νευρικό σύστημα με το ενδοκρινικό (ή ορμονικό) σύστημα, μέσω μιας άλλης δομής του εγκεφάλου που λέγεται υπόφυση.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι το ίδιο μόριο ρυθμίζει την ανάπτυξη, διατήρηση και επιβίωση των νευρικών κυττάρων.

Η όλη έρευνα, που δημοσιεύεται στο τρέχων τεύχος της επιθεώρησης «PNAS», πραγματοποιήθηκε σε λάμα και βοοειδή.

Η επιλογή των ζώων δεν ήταν τυχαία. Τα λάμα ανήκουν στα θηλαστικά που έχουν «προκλητή ωορρηξία», δηλαδή αυτή επιτυγχάνεται μόνο όταν συμβεί εκσπερμάτωση. Τα βοοειδή, αντιθέτως, όπως και οι άνθρωποι, έχουν «αυτόματη ωορρηξία», δηλαδή η απελευθέρωση του ωαρίου καθορίζεται από την συστηματική ορμονική παραγωγή.

Χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πρωτεΐνη OIF υπήρχε στο σπέρμα και των δύο ζωικών ειδών. Η διαφορά ήταν πως η έγχυση της πρωτεΐνης στα λάμα προκαλούσε αμέσως ωορρηξία, ενώ στα βοοειδή όχι.

Στα βοοειδή, όμως, η γονιμότητα επηρεαζόταν με άλλους τρόπους, δηλαδή η πρωτεΐνη επηρέαζε τον χρόνο ωρίμανσης των ωοθυλακίων (είναι οι «σάκοι» των ωοθηκών μέσα στους οποίους βρίσκονται τα ωάρια, μέχρι να έρθει η ώρα να απελευθερωθούν) και ευνοούσε την ανάπτυξη μιας παροδικής ενδοκρινικής δομής η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της εγκυμοσύνης.

Οι ερευνητές συνεχίζουν τις έρευνές τους για να διαπιστώσουν πως ακριβώς επηρεάζει η πρωτεΐνη OΙF την γονιμότητα των ανθρώπων. Μπορεί, για παράδειγμα, οι άντρες με υψηλά επίπεδα της πρωτεΐνης αυτής να είναι πιο γόνιμοι ή να υπάρχουν γυναίκες πιο δεκτικές στις επιδράσεις της απ’ ό,τι άλλες ή ακόμα και το συχνό σεξ να αποτελεί προαπαιτούμενο γονιμότητας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar ekata1965

  πλάκα έχουν αυτοί οι επιστήμονες.Τοσος χρόνος και χρήμα για να μας πουν ότι το συχνό σεξ προάγει τη γονιμότητα!!!λες και δε το ξέραμε, τον δόκτορα Ανταμς περιμέναμε.

 2. avatar Δον κιχωτα

  Αντρας εκανε την ερευνα. Τυχαιο;;;

 3. avatar Ghost Rider

  Ε λοιπον όποια γυναικα μου ξαναπει ττποτα για το σπερμα θα την βάλω να διαβασει newsbeast. Αυτοι εδω μέσα ειναι υπέρ του σπέρματος!

 4. avatar na feugoume siga siga

  Έλα... κύριε επιστήμονα πες το καθαρά...
  γιατί κάποιες δεσποινίδες κάνουν ότι δεν το κατάλαβαν...
  Η κατάπωση κάνει καλό !!!!!!!

 5. avatar Bart

  ξέρω τρόπο να φτάνει το μήνυμα πιο γρήγορα στην περιοχή του εγκεφάλου, απλά είναι πιο σύντομο το μονοπάτι 😉

  1. avatar amarko

   καλό αυτό φίλε γυνεκές από δο και πέρα τίποτα να μην παι χαμένο

  2. avatar na feugoume siga siga

   την αρνητική, γιατί του τη βάλατε??
   Υπάρχει κάποιος /κάποια που δεν του αρέσουν??????

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει