Η σύνταξη βλάπτει σοβαρά την μνήμη

Εμφανίζεται πιο γρήγορη μείωση των εγκεφαλικών λειτουργιών


ΥΓΕΙΑ
12:15
23/01/2018
Η σύνταξη βλάπτει σοβαρά την μνήμη
3
loading

Μερίδα επιστημόνων έχει βαλθεί να μας πείσει πως δεν πρέπει κανένας μας να βγει στην σύνταξη καθώς μια νέα βρετανική έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι συνταξιοδοτούνται, εμφανίζουν πιο γρήγορη μείωση των εγκεφαλικών λειτουργιών τους, ιδίως της μνήμης.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου (UCL) και του Βασιλικού Κολλεγίου (King's) του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό περιοδικό επιδημιολογίας «European Journal of Epidemiology», σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 3.400 δημόσιους υπαλλήλους που είχαν πρόσφατα συνταξιοδοτηθεί.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν σε περιοδικά τεστ μνήμης για μια περίοδο έως 28 ετών (14 πριν και 14 μετά τη συνταξιοδότηση). Διαπιστώθηκε ότι η βραχυπρόθεσμη μνήμη ενός εργαζομένου μειώνεται σχεδόν 40% ταχύτερα από τη στιγμή που παίρνει σύνταξη.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι αν ένας συνταξιούχος πάψει να τροφοδοτεί το μυαλό του με ερεθίσματα, αυτό μπορεί να τον «εγκαταλείψει» ταχύτερα από το αναμενόμενο, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόωρης άνοιας. Όσο πιο νοητικά ενεργός παραμένει ένας ηλικιωμένος, τόσο μειώνεται η πιθανότητα έκπτωσης των εγκεφαλικών λειτουργιών του.

Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το να λύνει κανείς σταυρόλεξα, να διαβάζει βιβλία ή να μάθει μια ξένη γλώσσα έστω και καθυστερημένα, αλλά να έχει συνεχή αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους, να εμπλέκεται σε εθελοντικές, φιλανθρωπικές και άλλες δράσεις, καθώς επίσης να ασκείται σωματικά, να τρώει υγιεινά και να μην καπνίζει.

Όπως δείχνει η νέα μελέτη, ακόμη και αν έχει προηγηθεί μια νοητικά απαιτητική καριέρα, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί «ασπίδα» για τον εγκέφαλο του συνταξιούχου, αν αυτός απομονωθεί κοινωνικά και γίνει παθητικός. Επειδή «όταν κάτι δεν το χρησιμοποιείς, το χάνεις».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar σκλαβοι

  Δηλαδή για το καλό μας δουλεύει τόσα χρόνια η ΝΔ

 2. avatar Δόλιος μνηστηρας

  Έχω βαρεθεί να διαβάζω ανοησίες. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό το φαινόμενο είναι απλά γιατί οι άνθρωποι παύουν να χρησιμοποιούν το μυαλό τους όσο το χρησιμοποιούσαν πιο παλιά. Αυτό μπορεί να συμβεί και σε ένα άτομο 25 χρόνων αν περιέλθει σε αδράνεια. Το μυαλό για να αναπτυχθεί χρειάζεται έργο (άσκηση) όπως αντίστοιχα και οι μύες.

  1. avatar Λουκάνικος

   Μου θύμισες τον Αρκά: Όλοι αυτοί οι ξερόλες εδώ γύρω, εκνευρίζουν εμάς που τα ξέρουμε ολα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει