Ο σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να κατάγεται από τον Homo sapiens, όμως διαθέτει σε μικρό ποσοστό DNA από τους Νεάντερταλ και σύμφωνα με τους επιστήμονες κληρονόμησε 6 χαρακτηριστικά από τον δεύτερο πρόγονό του.

«Το DNA του Νεάντερταλ αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό ποσοστό του σύγχρονου ανθρώπινου γονιδιώματος και αυτές οι επιρροές είναι μόνο ένα κομμάτι του γενετικού παζλ που κάνει κάθε άτομο μοναδικό», είπε χαρακτηριστικά ο Sebnem Unluisler, από το London Regenerative Institute, σύμφωνα με την New York Post.

Ακολουθούν τα 6 χαρακτηριστικά που κληρονόμησε ο άνθρωπος, με ορισμένα να επηρεάζουν εξωτερικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου, ενώ άλλα βλάπτουν την υγεία του.

1.Εθισμός στο κάπνισμα

Ο καπνός εισήχθη στην Ευρώπη μετά τον 16ο αιώνα και με βάση μελέτες η νικοτίνη είναι η βασική ουσία που εθίζει τον άνθρωπο στο τσιγάρο. Ωστόσο, έρευνα του 2016 από το Πανεπιστήμιο Vanderbilt αναφέρει ότι ο εγκέφαλος είναι επηρεασμένος από τους Νεάντερταλ, με αποτέλεσμα να είναι πιο επιρρεπής στον καπνό και τον αντίστοιχο εθισμό που μπορεί να αναπτυχθεί.

2.Κίνδυνος σοβαρής νόσησης από κορονοϊό

Ο κορονοϊός είναι το ίδιο επικίνδυνος για όλους τους ανθρώπους, όμως λόγω γονιδιώματος από τους Νεάντερταλ, υπάρχει πιο σοβαρός κίνδυνος νόσησης για μερικά άτομα.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι μεταλλάξεις σε ένα τμήμα στο χρωμόσωμα 3, το τρίτο μεγαλύτερο από τα 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων στον άνθρωπο, μπορεί να προδιαθέτουν τους ανθρώπους να αναπτύξουν μια πιο σοβαρή λοίμωξη.

3.Μαύρισμα

Κάθε καλοκαίρι οι άνθρωποι δίνουν αγώνα για να μαυρίσουν στην παραλία και σύμφωνα με τους ειδικούς το ποσοστό επιτυχίας ενδεχομένως εξαρτάται από το γονίδιο που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους.

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία στη Γερμανία, διαπίστωσαν το 2017 πως «άτομα με καταγωγή Νεάντερταλ μπορεί να τείνουν προς πιο ανοιχτόχρωμους ή πιο σκούρους τόνους δέρματος».

Έτσι, αναλόγως με το γονίδιο που υπάρχει σε κάθε οργανισμό, μπορεί κάποιος να μαυρίσει πιο εύκολα ή πιο δύσκολα.

Γυναίκα έχει καεί από τον ήλιο

4.Πρωινό ξύπνημα

Ορισμένα άτομα μπορούν να ξυπνούν κάθε πρωί με το πρώτο φως του ήλιου και αυτή η συνήθεια ή ικανότητα, οφείλεται στους Νεάντερταλ, που αναπτύχθηκαν κυρίως στην Ευρασία σε περισσότερες εποχιακές διακυμάνσεις.

Το πρωινό ξύπνημα λοιπόν, συμβάλει στη ρύθμιση του οργανισμού με τα μεταβαλλόμενα εποχιακά επίπεδα φωτός, κάτι που επιτρέπει περισσότερες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας, κατά την οποία ο άνθρωπος λειτουργεί καλύτερα.

5.Πυκνά ίσια μαλλιά

Τα πυκνά ίσια μαλλιά μπορεί να εξυμνούνται από διάφορους πολιτισμούς ως σύμβολο ομορφιάς του σύγχρονου ανθρώπου, ωστόσο είναι χαρακτηριστικό από τους Νεάντερταλ.

Αντιθέτως, ο Homo sapiens που είναι ο βασικός συγγενής του ανθρώπου, είχε σγουρά και κατσαρά μαλλιά, τα οποία χαρακτηρίστηκαν αντιαισθητικά στην πάροδο των ετών από τις κοινωνίες.

Χωρίστρα

6.Ψιλή μύτη

Η ψιλή μύτη από πάνω προς τα κάτω οφείλεται σε γονίδιο που κληρονομήθηκε από τους Νεάντερταλ, ανέφερε μελέτη του 2023 από το University College του Λονδίνου.

Ο συγγραφέας της, Δρ. Qing Li, δήλωσε σχετικά ότι «από καιρό εικάζεται ότι το σχήμα της μύτης μας καθορίζεται από τη φυσική επιλογή, γιατί οι μύτες μας μπορούν να μας βοηθήσουν να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία και την υγρασία του αέρα που αναπνέουμε. Ωστόσο, οι μύτες διαφορετικού σχήματος μπορεί να ταιριάζουν καλύτερα σε διαφορετικά κλίματα στα οποία ζούσαν οι πρόγονοί μας. Το γονίδιο που εντοπίσαμε εδώ μπορεί να έχει κληρονομηθεί από τους Νεάντερταλ για να βοηθήσει τους ανθρώπους να προσαρμοστούν σε ψυχρότερα κλίματα καθώς οι πρόγονοί μας έφυγαν από την Αφρική».